sütőpor tárgy

Olga Tokarczuk: Sok dobon játszani
Jutta Renz: Muffin
Rachel Vincent: Stray – Kóborok
Jenny Colgan: Találkozzunk a Cupcake Kávézóban
Sabine Perndl: Süssünk cukor nélkül!
Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő

Idézetek

janetonic P>!

A szódabikarbónával lazított tésztákba mindig kell savas összetevő, például természetes kakaópor, barna cukor, méz vagy író. A sütőpor viszont már tartalmaz porított borkövet, így a kémiai reakcióhoz nincs szükség külső forrásból származó savra.

113. oldal

Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő A jó főzés négy eleme

Kapcsolódó szócikkek: méz · sütőpor · szódabikarbóna
8 hozzászólás
Darolyn>!

Sok munkám volt benne, hogy mindenki komolyan vegyen, hogy ugyanolyan tisztelettel bánjanak velem, mint egy kandúrral, mint ahogy ők egymással bánnak. És ez a kis vízesés-bemutató mindent romba dönthet, azt a látszatot keltheti, hogy valóban az az érzelmileg törékeny kislány vagyok, akinek mindig is véltek. Mielőtt bármi történne, máris a konyhában állhatnék az anyám mellett, az ő egyik kötényében, a sütőpor és a szódabikarbóna különbségét tanulmányozva.

Kapcsolódó szócikkek: konyha · sütőpor · szódabikarbóna · tisztelet
Timár_Krisztina I>!

A vevők egyáltalán nem iparkodtak azon, hogy minél gyorsabban haladjon a sor, aki odakerült a pulthoz, elcsevegett az eladónővel, az pedig most nem törődött a számoszlopokkal, a sütőporral, a pultnak támaszkodott, és meghallgatta a neki szóló történeteket. Mintha az emberek nem pénzzel fizetnének neki, mintha csak rituális kavicsokat tennének elé.

222. oldal, Cibereleves

Kapcsolódó szócikkek: sütőpor
Gólyanéni>!

A sütőport magam állítom elő. A hozzávalókat gyógyszertárban veszem meg:
– 13 dkg borkő
– 6 dkg kukoricakeményítő
– 6 dkg nátrium-hidrogén-karbonát
Az alapanyagokat alaposan összekeverem, és kétszer-háromszor átszitálom (ne maradjanak benne csomók). A keverék egy lekvárosüvegben jól eláll, elkészítése házilag pedig abszolút kifizetődő.

34. oldal

Sabine Perndl: Süssünk cukor nélkül! Glutén- és laktózmentes kenyerek, torták, sütemények

Kapcsolódó szócikkek: sütőpor
Ingryd>!

Helena titkos amerikaifánk-receptje

Vásárolj valódi gyömbért. Úgy néz ki, mint egy bütykös gyökér. Kérdezz meg valakit, ha nem ismered föl, melyik az. Ne annál a zöldségesnél vedd, aki mindig megkérdezi, hogy veszel-e dinnyét. Undorító. Rendben, most pedig nyúld le a munkahelyedről az egyik gyógyszermérő bigyót. Tudom, hogy csak azzal lehet lemérni, ha valamit centiliterben adnak meg. Úgyhogy azt használd. Oké, most pedig reszeld le a gyömbért. Ne nézd magad közben a szagelszívó tükrében. Gyönyörű vagy, és ha nem kavargatod folyamatosan a keveréket, akkor megszilárdul, és gyömbéres kekszet kapsz.
Oké, íme, itt van. És a válasz a citromlekvár. Mrs. Darlingtoné Penrithből. Soha nem találtad volna ki, egymillió év alatt sem.

90 dkg finomliszt és még egy kicsi a lisztezéshez
4 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 ½ teáskanál só
1 ½ teáskanál reszelt gyömbér
40 dkg cukor
6 dkg kandírozott gyömbér durvára aprítva
fél liter jól összerázott író
6 dkg vaj (nem sózott) felolvasztva és kissé kihűlve
2 nagy tojás
1 evőkanál növényi olaj
45 cl lime citromlekvár

Keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és ¾ teáskanál reszelt gyömbért egy nagy tálban. Keverj össze 30 dkg cukrot és a maradék ¾ teáskanál reszelt gyömbért egy laposabb tálban. A megmaradt 10 dkg cukrot és a kandírozott gyömbért turmixold össze a háztartási robotgéppel, míg a gyömbér végül egészen apróra lesz zúzva.
Öntsd az egészet egy tálba, keverd simára az íróval, a vajjal és a tojással. Add az írós kutyulmányt a lisztes keverékhez, és keverd tészta állagúra (a tészta nyúlós és ragacsos lesz). Borítsd ki a tésztát egy jól belisztezett felületre, és gyúrd össze gyengéden tízszer-tizenkétszer, amíg össze nem áll, aztán formáld labdává. Enyhén lisztezd be újra a munkafelületet, és lisztezd be a tésztát is, azután nyújts a tésztából egy kábé 30 centis kört (kb. 1 cm vastagot) egy belisztezett nyújtófával. Vágj ki kerek formákat egy szintén belisztezett pogácsaszaggatóval, és tedd a darabokat belisztezett sütőpapírra. Gyűjtsd össze a nyesedéket, gyúrd újra, és vágj ki további köröket. (Csak egyszer gyúrd újra.) Hevíts olajat egy nehéz, széles fazékban, míg az olaj harmadfokú égési sérülést nem okoz, ha rád fröccsen. Képezz hetes vagy nyolcas csoportokat, óvatosan tedd a tésztadarabokat egyenként az olajba, és süsd ki aranybarnára, közben egyszer fordítsd meg. Adagonként összesen másfél-két perc a sütési idő. A kész fánkokat tedd ki papírtörlőre, hogy megszáradjanak. Várj egy kicsit, hogy kihűljenek, aztán szórd meg őket gyömbéres cukorral. Óvatosan vágd félbe a fánkokat, kanalazz citromlekvárt az alsó felükre, majd tedd rá a tetejüket. Tégy három fánkot egy tányérra, és díszítsd kandírozott gyömbérdarabokkal.

313-314. oldal, tizenötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: gyömbér · sütőpor
Sippancs P>!

A muffinsütés alapszabálya a következő: a száraz (pl. liszt, sütőpor) és a nedves (pl. tojás, tej) hozzávalókat két külön tálban keverjük össze. Ezután a száraz és nedves keveréket úgy dolgozzuk össze, hogy a száraz hozzávalók teljesen átvegyék a nedvességet, de a tészta az egyéb hozzávalókkal darabos maradjon.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: liszt · muffin · sütőpor · tojás