!

szúnyog állat

Esterházy Péter: Rubens és a nemeuklideszi asszonyok
Stephen King: A Setét Torony – A harcos
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Roy Porter: Vér és virtus
I. Grekova: A tanszék
Thomas L. Friedman: És mégis lapos a Föld
Denis Diderot: Mindenmindegy Jakab meg a gazdája
Gerald Durrell: A véznaujjú maki meg én
Victor János: Máté evangéliuma – Elmélkedések
Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában
Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve
Charles Bukowski: Egy vén kujon további feljegyzései
Janne Pekkala – Vesa Ranta – Katarina Vuori: Szaunaszakácskönyv

Idézetek

>!
Sli SP

Jakab nekilátott az alvásnak, de minden pillanatban felriadt, s két tenyerét összecsapta. A gazdája megkérdezte: – Mi az ördög van veled?
JAKAB. Legyek és szúnyogok. Szeretném, ha valaki megmondaná nekem, mire jók ezek a kellemetlen állatok?
AZ ÚR. Azért, mert te nem tudod, mire jók, ne hidd azt, hogy nem jók semmire. A természetben semmi se felesleges, semmi se haszontalan.
JAKAB. Igaz, mert ha valami már van, akkor kell, hogy legyen.
AZ ÚR. Mert mit csinálsz, ha nagyon sok a véred, vagy rossz a véred? Hívsz egy kirurgust és az megköpölyöz. Nos hát, a szúnyogok, amiket most úgy nehezményezel, szárnyas kirurgusok, apró késeikkel felszerelve jönnek, hogy megszúrjanak és cseppenként köpölyözzék ki a vért.
JAKAB. Igen, de nagyon átabotán csinálják, azt sem tudják, túl sok-e a vérem, vagy túl kevés. Állítson ide egy göthös embert, majd meglátja, kegyelmed, hogy azt is megköpölyözik a kis szárnyas kirurgusok. Csakis magukkal gondolnak, a természetben minden önmagával, csakis önmagával gondol.

226-227. oldal, Mindenmindegy Jakab meg a gazdája (Európa, 1960)

Kapcsolódó szócikkek: Jakab · szúnyog · természet
>!
kkemenczy

Éveken át kritizáltam a Microsoft egyes üzleti lépéseit és egy szót sem bántam meg abból, amit a cég bizonyos versenyellenes taktikáival kapcsolatban leírtam. De igen nagy hatással volt rám Gates személyes felelősségvállalása, hogy pénzt és energiát áldozott az elmaradottakra. Kétszer beszéltem Gatesszel, mindkétszer erről a kérdésről akart leginkább beszélni, és ez az a kérdés, amelyről a legszenvedélyesebben beszél.
– Senki nem áldoz a másik hárommilliárd emberre – mondja Gates. – Egy becslés szerint az Egyesült Államokban ma egy élet megmentése 5-6 millió dollárba kerül, és erre hajlandó a társadalmunk áldozni. Az Egyesült Államokon kívül kevesebb, mint 100 dollárból meg lehet menteni egy életet. Vajon hányan hajlandók erre áldozni? Ha csak idő kérdése lenne, ha tudnánk, hogy húsz-harminc év múlva a többiek utolérnek minket, akkor örömmel lehetne kijelenteni, hogy a világ lapos. De az a valós helyzet, hogy ez a 3 milliárd ember csapdába rekedt, és talán soha nem jutnak be a jóra vivő körbe, nem lépnek be az oktatás, a jobb egészségügyi ellátás, a kapitalizmus, a jogrend és az anyagi gyarapodás útjára… Aggódom, hogy csak a világ egyik fele lapos, a másik nem és ez így maradhat.
– Vegyük például a maláriát! A betegséget szúnyogok terjesztik. Jelenleg ebben a betegségben hal meg a legtöbb anya a világon. Miközben jóformán senki sem hal meg maláriában a fejlett világban, a fejlődő világban évente egymillió ember halálát okozza a kór – közülük hétszázezer gyerek, a legtöbbjük afrikai. Az utóbbi húsz évben a malária okozta halálozások száma megduplázódott, mert a szúnyogok ellenállóvá váltak számos maláriaellenes szerre, és a kereskedelmi érdekeltségű gyógyszergyárak nem invesztálnak sokat az új maláriaellenes vakcinák kifejlesztésére, mert megítélésük szerint ezeknek nincs nyereséges piacuk.

Thomas L. Friedman: És mégis lapos a Föld A XXI. század rövid története

>!
Inimma 

Ha egy Isten mindenre ügyel, csakugyan igazságot oszt egy szúnyogfajnak a végtelen számú szúnyogfaj között? Vajon csakugyan nem hullhat le egy veréb sem a tudta nélkül, holott az a veréb kevesebb a világűr szakadékában úszkáló magányos hidrogénpöttynél? És még ha Ő tudja is… milyennek kell lennie egy ilyen Istennek? Hol él? Hogy lehet élni a végtelenség mögött?

230. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten · szúnyog · veréb
>!
Kek P

Ebben a pillanatban Leon lecsapta a szúnyogot. – Ha egyet sikerül lecsapni, három másik áll bosszút a halott haverjáért.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szúnyog
>!
Csancs

Az a legbosszantóbb, hogy ezek az ártalmas rovarok mind annyira lenyűgözőek. Ha szétboncolt házilegyet vagy szúnyogot veszel mikroszkóp alatt szemügyre, menten rabul ejt szerkezetének építészeti szépsége. A házilégy összetett szeme például a tervezés csodája. Némelyik rovar finom szárnya a mikroszkóp alatt oly gyönyörűségesen mintázott színes üvegablakot mutat, hogy párját még a chartres-i székesegyházban sem lelni. Mihelyt láttad némelyik efféle teremtmény valamely alkotórészét felnagyítva, és szemügyre vetted hihetetlenül finom mívű rajzát, menten elfog a bűntudat, hogy akár csak egyetlen ilyen szerkezeti csodát is könyörtelenül agyoncsaptál.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: légy · szúnyog
>!
ppeva P

Nyáron önkéntesként elmentek egy szibériai építkezésre. Szép, khakiszínű kezeslábast kaptak, melynek hátán kék-fehér felirat hirdette az építkezés nevét. Ljuda sokat várt ettől az úttól. de nagyon csalódott. Nem tetszett neki a tajga, olvasmányai alapján egészen másnak képzelte. Tűlevelű erdőnek, amelyben a fenyők és cirbolyafenyők ünnepélyesen vállvetve állnak egymás mellett. De kiderült, hogy egyáltalán nem is szép. Lombos erdő, alacsony, áthatolhatatlan, mindenütt ledőlt fatörzsek, korhadás, rothadás, tuskók, tocsogók. a tisztások, igaz, szépek: a dús fű mellmagasságig ér, és benne a virágok hatalmasak, mintha viaszból lennének, csodálatos szépségűek, csak kár, hogy nem illatosak. De mindennél szörnyűbben a szúnyogok voltak. Elég, ha egy kicsit eltávolodsz a folyótól, ahol mindig van egy kis széljárás, néhány lépést teszel a tajgában, máris milliárdnyi tömegben zúdulnak rád. Belerepülnek a szemedbe, a füledbe, a kézelő alá, a gallér mögé, még a vitorlavásznat is keresztüldöfik. Nem szúnyogok, hanem farkasok.
A munka elég jól ment, bár nem volt könnyű. A diákok követ törtek, maltert kevertek, gerendát cipeltek, utat alapoztak, a lányok éppúgy, mint a fiúk, itt nincs helye és módja a lovagiaskodásnak, itt a jelszó az, hogy gyerünk, gyerünk csak gyorsabban. sátrakban laktak, füsttel üldözték ki belőlük a szúnyogokat. Gitárt pengettek, romantikus dalokat énekeltek. De ha őszinték akarunk lenni, semmiféle romantika nem volt ebben. Ugyan miféle romantika lehet a szúnyogokban? Az ember folyton csak csapkodja hol az arcát, hol a nyakát. És semmiféle szer nem segít. Lehetséges, hogy az itteni szúnyogok ellen nem is használna. Az egyetlen, amitől félnek, ez a borotvakrém szaga, de attól is csak addig, amíg meg nem szárad.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szúnyog · tajga
Hirdetés
>!
Csancs

Súlyosan környezetszennyező és nem szelektív volta miatt a kémiai szúnyogirtás védett területen nem alkalmazható (csak biológiai) – ugyanakkor lakott területek közelében igen! Emiatt a településeken csökken a rovartáplálék mennyisége, illetve a méreganyagok a szennyezett legyeket, méheket, szúnyogokat elfogyasztó állatokra (a ragadozó rovaroktól a kétéltűeken, hüllőkön és madarakon át az emlősökig) hatnak. Minden bizonnyal ez az egyik oka annak, hogy leginkább városlakó, rovarokra vadászó molnárfecske hazai állománya 50 %-kal csökkent 1999–2012 között. A szúnyogirtást követően országszerte tapasztalnak konkrét madárelhullásos eseteket is, elsősorban fekete rigók és széncinegék esetében, amelyeknél egyik napról a másikra teljes fészekaljnyi fióka pusztul el.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fecske · környezetszennyezés · szúnyog
>!
Csancs

A levek fonákán is ható melegködös szúnyoggyérítésről a vizsgálatok kimutatták, hogy az elhullott rovarok között a célcsoportot jelentő szúnyogok aránya 0,1 % (azaz minden ezredik rovar) volt csak!

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szúnyog
>!
Gitta_Bry

– És ha valamire nem fordítanak kellő figyelmet a maguk világában – csacsogott tovább az anyóka –, az akár tetszik, akár nem, a miénkben bukkan fel. Semmi sem tűnik el. Sem a bűnös titkok, sem a ki nem mondott gondolatok. Talán egy új és hatalmas isten lesz belőle a mi világunkban, talán csak egy szúnyog, de itt lesz. Hozzátehetném, hogy manapság sokkal több a szúnyog, mint az új és hatalmas istenek. Jaj, sokkal több a szúnyog, és sokkal kevesebb a halhatatlan isten, mint rég.

26. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: szúnyog
>!
padamak

Könnyebb külsőségek szabályait megtartania, mint lelki tisztaságra törekednie. S elhiteti magával, hogy ha „megszűri a szúnyogot” is, a külső dolgokban, akkor a „lenyelt tevék” igazi nagy bűneit Isten sem látja már. A belső „tisztaságot” keressem minden áron!

142. oldal - Belső tisztaság Máté 23:23-26 (Református Sajtóosztály, Budapest, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: szúnyog · teve