!

Szabó Magda személy

Bánki Éva: Magyar Dekameron
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak
Szabó Magda: Az ajtó
Szabó Magda: Merszi, Möszjő
Szabó Magda: Régimódi történet
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának
Daniel Katz: Amikor nagyapám átsíelt Finnországba
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó
Hajduska Marianna – Lukács Béla – Mérő László – Popper Péter: Krízishelyzetben
Szabó Magda: Liber Mortis
Kádár Annamária: Mesepszichológia
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Károlyi Csaba: Nincs harmadik híd
Károlyi Csaba: Mindig más történik
Jókai Anna: Átvilágítás
Finy Petra: Akkor is
Keczán Mariann (szerk.): Szabó Magda Debrecene
Vámos Miklós: Az isten szerelmére
Háy János: Kik vagytok ti?
Tanács Eszter: Nők gyermek nélkül

Idézetek

>!
Belle_Maundrell 

Világom talapzatát könyvek alkották, az én mértékegységem a betű volt (…)

106. oldal, Politika

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Szabó Magda
>!
shadowhunter1975 P

Szabó Magda maga döntött úgy, hogy nem vállal gyermekeket, annak ellenére, hogy az irántuk érzett rajongása miatt választotta a tanári pályát. Amikor azonban az Újhold folyóiratot betiltották, amelynek ő is szerkesztője volt, férjével, Szobotka Tiborral úgy határoztak, nem vállalnak gyermeket, hogy ne lehessenek a rendszer túszai.

14. oldal, Ajánlás, Singer Magdolna (HVG könyvek, 2019)

Tanács Eszter: Nők gyermek nélkül Történetek vágyakozásról, veszteségről és választásról

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda · Szobotka Tibor
2 hozzászólás
>!
Ninácska P

1958-ig nem publikálhatott. A kétségbeesett Magdában férje tartotta a lelket. „Nekem írd meg!” – kérte Magdát, aki eltiltásuk éve alatt kalapáccsal akarta szétverni az írógépet, mondván úgysincs kinek írnia. „Ha szeretsz, elég kell hogy legyen neked az, hogy én vagyok az olvasód.” Szerette, úgyhogy írt, mégpedig sokat.

102. oldal / Szabó Magda

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda · Szobotka Tibor
>!
Chöpp 

    Szabó Magda, a Kossuth-díjas írónő fogalmazza meg gyönyörűen azt, hogy mit jelent ebben a szemléletben élni. Az édesanyja által átadott életüzenet összecseng a mesei optimista életfilozófiával: „Senki sem ígérte, hogy az élet harmonikus, döccenő nélküli. Anyám azt mondta, egyet tanulj meg: hétfőn hétfő, kedden kedd. Egyik sem ikertestvér. Hogy mit hoz a kedd, azt ne kezdd el siratni félelmedben hétfőn. Hogy mit adhat a kedd, azt ne tervezd hétfőn. Hátha nem hozza be. Az egyik nap ilyen, a másik olyan. Egyetlenegyet kell megjegyezni, ha harmonikusan akarsz élni. Ha jót hoz, akkor józanul viseld, hogy most örömöd van. Józanul és fegyelemmel. És ha baj van, azt is viseld józanul és fegyelemmel. Engem erre neveltek.”

178-179. oldal

Kádár Annamária: Mesepszichológia Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda
>!
Badiga

Szabó Magda sejtette, hogy csak egy az aktuális fél tucatból, de nem bírt ellenállni a férfinak. Az első rámenős közeledési kísérletnél felpofozta Szobotkát. Hiszen ő nyakas debreceni kálvinista lány, nem olyan, mint a fővárosi nők, majd ő megmondja mit mikor lehet. A férfinak ez tetszett és várt.

Szabó Magda – Szobotka Tibor

102. oldal

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda · Szobotka Tibor
>!
dpspeti

Egyszer Szabó Magda – Isten nyugosztalja – azt mondta, hogy tudomása szerint egy nép van a világon, amely irodalmi műfajra emelte a panaszdalt: a magyar. Nálunk mindig mindenki panaszkodik; még akinek a legjobban megy a sora, az is

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda
Hirdetés
>!
Timár_Krisztina IP

Ám hiába emlegették Misi bácsi nagylelkűségét gyerekkoromban is annyian meghatottan, és hiába meséltek annyi regénybe illő, érdekes történetet róla, anyám, született Torma Piroska sehogy sem szimpatizált ezzel a rokonunkkal. (…)
Mikor anyukámmal a lesüllyedt és lezüllött Misi bácsiról beszélgettünk, épp az Abigél filmváltozata ment a határvidéki tévében. Nagykanizsa műveltebb köreiben azonnal óriási kultusza támadt Szabó Magdának, aki anyám szemében egyébként mindmáig az igazi írónő egyetlen megtestesítője. Így hát nem is lehet lefesteni a boldogságát, mikor egy rádióinterjúban azt hallotta, hogy Szabó Magda – szép, különleges neveket keresvén a regényéhez – végigjárta az ELTE geometria tanszékét, és egy falra kifüggesztett névsorban rábukkant Torma Piroska nevére.

222. oldal, Hatodik nap, Az írás mint föld alatti rejtekhely

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda · Torma Piroska
>!
gabona MP

Senki nem ismerhette és senki nem tulajdonolhatta, sem ideológiák, sem társadalmi erők, nem volt senkié, talán még Szobotkáé sem, de ő Szobotka halála után mégis megmaradt Szobotkának.

586. oldal (Emberi, szükségszerűen emberi – Szabó Magda)

Háy János: Kik vagytok ti? Kötelező magyar irodalom – Újraélesztő könyv

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda
1 hozzászólás
>!
Boglárka_Madar P

Ha a holtomiglan-holtodiglannak volt valaha értelme, és valaha biztos volt, mi élő tanúi vagyunk annak, mi maradt meg ebből az értelemből, s talán egyszer holt tanúi leszünk annak is, hogy az igazi szerelem a halálon túl is tart és él. Szeretlek, szeretlek. Nem is csak úgy, mint férfi a nőt, mint férj a feleségét, hanem mint vízbe fúló a megmentőjét, mint az olyan vízbe fúló, aki már évek óta rúgkapál, és a megmentője évek óta húzza-vonszolja kifelé.

346. oldal, A múlhatatlan pillanat

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Magda · szerelem · Szobotka Tibor
1 hozzászólás
>!
Mary_Mallory

Mindig tudtam, hogy gyönyörű vagyok, de hogy ennyire… Gazda férje hümmögve nézte a képeket, s így szólt: „Azt az egyet tudnám, hogy csinálták ezek a szomszédék, hogy az ülős képen ennek az idióta macskának olyan intelligens arca van?” Mit jelent az, hogy idióta, tessék mondani? Valami bók?

76. oldal

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó Levelek a szomszédba

Kapcsolódó szócikkek: macska · Szabó Magda · Szobotka Tibor