!

szentély helyszín

Robert Graves: Jézus király
Ian Reader: A sintoizmus
Kij Johnson: Kicune

Idézetek

>!
Cicu

A legenda szerint október hónapban minden kami, elhagyva saját lakhelyét, az Izumo-szentély köré gyűlik, hogy megtárgyalják a szerelmi és házassági ügyeket. Ezt a hónapot az Izumo-szentélyben úgy nevezik: kamiari cuki (az a hónap, amikor a kami jelen van), mindenütt máshol viszont: kanna cuki (a kami távollétének hónapja). Az Izumo főszentélye körül több sorban mellékszentélyek állnak, hogy októberben fogadhassák a vendég kamikat.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kami · október · szentély
>!
BakosJuci MP

A szentély pici és öreg, csak egy szikla, meg egy tábla mellette, ami megmagyarázza, vajon miért is méltó ez a szikla a tiszteletünkre. Egy foszlófélben levő szalmafonat-kötél tekeredik a szikla nem túl érdekes alakja köré, a naptól, esőtől, széltől foszlasnak indult eperpapír imaszalagokkal van megtűzdelve. Nem tudni milyen élelemmel megtöltött óvatos csomagocskák hevernek a szilka lábánál, nem lehet tudni, mert a vadállatok mindegyiket megbontották, és csak a csomagolásként szolgáló szövetdarabok maradtak.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Japán · szentély
Hirdetés
>!
Inimma

Micsoda lehetetlen egy figura ez a Jehova, akit oly buzgón imádnak! Egy impotens babilóniai holdvalami! Az értelem és a törvényesség se eleven, se holt istene, aki kitúrta az élet, a szerelem és a halál istenét. Egy rögeszmés remete, egész évben a szentélyében kuksol, és töprengve bámulja azt a három silány berendezési tárgyat, amelyet hívei hozzá illőnek találnak: a mérőrudat, a folyadékmérőt meg a súlykészletet! És noha azzal dicsekszik, hogy ő az elvont matematikai tökély, naponta vedeli az áldozati juhok és kecskék meleg vérét, trombitazenét követel, a Nagy Istennőtől, Anattól ellopott ruhákat viseli, és annak illatszereit használja…

169. oldal Kilencedik fejezet - Zakariás vére (1969)

Kapcsolódó szócikkek: Isten · szentély