!

szóbeszéd fogalom

J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Caius Sallustius Crispus: C. Sallustius Crispus összes művei
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja
Krétai Dictys – Frígiai Dares – Philosztratosz: Szemtanúk a trójai háborúról
T. Aszódi Éva (szerk.): Karácsonyi olvasókönyv
Dave Duncan: A Tűzföldek ura
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Lawrence Anthony – Graham Spence: Babilon bárkája
Anne Bishop: Vörös betűkkel
Morgan Rhodes: Királyok harca

Idézetek

>!
tmezo P

– (…) Ahogy mondtam, kommunikációs eszközök nélkül a szóbeszéd megelőzte az igazságot, ahogy mindig. Senki sem tudott semmit, vagyis hirtelen mindenki szakértőnek képzelte magát; nem tartott soká, mire az emberek egymást kezdték halálra ijeszteni a rémképeikkel.

Kapcsolódó szócikkek: Don Barber · igazság · szóbeszéd
>!
Kek P

János gazda mégis – mégis – nem tudott zöld ágra jutni, ahogy németül mondják, sőt nemnéha közel volt hozzá, hogy akármiféle száraz ágat jónak találjon arra, hogy onnan nézegessen le. Hanem persze ez csak szóbeszéd volt nála; János gazda igaz keresztyén ember volt, s keresztyén ember nem akasztja fel magát, akármilyen szorongatott állapotban legyen is.

21. oldal, Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül?

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság · szóbeszéd
>!
Sli SP

De ha bármi veszteség éri a nyájat, mindig Aiaszt okolják érte. Gondolom, az őrültségéről szóló szóbeszéd lehet ennek az oka, mivel Aiaszról tényleg azt mondják, hogy rátámadt a nyájakra, és kardélre hányta őket, abban a hiszemben, hogy az akhájokat kaszabolja, az ítélet után. Nem is legeltet senki a sírja közelében, őrizkednek a fűtől, mert úgy tartják, hogy betegséget okoz, és legeltetésre alkalmatlan. Mesélik, hogy egyszer trójai pásztorok – mivel a nyájaik megbetegedtek – neki is estek Aiaszt gyalázni; körbeállták sírhalmát, és Hektór, Trója és a nyájak ellenségének nevezték a hérószt. Az egyik őrült tette miatt gúnyolta, a másik azzal, hogy még mindig őrjöng, a legelvetemültebb pásztor pedig az Iliászból skandált neki:

„S már Aiász se maradt helyben…”

– de csak eddig,* mintha a gyávaságáról szólna a sor. Erre ő valami velőtrázó éles hangon felsüvített a sírból: „De ott maradtam!” Állítólag még fegyvereivel is csörömpölt, ahogyan az ütközetekben szokta. Azon nincs mit csodálkozni, mit csináltak erre azok a hitvány, elvetemült alakok: trójaiak és pásztorok lévén, megrémültek Aiasz indulatától, egyesek a földre vetették magukat, mások reszkettek a félelemtől, vagy elmenekültek a legelőjükre; Aiasz viszont megérdemli, hogy csodáljuk: mert senkit sem ölt meg közülük, hanem tűrte, hogy gyalázzák, és csak azt hozta tudomásukra, hogy hallja őket. Hektór viszont, azt hiszem, barátom, nem hallott Aiasznak erről a hősi erényéről; amikor tavaly gyalázkodott vele egy fiatalember (állítólag egy egészen fiatal és neveletlen suhanc volt), rárontott a fiúra, és megölte őt az úton, de úgy, hogy egy folyóra bízta a gyilkosság végrehajtását.

* Merthogy így folytatódik három sorral lejjebb: „Ott egyhelybe megállva figyelt, s kelevézzel elűzte / mindig a trószt”.

176-177. oldal, Philosztratosz: Hőstörténet (Gondolat, 2011) · Philosztratosz

Krétai Dictys – Frígiai Dares – Philosztratosz: Szemtanúk a trójai háborúról Krétai Dictys, Frígiai Dares és Philosztratosz szövegei

Kapcsolódó szócikkek: Aiász (Telamón fia) · Hektór · pásztor · szóbeszéd
>!
Dávidmoly 

A szertartás szavai. Mindannyian százszor hallottak már róla szóbeszédet – Darázst azért hívták el, hogy tudja, pontosan hogyan zajlik, és hogy hírét vihesse a következő termésnek, a még meg nem született nemzedékeknek. A Vascsarnokban minden rituálé volt, hagyomány, ősi szokás.

