!

Tabán helyszín

Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia
Szerb Antal: Budapesti kalauz
Krúdy Gyula: Szindbád
Krzysztof Varga: Turulpörkölt
Pereházy Károly: A régi Óbuda
Végh Gusztáv: Tabán
Zórád Ernő: Tabán – Egy eltűnt városrész
Fábián Janka: A Gellért-hegy titka
Háy János: Hozott lélek

Idézetek

>!
olvasóbarát P

Harmadszorra és mindenek fölött: írók aranyozták be a Tabán glóriáját. Nekik köszönhetjük, hogy a néhai Rácváros legendáján a mai napig nem fog a rozsda.
Az írók sorát Virág Benedek nyitja meg, akit talán már elfeledett volna a hálátlan utókor, ha Kosztolányi Dezső meg nem újítja a „szent öreg” emlékét gyönyörű énekével.

Elöljáró írás
Vargha Balázs

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tabán
>!
Turms P

Az aranymívesné dolgára gondoljunk, aki csaknem évekig foglalkoztatta Szindbádot, bár közben észrevette, hogy más nőknek is van bokájuk, hajuk, szép szemük és kedves hangjuk, mégis, midőn egyedül járt a messzi nyárfasorban vagy budai kiskocsmában üldögélt – a Tabánban, ahol a bolthajtás alatt sűrű a füst, öblös a pohár, és a sarokban vak zenész játszik, hervadt népénekesnő dalol, és a kocsmáros oly alattomosan nézeget vidrabőr süvege alól, mintha pénzhamisításon törné a fejét –, midőn itt ábrándozott, magában kivont, összeadott, terveket koholt, csapdákat eszelt, regényes variációkat állított szobalányok vagy grófnék elragadására: tehát az életalkotás órájában, Szindbád az aranymívesnét mindig különös gonddal kezelte ábrándjaiban, piros ablakú, ködbeborult ormú, kis kastélyba költöztette, négylovas hintón járatta, és a nevét sokszor az asztalra írta borba mártott ujjával.

414. oldal - Az ecetfák pirulása

Kapcsolódó szócikkek: Tabán
>!
Eszter01 P

És, mondtam így a hozzám nyomott teste mellett, mögöttünk van a Tabán. Ott lakott a Virág Benedek. Ha vele valaki vendégségbe ment, akkor csak annyit mondott, hogy hoztam virágot.

22. oldal, Helytörténet

Kapcsolódó szócikkek: Tabán · Virág Benedek
>!
Carmilla 

Mily mulatságos volt a grincingesedő Tabán rég elfelejtett mókás kocsmája a „Három majom”. Cégérébe csupán kettőt festett piktora, harmadikat a belépő az ajtó tükrében pillanthatta meg. A kocsma még a városrész lebontása előtt a XIX. században szűnt meg, a jó ételeket és borokat kedvelő Krúdy sem koptathatta már göcsörtös padlóját.

25. oldal (Képzőművészeti, 1970)

Kapcsolódó szócikkek: Tabán
>!
Carmilla 

    De idegenül állt a Bethlen udvarnak titulált épület is, és megkopott társai között az újdonsültség minden gőgjével terpeszkedett. Kivilágított ablaksora este úgy ragyogott, mint valami újfajta támaszpont, noha az épület környezetében olyan disszonáns volt, mintha a szimfóniába hamis hangok keverednek. A tabáni kis házakat lebontották, a Bethlen udvart a csákány elkerülte.

19. oldal (Képzőművészeti, 1970)

Kapcsolódó szócikkek: Tabán
>!
lauranne

A falusias hangulat, a leanderes udvarok, a kiskocsmák vonzották a pestieket. A Tabán lebontásával megszűnt gondmulasztó kiskocsmák szerepét az óbudai bormérések vették át, a jó bort kedvelők itt találták meg az eltűnt Tabán romantikus hangulatát, és bár a főváros központjától távol estek, ők mégis szívesen vállalták a rendhagyó kirándulás apróbb kényelmetlenségeit. Mohosodott házai között villamos alig járt, fiákerek szántották földes útjait, ha alacsony padmalyú kocsmáit a pesti bohémek meglátogatni kívánták. Kijöttek ide a lugasos kiskocsmákba írók, művészek, kurtizánok és kikopott zsokék, szerelmesek és csalódottak, zsebmetszők és kucséberek, ifjak és öregek, kamaszok és bakfisok.

38. oldal (Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, 1975.)

Kapcsolódó szócikkek: Tabán
Hirdetés
>!
Citrompor P

(…) Inkább be se mentünk, elhúztunk a Tabánba, és ott csókolóztunk éjszakáig. Járőrkocsik húztak el félóránként, ellenőrizték, nem hevernek-e fiúk és lányok a füvön, mert azt nem volt szabad. Állva bármit, fekve még aludni sem.

121. oldal (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Tabán
5 hozzászólás
>!
Chivas

A szemben lévő parton Pest, a német város földszintes polgárházait, emeletes nemesi palotáit, templomait. A két város között csónakjaikkal szüntelenül evező révészeket. És a budai dombokat, a Várhegyet, a Tabánt és a híres-neves Gellért-hegyet. Azt is elmondta, hogy a nevét egy szent mártírról kapta, egy hittérítő püspökről, akit a pogány magyar őseink öltek meg. Méghozzá eléggé gyalázatos módon: egy hordóba zárták és letaszították a sziklás hegyoldalon a Dunába.

Kapcsolódó szócikkek: Duna · Gellért-hegy · Pest · Tabán
>!
latinta SP

Minden második ház nagyhírű régi vendéglő volt, sramlizenével. Itt állt, kérem, a Mélypince, a Poldi bácsié, ötszázéves pinceboltozatával, ahol egykor török urak örömtanyát tartottak fenn, közköltségen. Itt volt a fürjmadár a falon, Vahot Imre kezeírása mellett, és Krúdy Gyula mámoros, megszentelt emlékezete. A Tabánt bármikor meglátogathatta, télen, nyáron, nappal, éjszaka, mindig csodálatos volt, mindig egyetlen, az ember mindig most kezdődő szerelmek derengését görgette végig lejtős utcáin, olyan szerelmekét, amelyek reggel szoktak az ember eszébe jutni, az ágyban, amikor még sötét van és akkor nincs fürdő és borotva, ami lemosná az ember lelkéről azt az édes és álmosító gyantát, ami a szerelem. Itt valamikor utcák voltak, Uram, itt volt az ifjúság.

De nem specializálom magam ifjúságilag egy városrészhez, mert nincsen olyan része Budapestnek, ami a számomra ne volna az ifjúság. Ha egyszer örökre el kellene hagynom a Várost, aznap megöregednék, mint a heisterbachi szerzetes.

Szerb Antal: Budapesti kalauz Marslakók számára

Kapcsolódó szócikkek: Krúdy Gyula · Tabán · Vahot Imre
>!
Eule P

A régi Budapesten a Tabánt szeretem a legjobban, mert már nem létezik.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Tabán