!

szeparatista mozgalom szómagyarázat

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
R. A. Salvatore: A klónok támadása
Timothy Zahn: Válaszutak
Karen Traviss: Színvallás
Matthew Stover: Töréspont
Patricia Barr – Adam Bray – Daniel Wallace – Ryder Windham: Star Wars – Minden ami Star Wars
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
James Luceno: Tarkin
Daniel Wallace: Sithek könyve
James Luceno: Katalizátor
Karen Traviss: Életre-halálra
!

A Star Wars Univerzumban a Köztársaságtól elszakadt Független Rendszerek Konföderációja tagjainak általános megnevezése.

A Konföderáció galaxisméretű kormányzat és szeparatista mozgalom volt Dooku gróf (és titokban Darth Sidious) vezetése alatt. Olyan bolygók, csillagrendszerek és óriásvállalatok voltak a tagjai, akik elszakadtak a Galaktikus Köztársaságtól.

A szeparatisták félelmet sugalltak szerte a Köztársaságban a lakosok szívébe, főleg olyan parancsnokokkal mint Grievous. A Konföderáció sok csatát megnyert, de Dooku gróf majd Grievous tábornok elvesztésével a Konföderáció elgyengült és YE-19 be a vezetőit a Mustafar bolygón Darth Vader megölte ezáltal a kormányzat pedig felbomlott.


Idézetek

>!
Laktózmentes_Csillag P

-Hogy mi az igazság? Szerintem az, hogy a szeparatisták megpróbálnak megölni bennünket. A többi talán nem is számít.

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeparatista mozgalom
>!
Saille P

– A császár nem akarta ezt – mondta Krennic, és kimutatott az ablakon, a lézerek felé. – Mindannyian emlékszünk még a régi Palpatine-ra. Valahányszor a Szenátus fel akart állítani egy hadsereget, ő ellenállt, és nem akart háborúzni a szeparatistákkal. De változnak az idők.

256. oldal

James Luceno: Katalizátor Egy Zsivány Egyes regény

>!
Saille P

Mostanra már a Mon Calamar, a Saleucami és a Malastare is bekapcsolódott a konfliktusba, és bármerre is ment az ember, a Coruscanton mindenhonnan a háború köszönt vissza rá. Menekültek milliói érkeztek a galaxis minden sarkából, akiknek többsége támogatók és lehetőség híján túlzsúfolt szükségszállásokon nyomorgott. És ha ez magában nem lett volna elég, a HoloHálózat épp aznap reggel számolt be egy szeparatista terrorcsoportról a Coruscanton, amit a biztonsági erők sikeresen számoltak fel.

125. oldal

James Luceno: Katalizátor Egy Zsivány Egyes regény

1 hozzászólás
>!
Saille P

Politikai manőverezés

Miután a szenátus értesül róla, hogy a szeparatisták a geonosisi öntödéket használják egy hatalmas droid hadsereg előállítására, a szenátorok vészhelyzeti jogokat szavaznak meg Palpatine főkancellárnak. Ez a szavazás lehetővé teszi Palpatine számára, hogy bevesse a frissen elkészült klón hadsereget a szeparatisták ellen, annak ellenére is, hogy a Jedi Rendet zavarja a klónok kétes eredete.

24. oldal

>!
Saille P

Senkit sem érdekelt, hogy a tanítványomon keresztül én adom a parancsokat a szeparatistáknak. Ugyanígy az sem, hogy minden köztársasági győzelmet egy gondosan eltervelt vereség követett. A talmi háború számtalan hasznot hozott. A klónhadsereggel együtt egy hadiflotta és új, gépesített fegyverek egy egész arzenálja is a kezembe jutott. A Köztársaságban egyik napról a másikra felállt egy katonai elit, amely hűségesküt tett a főkancellárnak. A szenátorok féltek, hogy ha a hűtlenség árnyéka vetül rájuk, nem választják újra őket, ezért aztán minden intézkedést támogattak, ami a központi hatalmat kordában tartó fékek és ellensúlyok eltávolítását szolgálta.

