!

tej tárgy

Erlend Loe: Doppler
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Vavyan Fable: Fattyúdal
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Jack London: Országúton
Barbro Lindgren Enskog: Szigorúan bizalmas!
Bill Green – Ben Peskoe – Scott Shuffitt – Will Russel: A nagy Lebowski-könyv
Italo Calvino: Kozmikomédia
G. K. Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt
Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok
George Mikes: Papucsban
Luther Márton: Asztali beszélgetések
George R. R. Martin: Fevre Dream
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033
Richard Tames: Shakespeare Londonja napi öt garasból
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy
Hoppál Bori: Kebelbarátnők
Herman Melville: Moby Dick (angol)
Terry Pratchett: Hazafiak
Anne McIntyre: Gyógynövények cserépben
Kádas Lajos: Híres emberek – híres ételek I.
Neil Gaiman: Fortunately, the Milk
Herta Puttner – Eva Rohrer: Tippek & trükkök macskabarátoknak
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
J. L. Armentrout: Opál
Dmitry Glukhovsky: Futu.re
Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd
Karl Ove Knausgård: Halál
Pak Janmi: Élni akartam
Czeglédi Nagy Eszter: Amorf mesék ébrenjáróknak
Star Wars: Bizonyos szemszögből

Idézetek

>!
Gregöria_Hill

Kíváncsi vagyok, nyájas olvasó, próbáltál-e már gyorsan átmászni szögesdrót kerítésen, mindkét kezedben egy kanna tejjel.

Kétezer vagány

Kapcsolódó szócikkek: tej
7 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

Az adóztatás, uraim, szerfelett hasonlatos a tejgazdálkodáshoz. A cél az, hogy a lehető legtöbb tejet nyerjük ki a lehető legkevesebb bőgés kíséretében.

31. oldal (Delta Vision, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: adó · tej
1 hozzászólás
>!
Juci P

1538. augusztus 25-én sok szó esett a boszorkányokról és a rontó asszonyokról, akik ellopják a tojást a tyúkok fészkéből, és a tejet és a vajat. Erre így szólt Martinus doktor:
– Az ilyenekkel szemben nincs helye irgalomnak. Én magam égetném meg őket! A törvényben is az olvasható, hogy a papok kezdik a gonosztevők megkövezését (5Móz 13,9). Azt mondják egyébként, hogy az ilyen lopott vaj bűzlik, és evés közben lepotyog a földre. És hogy az ilyen rontó asszonyokat, ha gaztettük hasonló viszonzásban részesül, még az ördög is alaposan megnyomorgatja és meggyötri. A falusi lelkészek és az iskolamesterek azelőtt ismerték a rontó asszonyok tudományát, és jól megszuttyongatták őket.
A doktor azt is elmesélte, hogy egyszer Szent Iván éjszakáján leszedtek egy ökörkoponyát a kerítésről, és bedobták a Szent Iván tüzébe.
– Mire megjelent egy csomó boszorkány, és kérve kérték, hadd gyújthassanak mécseseket és gyertyákat. Pommer doktor tudománya pedig a legjobb, ő ugyanis szarral gyötri a rontó asszonyokat. Gyakran kever szart a tejbe, és akkor minden holmijuk büdös lesz. Mert amikor az ő teheneitől is ellopták a tejet, ő rögtön letolta a nadrágját, és belenyomott egy házőrzőt a tejjel teli köcsögbe, és elkeverte, és azt mondta: „Ezt szopjad be, ürdüng!” Nem is lopták el a tejét soha többé!

475-476. oldal, 3979. sz. - Tejet lopó asszonyokról (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · ördög · széklet, székelés · tej
2 hozzászólás
>!
ombiwa

Egy bögre friss tej állt mindenki tányérja mellett (hód papa sörözött), valamint nagy darab sárga vaj az asztal közepén.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hód · sör · tej
>!
BakosJuci MP

Azt tartják, hogy a gyerekek tejet esznek. Valójában az időt falják. Tejet persze szintén nyelnek – amikor nem görcsölnek, vagy nem erőlködnek, hogy kakiljanak, vagy nem fáradtak bele az előbbi kettőbe, és nem zuhannak rövid, nyugtalan álomba. És a gondolatokat is felfalják – mindet: csak azt nem, amikor rájuk gondol az ember. Csak így maradhatnak életben.

513. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolat · gyermek · idő · széklet, székelés · tej
>!
Carmilla 

Teljes tej a felnőtt macska számára nem alkalmas. Nem tudja ugyanis megemészteni a benne levő tejcukrot, mert az ahhoz szükséges enzim hiányzik a macskából. Szerencsétlen esetben súlyos hasmenés következhet be.

188. oldal, Táplálás (Auktor, 1997)

Herta Puttner – Eva Rohrer: Tippek & trükkök macskabarátoknak Macskatartás-egészség-betegség-gyógyítás-táplálkozás-nevelés-elsősegély

Kapcsolódó szócikkek: macska · tej
>!
Carmilla 

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Amikor a kisebbik lányomat szoptattam, az egyik művészbarátom rendszeresen átjárt, hogy fejjek a szájába anyatejet. Azt állította, ez neki ihletet hoz. A férjemnek is rendszeresen fejtem a kávéjába és ő is szerette. Sorban álltak a fiúk az eszenciáért!

137-138. oldal, Saci, 40 (Jaffa, 2010)

Hoppál Bori: Kebelbarátnők Mellbeszélgetések nőkkel nőknek

Kapcsolódó szócikkek: tej
>!
Nita_Könyvgalaxis P

Ismered a tejbe esett béka tanmeséjét? Két béka beleesett egy-egy tejjel teli köcsögbe. Az egyikük, a racionálisan gondolkodó, idejében felmérte, hogy az ellenállás értelmetlen, és hogy a sorsát nem kerülheti el. És amúgy is van túlvilág, így hát felesleges erőlködni, és hiábavaló áltatnia magát dőre reményekkel. Kinyújtotta hát a lábait, és lesüllyedt a köcsög fenekére. A másik viszont alighanem buta volt, vagy ateista. És nyomban kapálózni kezdett. Gondolhatnánk, minek rángatózik, ha egyszer minden eleve elrendeltetett? De csak kapálózott, kapálózott tovább. Amíg csak a tejet vajjá nem köpülte. És kimászott.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: béka · Hunter · tej
26 hozzászólás
>!
ildiii

– Mi lesz reggel? – kérdezte Dakota.
– El kell mennem. Addig szeretnék minden percet kiélvezni.
– Mivel töltöd az éjszakát?
– Nem tudom. Talán, ha minél többet befogadok mindabból, ami körülvesz, akkor azt mind el is tudom vinni. Beszívom a fák illatát, ráfényképezem emlékezetemre az alakjukat, mozgásukat, vagy éppenséggel a mozdulatlanságukat, a füveket, virágokat, madarakat, ezt a házat, a tej ízét, a katlan vizének érintését… Mindent. Színeket, illatokat, ízeket. Ennek a csodának a hangulatát. Romót. Chapet. Tudod, mit kerülgetek? Egy szót. Nagyon féltve ejtem ki, így hangzik: tökély.

Kapcsolódó szócikkek: csoda · éjszaka · illat · madár · színek · tej · virág
>!
Briza

– Ez a tej. Bár van egy olyan gyanúm, hogy százötven millió éve nedves-fehér-iható-anyagnak nevezte volna.
– A dinoszauruszok hüllők, uram – közölte kimérten Steg professzor. – Mi nem vagyunk oda a tejért.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz · tej