teher fogalom

Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Peter Lauster: A társkapcsolat krízisei
Jude Watson: The Moment of Truth
Tabitha Suzuma: Forbidden – Kimondhatatlan
Marcus Aurelius – Cassius Dio Cocceianus: Marcus Aurelius elmélkedései
Pintér Judit Nóra: A krónikus betegségek lélektana
Garth Ennis: John Constantine, Hellblazer: Káros szenvedélyek

Idézetek

BakosJuci>!

Mondtam, hogy nem törődöm semmivel, ha a pici egészséges. De Cleo mondta, hogy üljek le, és folytatta: – Figyelj ide, Anya, meg kell beszélnünk egy fontos dolgot. – És elmondta, hogy az orvosok szerint Albert testileg makkegészséges ugyan, és sokáig élhet, de szellemileg valószínűleg soha nem éri el egy ötéves gyerek szintjét. És hogy egész életében gyerek marad. És néha túl nagy teher lehet az olyan gyerek, aki folytonos törődést igényel. Cleo azt is mondta, hogy vannak ilyen helyek, ahol… De be sem várva a mondat végét, felkiáltottam: – Még hogy teher! Hogy lenne az én drága pici csillagom teher? Hogy is gondolhatta ezt bárki! Hisz Albert a születése pillanatától kezdve az életem napsugara volt. Nála tisztább lélek nem élt a földkerekén. És évekkel később, ha néhanapján csüggedtem, elég volt ránéznem Albertre. Nekem minden áldott nap meg kellett dolgoznom azért, hogy jó ember legyek, ő viszont természettől fogva jó volt. Soha nem volt egyetlen gonosz gondolata. Nem is ismerte azt a szót, hogy gonosz.
Lehet, hogy sokan elkeserednek, ha sérült gyermekük születik, de én azt hiszem, Albertet az Úr tette ilyenné, hogy ne kelljen szenvednie. Azt sem tudta, hogy vannak rossz emberek a világon. Szeretett mindenkit, és mindenki szerette őt.

150. oldal

Sli P>!

(…) mennyivel súlyosabb tehertétel életünkben az események miatt érzett harag és fájdalom, mint maguk az események, amelyek miatt haragot és fájdalmat érzünk.

205. oldal, Marcus Aurelius: Elmélkedések - Tizenegyedik könyv (Atlantisz, 2016) · Marcus Aurelius

Kapcsolódó szócikkek: esemény · fájdalom · harag · teher
Morpheus>!

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

    Ha a kalandból azonban szerelem lesz, akkor azt megállítani már semmivel nem lehet. Ha az egyik fél beleszeret valaki másba, akkor már csak nagy erőfeszítések árán képes fenntartani a szexuális kapcsolatot „a régebbi” partnerrel. Ezt arról lehet észrevenni, hogy az illetőnek nincs kedve közös programokhoz, sem ahhoz, hogy beszélgessenek, sem ahhoz, hogy szexuális életet éljenek. A korábbi kapcsolat értelmét veszti, teherré válik számára, gondolatai másfelé kalandoznak.

147. oldal

Peter Lauster: A társkapcsolat krízisei Nem kell feltétlenül vesztesnek lenni

Kapcsolódó szócikkek: beszélgetés · megcsalás · szerelem · szex · teher
Dávidmoly P>!

Az eső átmos, minden cseppje folyékony bűntudat, belefojt a saját gonoszságomba. Nem könnyű teher, de legalább már hozzászoktam. Mert ez vagyok én. Ez John Constantine.

157. oldal, 6. rész: Pokoljárás

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat · eső · gonoszság · teher
Hirdetés
Ana_blogger>!

Végeredményben minden attól függ, mit viselsz el, mekkora terhet bírsz el a válladon.

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maya Whitely · teher
[névtelen]>!

The sudden panic shocked him. It had sprung up so abruptly. He hadn’t meant to say what he had said. He hadn’t even known he had been feeling it. Now it felt like the truest thing he had ever said. The dread was always there. He lived with it, but he didn’t understand it. He just wanted it to go away.
The depth of Obi-Wan’s shock and compassion showed in his eyes, in the way he gently placed his hands on Anakin’s shoulders. “My Padawan. I would do anything for you. I would bear your burdens for you if I could. But I cannot.”
Anakin bowed his head. The panic and fear whirled inside him, and he was ashamed.
Obi-Wan bent closer to speak softly. He did not release his grip on Anakin’s shoulders. “But I will help you. I will always help you. I will not leave you.”
The words reverberated like a bell. Obi-Wan’s touch brought Anakin back to himself. He raised his head.
“Things between us have not run smoothly lately,” Obi-Wan said. “But you must never doubt my commitment to you.”
“And mine to you,” Anakin said.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · érzések · Obi-Wan Kenobi · pánik · teher · tehetség
Sli P>!

A betegségtapasztalatban (…) A test tehát megszűnik észrevétlen és hatékony eszköznek lenni, így a tér és a lehetőségtér egyaránt beszűkül: bizonyos cselekvések, pózok, gesztusok lehetetlenné válnak. Azok a cselekvések, amelyek addig elérendő céljainkat csupán szolgálták, maguk válnak céllá. Sartre elemzésében, ha kirándulás közben elfáradok, testem már ekkor is „holt teherré” válik számomra, amit úgy vonszolok, mint egy hátizsákot, testem „kivonja magát szabadságom alól” (Sartre, 2006, 538.).

41. oldal, 2. Veszteségek és a szenvedés lélektana (L'Harmattan, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: beteg · betegség · cselekvés · emberi test · fáradtság · Jean-Paul Sartre · szabadság · teher