szardínia állat
Idézetek
Mindabból, amit Portugáliáról meséltek nekem, két részletet jegyeztem meg: ott az utcákon a csatorna rácsain keresztül sült szardínia szagát érezni, és mikor a kávéházakban fadót hallgatnak, a szomorúság úgy összeszorítja a turisták torkát, hogy a fuldokló embereket kórházba viszik.
129. oldal, 8. Ma éjjel a falnál alszom
– Tessék csak felbontani nekem egy doboz szardíniát! A jó tanács fejében.
– És ha nem válik be a tanácsod? Akkor kárba vész a szardínia.
Lukrécia megbotránkozva nézett rá.
– Már hogy veszne kárba, mikor megeszem!
100. oldal, IX. A falkatárs (Móra, 2002)
Maigret válasz gyanánt krumplisalátát, céklát és szardíniát vett a tányérjára, vagyis a rossz vendégfogadók klasszikus előételeit.
97. oldal (A vízbefúltak fogadója)
Georges Simenon: Maigret és a hajnali vendég 89% Válogatott novellák
Az egész város szerelem, az egész este szerelem, hó a lámpákon és a barna házak párkányán, szardínia, kaviár, nyulak és fácánok és narancs és datolya, s rumok az üzletekben, minden csak arra van, hogy csók támadjon belőle, hogy jó legyen otthon, jó téli est, mint a piros tea!
108-109. oldal
Tizennégy különböző előételt számoltunk meg: articsókaszívet, lisztbe forgatott és kisütött apró szardíniát, illatos taboulét, tejszínes sózott tőkehalat, pácolt gombát, bébi tintahalat, tapenade-ot, friss paradicsomszószban apró hagymát, zellert, csicseriborsót, retket, koktélparadicsomot és hideg kagylót. A pincérlány a megrakott tálca tetején vastag szelet pástétomot, uborkás, olívabogyós és hideg paprikás tányérkákat egyensúlyozott. A kenyér finom ropogós volt. Fehérbort kaptunk jegesvödörben, és az árnyékban egy üveg Chateauneuf-du-Pape levegőzött.
140. oldal, Május (Partvonal, 2019)
Vibius és vendége kényelmesen leheveredtek egy-egy számtalan párnával megpakolt heverőre. Aztán a borkereskedő kettőt tapsolt, mire a rabszolgák behozták az előételeket.
Leon korgó gyomorral figyelte, ahogy a két férfi komótosan befalja a finomságokat: borban pácolt osztrigát és kékkagylót, jércesültet spárgával és olajbogyókkal és szardíniát aprított szardellával. Még csak ezután következett az első fogás: őz- és vaddisznócomb. Ezt követően a rabszolgák csirkepástétomot, vadkacsa_frikasszé_t, vagdalt disznótőgyet és csigát szolgáltak fel.
98-99. oldal