!

Szentkuthy Miklós személy

Esterházy Péter: A szabadság nehéz mámora
Esterházy Péter: Termelési-regény
Szerb Antal: Szerb Antal válogatott levelei
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló

Idézetek

>!
eperturmix

Gábor remek történeteket ad elő a Szentkuthyról, akinek egy őrült zagyva Breviáriuma és folyóiratszerű műve jelent meg, amit elkoboztak vallásgyalázásért, persze őt nem nagyon érinti, ha kidobják a tanárságból, őrülten gazdag, és olyan őrületei vannak, hogy például az Eucharisztikus Kongresszusra csináltatott egy bíbornoki ruhát és kalapot, és úgy jártákl a városban. Felírta egy papírszeletre: Kissvábhhegy, és beült egy taxiba. A sofőrök térdre borultak előtte, és odanyújtotta csókra a kezét. Aztán csak ment fel valami ismeretlen célhoz a Kissvábhegyre, ott kiszállt és áldást hintett a városra, és a mélyen megrendült, térdelő sofőrre. Otthon, a lakásában is így fogadta egyszer Gábort, és ő még állanddóan szentatyámnak szólította.

406. oldal, 1939. május 11.

Kapcsolódó szócikkek: Szentkuthy Miklós
>!
Frank_Spielmann I

„Nézd. Nagyon érdekes, amit csinálsz, de hidd el, hogy én magam is már megtapasztaltam némely zsákutcát.” A mester ezt szó nélkül elhitte (olvasott ember ő végül is). „Mert amit csinálsz, zsákutca. UGYANAZ AZ ÖNCÉLÚ ZSÁKUTCA, AMIT A JOYCE, SZENTKUTHY ÉS A GYULA, A HERNÁDI, CSINÁL.” A mester elpirult, mert nem számított ekkora dicséretre. De aztán az derült ki, hogy az szidás volt.

273. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Joyce · Szentkuthy Miklós
3 hozzászólás
>!
latinta SP

    Úgy jó húsz éve keletkezett Ottlik körül egy kultusz; érdekes volna azt is megnézni egyszer, miért, mik lehettek ennek az okai, és mennyiben voltak ezek irodalmiak és mennyiben társadalmiak vagy politikaiak, és miért épp ő, és miért nem, mondjuk, Szentkuthy. Ő is integer figura, független szellem, civilkurázsi, miminden, poétikailag pedig sokkal radikálisabb és érdekesebb, „posztmodernül” bizonytalanabb, mint Ottlik – cserébe nehezen olvasható. De másolni lehetett volna. (Én persze nem kultuszból másoltam, hanem csak mint az állat, úri passzióból.) A kultusz hülyíti az olvasást, úgyhogy hántandó; de marad elég.

93. oldal, Fecsegések a határon (Magvető, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Ottlik Géza · posztmodern · Szentkuthy Miklós
Hirdetés
>!
Frank_Spielmann I

[Szentkuthy Miklósnak]
Mindazonáltal ne várd tőlem, hogy leborulva imádjalak. Én csak nőket szoktam leborulva imádni, és azokat is csak régebben. Törődj bele a distanciába és a közönybe, ami minden barátság alapja, és ne akard, hogy mi kettem mithoszt valósítsunk meg.

56. oldal (1930)

Kapcsolódó szócikkek: Szentkuthy Miklós
>!
Frank_Spielmann I

[Szentkuthy Miklósnak]
Gondold el, micsoda barmok olvasák legféltettebb perverzitásaidat, ha regényt írnál…

56. oldal (1930)

Kapcsolódó szócikkek: Szentkuthy Miklós