Szeredás Emerenc személy

Szabó Magda: Az ajtó

Idézetek

Miamona>!

Emerenc nem hitt a mennyországban, Emerenc a percben hitt.

224. oldal - Amnézia (Európa Könyvkiadó - Budapest, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Szeredás Emerenc
Enisz>!

Maga sose fogja fel, ami egyszerű, mindig hátul akar bemenni, holott elöl a kapu.

168. oldal (Magvető, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: Szeredás Emerenc
Miamona>!

Azt hiszem, ez volt az az időpont, amitől fogva Emerenc már valóban szeretett, fenntartás nélkül, majdnem komoran, mint aki tudomásul vette, a szeretet kötelezettség, tulajdonképpen veszedelmes és kockázatos szenvedély.

75. oldal - Lomtalanítás (Európa, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Szeredás Emerenc · szeretet
Belle_Maundrell >!

Emerenc sose tudta meg, hogy valamiképpen egy döntésre jutott az Elfújta a szél Butler kapitányával, akár a gátlástalan regényhős, ő sem óhajtotta többé kockára tenni a szívét senkiért, semmiért.

108. oldal, Politika

Kapcsolódó szócikkek: Rhett Butler · Szeredás Emerenc
dittta>!

Azt mondta neki nem kell se pap, sem egyház, az adót se fizeti, Isten eredményes működését tapasztalta a háború idején, az áccsal meg a fiával nincs baja, azok munkásemberek voltak, csak a fiút úgy megzavarta a politikusok hazudozása, hogy kénytelenek voltak belekeverni valamibe, hogy kivégezhessék, mikor már kezdett kényelmetlen lenni a vezetőknek. Ő legjobban az anyját sajnálta, mert annak nem lehetett egy jó napja, mégiscsak furcsa, hogy nagypéntek éjszakáján aludt először nyugodtan szegény, mert addig folyton félteni kellett a fiát. Azt hittem lecsap az Isten villáma, míg Emerenc előadásában Krisztus politikai machinációk áldozataként, mint egy konstrukciós per bukott hőse, végre kilép a fia nyugtalankodásával agyonzaklatott Szűzanya életéből.

Kapcsolódó szócikkek: Szeredás Emerenc
Almost_Zed>!

Mindenki példája volt, mindenki segítsége, a mintakép, keményített köténye zsebéből galambként vászonzsebkendők suhogtak ki, papírba takart cukorkák, ő volt a hó királynője, a biztonság, nyáron az első cseresznyeszem, ősszel a gesztenyekoppanás, télen a parázs tök, tavasszal az első rügy a sövényen: Emerenc tiszta volt, és kikezdhetetlen, ő volt mi, valamennyien, a legjobb önmagunk, aki mindig szerettünk volna lenni. Emerenc örökké fedett homlokával, tó-arcával nem kért senkitől semmit, nem szorult senkire, mindenki terhét úgy vállalta fel hogy egy életen át hallgatott arról, neki mi a terhe […]
Hogy lehetett volna bármikor is megmagyarázni őt, irgalma anatómiáját, amely állatokkal népesítette be a házát, Emerenc fegyelmezetlenül volt jó, meggondolatlanul nagylelkű, csak egy másik árva előtt leplezte le árvaságát, sose közölte, milyen egyedül van, míg, mint a Hollandi, egymaga kormányozza titokzatos hajóját, mindig ismeretlen vízen, mindig ideiglenes viszonyulások szelében.

Díjkiosztás

Kapcsolódó szócikkek: Szeredás Emerenc
1 hozzászólás
sophie P>!

[…] a macska nem egyetemi tanár […]

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska · Szeredás Emerenc
Panda>!

Emerenc világa kétféle embert ismert, aki seper és aki nem, aki pedig nem seper, attól minden kitelik, és teljesen mindegy, milyen jelszavak közt vagy lobogó alatt tartja a nemzeti ünnepét.

Politika

Kapcsolódó szócikkek: Szeredás Emerenc
nienor82>!

Emerenc életének bármelyik korszaka iszonyú képlet lehetett, mikor szónokolni kezdett, okosabb volt eltisztulni mellőle, menekült is, aki hallotta, hogyan kommentálja Gagarin repülését, vagy a Lajka kutyát. Mikor Lajka szívverését hallgattuk, átkozódni kezdett, hogy állatkínzás, később azzal vigasztalta magát, órát ketyegtetnek, majd siet nekik egy értelmes kutya beülni egy golyóba vagy mibe, és a mennybolton furikálni, ki hiszi ezt, Gagarinról azt jósolta, ő rosszat érez, nem szabad ilyen feladatot elvállalni, mert Isten általában nem figyel ránk, ha kérünk valamit, de amitől félünk, mindig megadja. Hát ha ő elintézi a szomszédot, mikor az letapossa az ő ágyása virágait, Isten is elintézi a behatolót, nem azért vannak az égitestek, hogy köztük kóricáljon valaki. Gagarin halála napján, mikor egy rémült és megrendült világ reakcióját kellett átélnie, még a segíthetetlenül ostoba Adél is kitért előle, mert kint ágált az előtérben, és magyarázta, ő megmondta előre, hogy Isten nem tűr hatásköri túllépést.

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten · Jurij Alekszejevics Gagarin · Szeredás Emerenc
Csakegyolvasólány P>!

Elképedve hallgattam, először történt meg, hogy valaki referenciát kívánt volna mirólunk. „Akárki szennyesét nem mosom” – mondta Emerenc.

Kapcsolódó szócikkek: Szeredás Emerenc