!

szilva növény

Mary Hooper: Édességek kicsiny boltja
Tatay Sándor: Puskák és galambok
Nick Arnold: Émelyítő emésztés
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája
Herta Müller: Szívjószág
Simai Mihály: A nádszálon szippantott tündér
Jhumpa Lahiri: Mélyföld
Berg Judit: Lengeszakácskönyv

Idézetek

>!
Amrita I

Hosszasan gondolkodott a szilvafa. Csakúgy ráncolódtak ágain a szilvák.

86. oldal, Álmodófa

Kapcsolódó szócikkek: szilva
1 hozzászólás
>!
piciszusz

Cukrozott szilva

Tizenkét nagy, kemény szilvát tegyünk annyi vízbe, hogy ellepje, és főzzük lassú tűzön, míg meg nem puhul. Szűrjük le a levét, töltsünk belőle kb. 5 dl-t egy edénybe, és adjunk hozzá 170 gr cukrot. Forraljuk fel, és öntsük a gyümölcsre.
Hagyjuk állni két napig, azután szűrjük le vizet és adjunk hozzá még 150 gr cukrot. Forraljuk fel és öntsük a gyümölcsre.
Nyolc-tizenkét napon át ismételjük ezt a műveletet, míg a folyadék mézsűrűségű nem lesz. Áztassuk benne a szilvát tovább 3-10 napig, aszerint, mennyire édesen szeretjük.
Vegyük ki a szilvát, és tegyük igen kis lángon tartott sütőbe, míg egészen meg nem szárad, majd darabonként mártsuk lobogó forró vízbe, csepegtessük le a fölösleges nedvességet, és forgassuk a gyümölcsöt kristálycukorba. Felhasználásig csomagoljuk zsírpapírba.

Kapcsolódó szócikkek: recept · szilva
>!
imma AP

Szép a piros terméssel ékes cseresznyefa, és jó dolog tavasszal cseresznyét szedni. De még jobb ősszel a kemény húsú, hamvas szilvát markolászni a fáról, és minden, terméstől roskadó gyümölcsfánál szebb a kéklő szilvafa. Különösen ha ágai között felnézel a szeptemberi égre, amely megint csak kékebb és mélyebb minden idők egénél. Aztán az orrodat is megcsapja az érett szilva illata. Számítsd hozzá még a színesedő őszi faleveleket és a lepergő levelek játékát a széllel.
Finom gyümölcs a szilva, és áldott a fák között a szilvafa.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szilva
>!
Carmilla 

Peter Dowdeswell 1986-ban Rochester városában 31,27 másodperc alatt 144 szilvát evett meg. A szilva tele van rosttal, és köztudott, hogy serkenti a bélműködést. Gondolhatod, hogy a következő világrekord miből született…

107. oldal (Egmont, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: szilva
>!
Ninácska P

Szilva, körte, áfonya, sulyom, dió, mogyoró, gesztenye, mandula!

31. oldal

Berg Judit: Lengeszakácskönyv A Nádtenger lakóinak kedvenc csemegéi

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · dió · gesztenye · körte · mandula · mogyoró · szilva
Hirdetés
>!
matraimelinda

Láttam a habot a fogukon, és arra gondoltam: nem szabad zöld szilvát enni, még puha a magja, ráharapsz a halálra.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szilva
>!
imma AP

Mikor mit?
Nincsenek kőbe vésett szabályok a bevezetés sorrendjéről, ám annyi bizonyos, hogy a gyakran allergiát okozó gyümölcsökkel minél később kellene megismerkednie a kicsinek.

1. Nálunk hagyományosan az alma, az őszibarack és a meggy kezdi a sort, ezeket már hat hónapos kortól adhatjuk. Kezdetnek pár napig egyszerre csak egyfélét adjunk. Aztán jöhetnek a már bevált gyümölcsökből az első keverékek.

2. Hét hónapos kortól következhet a banán, körte, narancs, citrom, paradicsom. Ha úgy látjuk, hogy a citrusfélék és a paradicsom kicsípik a baba száját vagy popsiját, várjunk még egy-két hónapot.

3. Nyolc-kilenc hónaposan jöhet a gesztenye, szilva, ringló, kajszibarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye.

4. Várjunk körülbelül másfél éves korig a kivivel, ribiszkével, szederrel, egressel, málnával, eperrel, ananásszal, mangóval.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alma · ananász · banán · citrom · cseresznye · eper · gesztenye · görögdinnye · kivi · körte · málna · mangó · meggy · narancs · őszibarack · paradicsom · ringló · sárgadinnye · szeder · szilva
10 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell

Otthon kinyitotta a táskáit, selyempapírból illatos szilvát és kopasz barackot csomagolt ki, és tálakba tette.

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barack · szilva