!

szitakötő állat

Amy Tan: A Mennyei Örömök Klubja
Gárdonyi Géza: Az én falum
Konrad Lorenz: Salamon király gyűrűje
Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske
Dsida Jenő: Dsida Jenő válogatott versei
Schmidt Egon: Vízivilág
Máté Angi: Ez egy susogó levél
Borisz Akunyin: A fekete város
Hiraide Takasi: A macskavendég
Leslye Walton: Ava Lavender különös és szépséges bánata

Idézetek

>!
Aquarius

Fáj az eső,
a szép idő,
a surranó
szitakötő,
minden zavar
és fölkavar
és minden csupa
zűrzavar.

A tó tavaszi éneke – részlet

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő
2 hozzászólás
>!
Róka P

Egy fiú rohangálhat és üldözheti a szitakötőket, mert ilyen a természete. De egy lánynak nyugodtnak kell maradnia. Ha nagyon sokáig nyugton maradsz, a szitakötő már nem vesz észre téged. Akkor odajön hozzád, és az árnyékodban keres oltalmat.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő
>!
csillagka P

Volt egyszer egy szitakötő

Olyan volt ez a szitakötő, hogy a patak fölött járt zöld rebegése, onnan szólt a nádhoz, fűzfákhoz, vagy hanyatt feküdt a mohás kövön és tűnődött.
Egy napon ez a szitakötő esőt ültetett.
Előcipelt egy nagy cserepet, földet hordott belé, majd kirakta az esőre.
Hullott az eső a cserép földjébe, s három nap múlva előbújt egy apró esőfa, kerek esők nőttek az ágain.
A szitakötő körberepülte a fát, majd leült és azon tűnődött- már átlépdelve a mohás kőre- hogy mit kellene tennie, neki, aki egy esőfa gazdája. Arra gondolt, talán hozhatná, ölelhetné ide, maga mellé, hogy ketten üljenek. Hintát bogozhatna nádból, és röptetné égre az apró esőfát. Vagy köszönhetne neki úgy, hogy: szervussz, te szökőkút! Akkor kacaghatnának.
Míg a szitakötő a mohás kövön tűnődött, az esőfához ért a hasas Nap.
Körbejárta a fát, nézte hunyorogva az ágakról csüngő, érett esőket, leszedett egyet, beleharapott, aztán nagy hasába terelte valamennyiüket, s mire a szitakötő visszatért a mohás kőről, már csak a csupasz fát találta.
A fa alatt ült a hasas Nap, ölében az esőcsutkákkal.

Volt egyszer egy szitakötő

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő
7 hozzászólás
>!
anni_olvas

Micsoda okos és boldog teremtés a pillangó, hogy a virágok között tölti az életét. Ő maga is virág, csakhogy repülő virág. Amint itt lebeg előttem hol a napsugárban, hol az árnyékban, hol a virágok vállain, úgy érzem, mintha őt jobban megilletné az emberi név, mint bennünket, nehéz testű, redős homlokú, morzsahordó óriáshangyákat, akik csak eltaposni és letépni tudjuk a virágot, s a tiszta ég helyett a földön jár a tekintetünk. Ő a boldog, a tökéletes, ő meg a szitakötő, aki a vizeknek a tündére. Mert ha a pillangó repülő virág, a szitakötő meg repülő drágakő. Repülő zafírok, topázok, gránátok, meg türkizek! A Teremtő a pillangót meg a szitakötőt bizonyára nem komponálva teremtette, hanem álmában, mikor a világ teremtésében megfáradtan alvásra dőlt a végtelenség csillagvilágos mélyében.

Kapcsolódó szócikkek: lepke · szitakötő
1 hozzászólás
>!
Amrita IP

250 millió évvel ezelőtt éltek a Földön 70 cm szárnyfesztávolságú óriás szitakötők is.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő
5 hozzászólás
>!
latinta SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

    Egy házasság sikertelenségéért általában mindkét fél felelős. Eraszt Petrovics azonban csak magát okolta. hiszen nem gyerek, tudta, kivel köti össze az életét. Klara színésznő, és ezzel mindent elmondott. Ki kívánhatja a lepkétől, hogy mindig ugyanazon a virágon üljön? Elvárható a szitakötőtől, hogy hangyaéletet éljen? Lehet hibáztatni a sellőt, amiért nem bírja ki a tenger nélkül? Ez volt az első hiba. A másik is teljes mértékben az ő lelkiismeretét terheli. Egyes férfiaknak sosem szabadna megnősülni. Hogyhogy nem jött rá hatvanéves koráig erre a nyilvánvaló igazságra?

45-46. oldal, Fa, penge, zúzmara (Európa, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Eraszt Petrovics Fandorin · hangya · házasság · lepke · szitakötő
Hirdetés
>!
Stone P

A szitakötő tűnődve nézett Kristófra:
– Igen, kedves kis fickó – mondta szelíden, s ezzel leharapta a fejét.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő
2 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 

– Ha szitakötőt fogsz, egy éven belül házas leszel!

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő
1 hozzászólás
>!
zsjzsj P

“Mikor július közepén véget ért az esős évszak, a kerti tó partján, a napsütötte sziklánál felbukkant egy kék hím szitakötő. Vajon annak a szitakötőnek a fia, amelyik mindig ivott a slaug vízsugarának légi vízeséséből? Talán kikelt volna az előző nyáron torz szív alakban összefeszülő, a kert egyik lombjáról a másikra szálló, sárga-kék szitakötőpár gyereke?”

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő
>!
PandaSára P

Hatalmas sügérakváriumomban mindig nevelkedett néhány acsalárva is; fejlődésük sokáig tart, több mint egy esztendeig. És akkor, egy szép nyári napon elérkezik a nagy pillanat: a lárva elhagyja a vizet, lassan felkapaszkodik valami növényi szárra, ott hosszú ideig nyugodtan üldögél, majd – mint a vedléseknél általában – a tor hátrészén megreped a bőr, s a lárvaburokból lassan kibontakozik a csodaszép, kifejlett rovar. Még jó néhány órába telik ezután, míg a szárnyak elnyerik végleges nagyságukat és megkeményednek; bámulatos az a folyamat, amint egy gyorsan megszilárduló folyadék nagy nyomás alatt bepréselődik a szárnyerezet finom hálózatába. Azután szélesre tárod az ablakot, és sok-sok sikert és szerencsét kívánsz akváriumod szállóvendégének rovaréletéhez!

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szitakötő