Szauron / Sauron személy

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
Stephen King: Végítélet
J. R. R. Tolkien: A Gyűrű keresése
J. R. R. Tolkien: The Silmarillion
Gregory Bassham – Eric Bronson: A Gyűrűk Ura filozófiája
Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv
Tolkien világa
Lev Grossman: The Magician King
Salla Simukka: Hófehér
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése
Daryl Gregory: Afterparty
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien
Michel Bussi: Ne engedd el!
Alexandre Sargos: Az ifjú Tolkien
Riley Nash: And All Their Stars
Király Anikó: Mamusz, bejgli, szerelem

Idézetek

AniTiger P>!

Az emberek hősökre vágynak. Olyan történeteket szeretnének látni, hallani és olvasni, amelyekben a jó legyőzi a rosszat, Dávid Góliátot, Jézus a Sátánt, a kis hobbitok a hatalmas Szauront. Szeretnék átélni, hogy a hős legyőzi a legyőzhetetlent, megöli a megölhetetlent, elpusztítja a halhatatlant. Olyan történetekre szomjaznak, amelyekben a lehetetlen lehetségessé válik a rettenthetetlen, igazságos hős tettei nyomán.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hobbit · hősök · Jézus Krisztus · sátán · Szauron / Sauron
Belle_Maundrell >!

Úgy döntöttem, nem szólok anyának a mai kis kalandomról; ha még árgusabban figyelne, átváltozna Szauron szemévé.

106-107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mara Dyer · Szauron / Sauron
gybarbii >!

Kezdetektől létezett Sauron, a maia, akit a beleriandi sindák Gorthaurnak hívtak. Arda kezdetén Melkor megnyerte őt szövetségesének, s az Ellenség legnagyobb, legmegbízhatóbb szolgája lett, s a legveszélyesebb, mert számos alakot tudott ölteni, és ha kedve tartotta, még hosszú időn át nemes és szép alakban is meg tudott jelenni, s így a legóvatosabbak kivételével mindenkit megtévesztett.

405. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szauron / Sauron
jancsibohi P>!

Amikor az első árnyak megjelentek a Bakacsinerdőben, akkor jelentek meg Középföldén az istarok is, akiket az emberek varázslóknak neveztek. Akkoriban senki sem tudta, honnan jöttek, csupán Círdan Szürkerévben, s ő is csak Elrondnak és Galadrielnak árulta el, hogy a tengeren túlról. Ám később a tündék beszélni kezdték, hogy a Nyugat Urai küldték őket, hogy szembeszálljanak Sauron hatalmával, ha ismét fölbukkan, s hogy a tündéket meg az embereket és minden élőt, aki jót akar, hősi tettekre buzdítsák. Öreg, ám friss emberek alakjában jöttek, és az évek során alig változtak, csak lassan öregedtek, pedig nagy gondok nyugodtak a vállaikon; nagy volt a bölcsességük s a szellemük és a kezük hatalma. Sokat jártak a tündék és az emberek között, de tanácskoztak állatokkal és madarakkal is, és Középfölde népei sok nevet adtak nekik, mert az igazi nevüket nem árulták el. Közülük a legjelesebbekre a tündék a Mithrandir és a Curunír nevet adták, de az északi emberek Gandalf és Saruman néven ismerték őket. Curunír volt az idősebb, s ő érkezett először, utána pedig Mithrandir és Radagast, aztán a többi istarok, akik középfölde keleti vidékeire mentek, s nem szerepelnek ezekben a regékben. Radagast az állatok és a madarak barátja volt, Curunír pedig főként az emberek között forgott, ékesen beszélt, s járatos volt mindenfajta mívességben. Mithrandir állt legközelebb Elrondhoz és a tündékhez. Sokat kóborolt északon és nyugaton, de sehol sem telepedett meg; Curunír pedig bejárta keletet, s miután visszatért, Orthanc csúcsán lakott, Vasudvard gyűrűjében, amelyet a númenóriak raktak hatalmuk fénykorában.

392. oldal, A gyűrűkről és a harmadkorról (Európa, 2012)

gybarbii >!

Sauron félelmetes erejű varázsló volt, árnyak és fantomok ura, bölcsességében mocskos, erejében kegyetlen, aki mindent megrontott, amihez csak ért, mindent eltorzított, amit csak uralt, s ő volt az ura a váltott farkasoknak, ő értett a legjobban a kínzáshoz.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szauron / Sauron
Algernon P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Aragorn – kérdezte –, miért mégy azon a gyilkos úton?
– Mert muszáj – felelte. – Mert csak így remélhetem, hogy kivehetem a részemet a Szauron ellen vívott háborúból. Nem én választottam ezt a veszélyes útvonalat, Éowyn. Ha ott lehetnék, ahova a szívem húz, akkor most messze északon, Völgyzugolyban kóborolnék.

68. oldal (A Gyűrűk Ura - A király visszatér, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Éowyn · Szauron / Sauron · Völgyzugoly
FélszipókásŐsmoly P>!

Elrond a tudás és a bölcsesség kútfője; rengeteget tud az Egy Gyűrű történelméről és nemcsak azzal van tisztában, rni történt, hanem azzal is, hogy mi történhet. Elrond nagyon jól tudja, a tündék kora mindenképpen a végéhez közeledik Középföldén, akár elpusztul a Gyűrű, akár Szauron szerzi meg. Bármi is legyen a végeredmény, a tündék elhagyják ezt a világot, és lassan mindenki megfeledkezik majd róluk. Így hát Elrond személyiségében nem kevés szomorúság is lappang, ezért úgy döntöttem, legyen tünde, mégis kell lennie benne emberségnek, és ezt mindvégig éreztetni akartam.

63. oldal - Hugo Weawing, Elrond

Kapcsolódó szócikkek: Elrond · Szauron / Sauron
Chöpp >!

Mintha őt bámulná.
Hirtelen az a borzalmas érzése támadt, hogy bámulja is, hogy ez az ő szeme az emberi kontaktlencse nélkül, amely úgy mered rá, mint Szauron szeme Frodóra Barad-Dúr sötét erődjéből Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.

1003. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mordor · Szauron / Sauron · Zsákos Frodó
Aranymag>!

A tündék és Szauron által kovácsolt Hatalom Gyűrűi jelentették a csúcstechnológiát Középföldén.

36. oldal 2. fejezet A Végzet-katlan: az új technológiák és a Tolkien-féle Hatalom Gyűrűi

Kapcsolódó szócikkek: Középfölde · Szauron / Sauron
12 hozzászólás
Ancalimë P>!

Sauron felkacagott: „Te beste
csúszómászó féreg, na kelj fel!
Hallgasd csak, mily édes kehellyel
kínállak meg. Idd ki fenékig!
Bolond! Direkt intéztem én igy!
Sauron kreálta fantomot
láttál, epedtél s megfogott!
Sauron-lénnyel a nász hideg!
Rég halott hó Eilineled,
nálad különb férgeknek étke!
De díjad nem marad el mégse!
Eilinelhez térhetsz hamar,
ágyába. Csata nem zavar,
de férfi sem léssz! Vedd jutalmad!”

276. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szauron / Sauron
1 hozzászólás