szénhidrát tárgy

Michael Pollan: Életadó ételeink
Drugs Bunny: A sárga kapszula
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Kása Ferenc: Hogyan indítsd újra az Univerzumot

Idézetek

Papusz>!

A 20. század elején létrejött egy fehérjeellenes mozgalom. Nagy táplálkozási guruk – John Harvey Kellog és Horace Fletcher (akikről később még megemlékezem) – heves támadásokat intéztek a fehérje emésztésre gyakorolt káros hatása ellen (állítólag a belekben mérgező baktériumok elterjedéséhez vezet), és a helyére felemelték a tisztább és sokkal egészségesebb szénhidrátot. Ennek a mozgalomnak a maradványa a reggelire fogyasztott müzli, amelynek az volt a stratégiai fontosságú feladata, hogy a nap első étkezéséből kiiktassa a fehérjéket.

36. oldal, A nutricionizmus meghatározása (Nyitott Künyvműhely, 2010)

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

Kapcsolódó szócikkek: fehérje · szénhidrát
bordeaux>!

A tradicionális „english breakfast” minden bizonnyal az egész Világegyetem, de talán valamennyi létező szimuláció legtáplálóbb étele. Ha a tányéron lévő dolgokat alapvető összetevőire lehetne bontani, nem kapnánk mást, mint zsírt, zsírt, zsírt, meg egy kis fehérjét és szénhidrátot. Gyakorlatilag az egész napos energiabeviteled fedezi a cucc, és hát valakinek, aki a gasztronómia terén rántott hússal kikövezett, véres hurkával szegélyezett utakat járt korábban – itt saját magamra gondolok –, egész könnyű megszeretni.

136. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rántott hús · szénhidrát · zsír
TribeBubu P>!

Hat évvel azután, hogy segítettem Oprah-nak húsbecsmérlési perében, én is megkaptam a magam jogi fenyegetését. Az Atkins vállalat vádolt meg azzal, hogy becsületsértő kifejezéseket használtam az Amerikában elterjedt szénhidrátfóbiás étrendről szóló Carbophobia: The Scary Truth About America’s LowCarb Craze című könyvemben. A jogászuk szerint a szavaimmal „folyamatosan ártottam Atkins hírnevének, és károsítottam őt”. A könyvem azonban semmiképpen sem okozhatott több kárt dr. Atkinsnek, mint a saját étrendje. Tavaly halt meg túlsúlyosan, és – a boncolási jegyzőkönyv szerint – többször volt szívinfarktusa, valamint szívelégtelenségtől és magas vérnyomástól szenvedett.
Mindenesetre a jogászok arról beszéltek, hogy kárt okozok az Atkins Nutritionals, Inc. vállalatnak. Én azonban nem hagytam, hogy elhallgattassanak, hanem online közreadtam a jogi fenyegetésüket, és pontról pontra megcáfoltam azt. A törvény szerencsére elfogadta az igazságot a becsületsértéssel szembeni abszolút védekezésnek.
Atkins ügyvédjei nem tudták érvényesíteni a követeléseiket; a könyvem kiadását követő 4 hónapon belül csődöt jelentett az Atkins vállalat.

138. oldal, 5. FEJEZET — Hogy ne halj bele a fertőzésekbe (Édesvíz Kiadó, 2016)

Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket

miss_antrophy>!

A táplálkozás alapszabálya: a meghatározott tápanyagokból a megfelelő mennyiséget minden nap el kell fogyasztani. A napi tápláléknak minden nap tartalmaznia kell a előírt mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt, valamint a vitamin és ásványi anyag kiegészítést.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fehérje · szénhidrát · táplálkozás · vitamin · zsír