!

színek fogalom

Lázár Ervin: A manógyár
Frances Mayes: Napsütötte Toszkána
Fekete István: Hajnal Badányban
Kleinheincz Csilla: Város két fül között és más elvarázsolt történetek
Móra Ferenc: Aranykoporsó
Vavyan Fable: Fattyúdal
L. M. Montgomery: Az arany út
John Steinbeck: Csatangolások Charleyval
Georges Arnaud: A félelem bére
Elizabeth Moon: A sötét sebessége
Tom Butler-Bowdon: Szellemek a palackban
Andrew Bellringer: Hősellátó
Matthijs van Boxsel: A butaság enciklopédiája
Bernard Denvir: Impresszionizmus
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Karen Marie Moning: Álom és valóság
Hans Hellmut Kirst: Farkasok
Michel Pastoureau: A fekete
Hisham Matar: Férfiak földjén
Christopher Moore: Te szent kék!
Kiera Cass: The Elite – Az Elit
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz

Idézetek

>!
Uzsonna

Nyüszög, sikogat, kacarászik, dalol gyönyörűségében a világ. Fölragyognak rajta tűzsárgák, olívzöldek, mélykékek, pirosok. Zsiga föstő izzad, dolgozik. Feldübörögnek a szivárványszínű vízesések, mint a csillagszóró, a kitörő tűzhányó, sárgásvörösen izzik a láva, sötétzölden zúgnak a fenyvesek, aranysárgák a búzatáblák, és nincs megállás, mert jön az ősz; ami eddig zöld volt, azt most sárgára, pirosra kell festeni, aztán jön a tél a sok fehérrel, aztán a tavasz türkizei, rózsaszínei, élénksárgái, áttetsző zöldjei, mosolygós barnái. Dolgozik Zsiga föstő keményen, lám, az emberekre is van gondja, micsoda szépre festi a lányokat, s ahol meg haragot, viszályt lát, oda nagy fekete pacákat pöttyint, hogy épp a szívére ment annak az ordító embernek, a savas eső áztatta erdőket is befeketíti Zsiga föstő, de látszik rajta, jobb szeret esküvőt festeni, virágokat varázsol az ifjú pár lába elé, színes szalagokat lobogtat a menyasszony hajában, szikráztatja a napot, biztos lehetsz benne, hogy estére szép, mélyvörös naplemente lesz – így örvend Zsiga föstő, ha megértést és szeretetet lát.

S ha nagy ritkán akad egy szusszanásnyi ideje, hanyatt fekszik ezerszínű kertje zöld fái és bokrai között, elgyönyörködik gesztenyebarna, bazsarózsaarcú, türkizszemű feleségében, aki zölddel slingelt, sárgával buggyantott, pirossal suttyantott, arannyal pliszírozott, püspöklilával passzírozott, égkékkel áthúzott, robbanóvörös és aléltsárga és kukorékolókék ruhákban sétálgat a csodálatosan tarkabarka világban. És maga sem tudja, miért, olyan boldog Zsiga föstő, amilyen még sose volt. És ha azt kérdeznéd, mi ebből a tanulság, hát csak annyi, láthatod, a világ ügyes-bajos dolgait mindig a nők igazítják el.

Zsiga föstő fest

Kapcsolódó szócikkek: fehér · nők · piros · színek · zöld
>!
rita_66

– A szürkének vannak árnyalatai, Rowena.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rowena · színek · szürke
27 hozzászólás
>!
selfmadehell P

Nem azért állunk meg a piros lámpánál, mert a piros szín megállásra késztet. A piros fény azért szabályozó erejű, mert megállunk, ha látjuk. Vagyis egy szabály nem az érveknek, hanem a csordaszellemnek köszönheti az erejét. Nem a ratio, hanem a szokások és a hagyomány határozza meg létezésünket.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: piros · szabály · színek · szokás
>!
NóriiBella

Jaj, a zöld lific! A zöld lificnek zöld az orra, zöld a keze, zöld kezén zöld karom, zöldek a hegyes fogai, s mint a viharos, zöld tenger, úgy lobog a zöld haja, s zöld az óriás zsákja is, amibe a Zsuzsikákat rakja.

4. oldal

Kapcsolódó szócikkek: színek · zöld
>!
Lahara ISP

Bazsarózsa Mária igazán szemrevaló fehérszemély volt, nála fehérebb személyt elképzelni is nehéz lenne. A haja fehér, mint a vadgesztenye, a szeme fehér, mint a smaragd, ajka fehér, mint a rubin, a bőre fehér, mint a hajnali nap fehér ragyogása.

33. oldal, Zsiga föstő fest (Osiris, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: fehér · színek
>!
Mitica

Csak szürke árnyalatok léteznek. A fekete és a fehér csak fennkölt eszmény, amelynek segítségével megpróbálunk ítéletet mondani a dolgokról és megpróbáljuk megtalálni a helyünket a világban. A jó és a rossz vegytiszta állapotban annyira fel- és megfoghatatlan, mint a tündérillúzió. Csak törekedhetünk rá, vágyhatunk utána, és reménykedhetünk, hogy nem veszünk el annyira a sötétségben, hogy már nem vágyunk a fényre

240. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fehér · fekete · színek · szürke
Hirdetés
>!
SMesi P

Ha rajtam múlna, állandóan egy hatalmas festőecsetet hordanék magammal, és mindenhová színeket festenék. Őszibarack- és mályvaszínűre, rózsaszínre és levendulalilára, narancssárgára és kékeszöldre festeném a világot.

Kapcsolódó szócikkek: MacKayla Lane · színek
7 hozzászólás
>!
Sli SP

Mit is tud a színekről az, aki örökzöldben él, és mit ér a meleg, ha nincs hideg, amit megédesítsen?

30. oldal, Második rész (Gondolat, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: színek
>!
Cicu

A színekre nincs elég szó. A színeket meg kellene szabadítani a szavak béklyóitól.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: színek
>!
krlany I+SMP

Ha az érzéseknek lehet színük, az önbecsülés elillanásának és a saját magáról kialakított „jó ember” kép meghasadásának pillanata alvadt vérszínű lenne.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: színek
4 hozzászólás