149. oldal

Daniel Wallace: Sithek könyve A sötét oldal titkai

>!
Saille P

Car'das vállat vont. Tudta, hogy Thrawn nem tartja sokra a lázadókat, ráadásul a Köztársaság tanulmányozása során rossz véleménye alakult ki egy többfajú kormányzói testületről, melyben minden egyes tagnak mások az elképzelései az univerzumról és a többi fajról. Thrawn úgy gondolta, hogy csakis egy erős, egységes kormány szállhat szembe azzal a titokzatos idegen fenyegetéssel, amely felbukkant a Galaxis határain. A fenyegetéssel, amely máris megtalálta a chiss űrt, és egyszer elérheti a Birodalmat.
Car'das megértette Thrawn álláspontját, és bizonyos szinten egyet is értett vele. Amíg Thrawn a kormányzati tehetetlenség ellen küzdött a chiss felső osztályban, addig ő túlélte a szeparatista mozgalom és a Klónháború káoszát. Látta, hogy mekkora kárt okozhat, ha száz faj százféle rendet akar egyszerre.
Másrészről csak egy bolond nem látja, hogy Palpatine Birodalma sem teljesít jobban egység terén, mint annak idején a Köztársaság.

144. oldal

Hirdetés
>!
Saille P

A Carrion Spike-ot a Sienar Flottarendszerek Vállalat külön Tarkinnak tervezte, hogy megfeleljen az igényeinek. A háromszög alakú hajó egyedülálló lopakodó technológiát használt, ami egy lopakodó korvett rendszerein alapult – ez utóbbi egység a klónháború alatt a christopsisi csatában mutatkozott be, amikor is megtörte a Trech admirális vezette szeparatisták blokádját. A ritka stygiumkristályokkal működő álcázórendszer jóvoltából a közönséges szenzorok, radarok és más felderítő eszközök gyakorlatilag nem észlelték a Carrion Spike-ot.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeparatista mozgalom
>!
Saille P

Niner kikaparta a tányérját, majd addig csorgatott rá vizet a kulacsából, amíg többé-kevésbé tiszta lett, aztán hirtelen megszólalt:
– Szerintem, arra kéne összpontosítanunk az erőinket, hogy kirugdossuk az osikot a legfontosabb szeparatista világokról. Mert ha így folytatjuk tovább, hamarosan oda jutunk, hogy egyetlen klón fog jutni egy bolygóra, és kézikönyvből mutogatjuk a helyieknek, hogyan dobáljanak köveket.

>!
Saille P

– Soha nem értettem, miért lépett ki – mondta Obi-van, követve Jocasta Nu pillantását a szobor felé. – Ez idáig mindössze húsz Jedi hagyta el a Rendet.
– A Húsz Elveszettek – mondta Jocasta Nu mély sóhajjal. – És Dooku gróf volt a legutóbbi és egyben legfájdalmasabb. Senki sem szeret beszélni róla. Távozása nagy veszteség a Rendnek.
– Mi történt?
– Nos, mondhatnánk, hogy egy kissé eltért a véleménye a Tanács döntéseitől – válaszolt az archívumkezelő. – Akárcsak egykori mesteredé, Qui-goné.
(…)
– Mindig magas elvárásai voltak a kormányzattal szemben – folytatta Jocasta Nu. – Kilenc vagy tíz éve tűnt el, és csak nemrég bukkant fel a szeparatista mozgalom vezetőjeként.

>!
Saille P

Mace leküzdötte ösztönösen feltörő reagálását, melyet régi barátja, Dooku védelmében akart előhozni. Dooku gróf a legképzettebb Jedi-mesterek közé tartozott, tekintélye volt a Tanácsban, ő még a régebbi – mondhatni –, mélyebb Jedi-filozófiákat és – stílusokat tanulta, beleértve azt a misztikus fénykardvívási stílust is, amely több előre-hátra mozgást – szúrást és riposztot – tartalmaz, mint olyasfajta félkörös csapásokat, amiket jelenleg a Jedik többsége alkalmaz. Micsoda csapás volt a Jedi Rendnek és Mace Windunak, amikor Dooku faképnél hagyta őket, és most hasonló okokból akarnak lelépni a szeparatisták is: azon felismerés miatt, hogy a Köztársaság túlságosan hatalmasra duzzadt, és már nem képes kielégíteni az egyén vagy az egyéni rendszerek igényeit.