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szóbeszéd
>!
Saille P

A Jedik hatalmas archívumot tartottak fenn a Coruscanton álló templomukban, és a Sith-ek igyekeztek követni a példájukat. Folyamatosan gyűjtötték a különféle iratokat, amelyeket aztán a korribani szentély mélyén őriztek. Ugyanakkor a Jedik könyvtárával ellentétben – ahol az adatokat hang- és képfelvételek valamint hologramok és holokronok formájában tárolták – a Sith-ek gyűjteménye csakis tekercseket, hatalmas köteteket és kézzel írott naplókat tartalmazott. Háromezer év telt el azóta, hogy Darth Revan majdnem megbuktatta a Köztársaságot, és a Jedik azóta küzdöttek fáradhatatlanul, hogy mindörökre eltüntessék a sötét oldal, tanításra használható eszközeit. Az ismert Sith-holokronokat vagy megsemmisítették, vagy a coruscanti Jedi-templomba vitték megőrzésre. Bizonyos szóbeszédek szerint léteztek ugyan ismeretlen holokronok, ám ezeket vagy távoli világokon rejtették el, vagy féltékenyen őrizték bizonyos Sith-mesterek, akik maguknak akarták megtartani a bennük rejlő titkos tanokat. A Testvériség ugyan mindent elkövetett annak érdekében, hogy megtalálja ezeket az elveszett kincseket, de valamennyi erőfeszítésük hiábavalónak bizonyult. Így aztán kénytelenek voltak a foszladozó tekercsekre és papirosokra hagyatkozni.

Kapcsolódó szócikkek: szóbeszéd
>!
Melcsó

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Csodálom, hogy ez izgatja őket a legjobban – jegyezte meg Ginny. A klubhelyiségben ült a szőnyegen, hátát Harry lábának vetve, és a reggeli Prófétát olvasta. – A héten három embert támadtak meg a dementorok, erre mit bír kérdezni tőlem Romilda Vane? Hogy igaz-e a szóbeszéd, és tényleg egy hipogriff van a melledre tetoválva.
Ron és Hermione dőltek a nevetéstől. Harry el se mosolyodott.
– És mit válaszoltál neki?
– Hogy nem hipogriff, hanem magyar mennydörgő – felelte könnyedén Ginny, és lapozott egyet az újságban. – Az sokkal macsóbb.
– Köszi – vigyorgott Harry.

511. oldal

1 hozzászólás
Hirdetés
>!
christine

– Mi van ott az ajtó mögött, aminek nincs felirata?
– Közösségi központ. Ez az Udvar alkalmaz néhány embert, és időnként megengedik, hogy páran női/férfi szabóság feletti lakásokban lakjanak. Na, de hogy kívülállókat fogadjanak be olyan lakásba, ahonnan be nem lehet jutni az Udvarba… Az nem lehet. Az emberi alkalmazottak a barátaikkal a közösségi központban találkoznak. Azok is oda járnak, akik terra indigene ismerőseikkel akarnak találkozni.
– És ha bizalmasabb jellegű értekezést akarnak?
– Olyan értekezés céljára a közösségi központ feletti szobák használhatók.
– Ez városi szóbeszéd vagy személyes tapasztalat?
– Az anyámnak ne mutassam be?

Kapcsolódó szócikkek: szóbeszéd
>!
Sli SP

Mert őszintén szólva, engem semmilyen szóbeszéd sem sérthet. Ha igaz, csak jót mondhat rólam, ha hazug, egész életem a cáfolata.

123. oldal, Jugurtha háborúja (Magyar Helikon, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Caius Marius · szóbeszéd
1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 

De a szóbeszéd már csak ilyen: ha egyszer lábra kap, nincs, ami gátat vessen neki.

136. oldal

Lawrence Anthony – Graham Spence: Babilon bárkája A bagdadi állatkert megmentésének kalandos történte

Kapcsolódó szócikkek: szóbeszéd
>!
reta09

– Én úgy vélem, hogy a szóbeszéd olyan, mint a tollpihe. Nagyon ritkán van súlya.

41. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Magnus Lukas Damora · szóbeszéd