St. Louis helyszín

George R. R. Martin: Lázálom
Laurell K. Hamilton: Bűnös vágyak
Mark Twain: Puddingfejű Wilson
Dan Simmons: Endymion felemelkedése
Lorrie Moore: Birds of America
Edward Rutherfurd: Párizs
!

Saint Louis
Ország: USA
Állam: Missouri
Megyei jogú város.

A várost 1764-ben a Mississippi és a Missouri folyó kereszteződése déli részénél alapította két francia kereskedő Pierre Lacléde és René Auguste Chouteau. A város a nevét IX. Lajos francia királyról kapta.

Wikipedia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Saint_Louis_%28Missouri%29


Idézetek

Marée_Noire>!

Nehéz nyáron St. Louisban fegyvert viselni. Akár vállra, akár csípőre szíjazzuk, ugyanaz a gond. Ha kabátot veszünk, hogy eltakarjuk a fegyvert, elolvadunk a hőségben. Ha viszont a fegyvert a retikülben tartjuk, meghalunk, mert egyetlen nő sem képes semmit megtalálni a retiküljében tizenkét percen belül. Ez szabály.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: St. Louis
SDániel P>!

1924 nyarán Marc egy új nyári témát is bedobott.
Az olimpiát.
Ami joggal keltette fel az érdeklődést. Az ókori sportünnepet nem is olyan régen, 1896-ban élesztették újjá. Az első játékokat illő módon Athénban rendezték meg, majd – a háborús kihagyást leszámítva – minden négy évben sor került egy újabb olimpiára. 1900-ban Párizs lett a helyszín, majd következett az amerikai St. Louis, azután London, Stockholm és Antwerpen, most azonban a játékok visszatértek Párizsba, bizonyságaként annak a francia alaptételnek (már ha bárkinek bizonyság kellett), hogy Franciaország fővárosa a világ közepe.

Huszonkettedik fejezet - 1924, 509. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

Kapcsolódó szócikkek: Antwerpen · Athén · London · olimpiai játékok · St. Louis · Stockholm
orvosi_székfű>!

„In St. Louis” – Quilty pretends again, his old shtick, to read from the guidebook as they take the bumpy ride to the top of the arch – „there is the famous gateway, or 'arch,' built by the McDonald Corporation. Holy Jesus, America, get down on your knees!”
„I am, I am.”
„Actually, that's true. I heard someone talking about it downstairs. This thing was built by a company named McDonald. A golden arch of gray stone. That is the gateway to the West. At sunset very golden. Very arch.”

158. oldal, What You Want to Do Fine (Alfred A. Knopf, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Gateway Arch · St. Louis
alaurent P>!

– A távnyelőkapu az, ugye? – A folyó középső csatornájának nyugati felén meg kellett küzdenem az erős sodrással, ha azt akartam, hogy a kajak a keletre néző boltív felé tartson.
– Igen, de eredetileg nem az volt – duruzsolta a csuklómra szíjazott hang. – Az építmény mérete és tájolása egybeesik az úgynevezett Gateway Arch helyzetével és méreteivel. Ez egy építészeti kuriózum, amit St. Louisban építettek az Egyesült Államok nemzetállamának korában, a huszadik század közepén. Elvileg a hegemonikus, Európából származó proto-nacionalista pionírok nyugati expanzióját volt hivatott szimbolizálni, akik azért vándoroltak át a térségen, hogy elvegyék az eredeti, még a Rezervátum létrejötte előtti, észak-amerikai őslakosok földjét.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gateway Arch · St. Louis
Gregöria_Hill>!

E történet színhelye Dawson’s Landing városka, a Mississippi partján, Missouri államban, gőzhajón félnapi járásra St. Louis alatt.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: St. Louis
KingucK P>!

St Louis, 1857. április
Abner Marsh csattanósat vágott hikori sétabotja fejével a szállodapultra, hogy fölhívja magára a portás figyelmét.
– Egy York nevű fickóval van itt találkozóm – mondta. – Josh York, így hívatja magát, azt hiszem. Van ilyen vendégük?
A portás idősödő férfi volt, szemüveggel az orrán. A csattanásra összerezzent, aztán megfordult, észrevette Marshot, és elmosolyodott.

Kapcsolódó szócikkek: 1857 · Abner Marsh · április · Joshua York · portás · St. Louis
KingucK P>!

New Albany, Indiana, 1857. június
Sűrű köd telepedett a folyóra, a levegő nyirkos volt és hideg. Nem sokkal múlt éjfél, mikor Joshua York, aki végre megérkezett St. Louisból, találkozott Abner Marshsal az elhagyatott New Albany-i hajóépítő telepen. Marsh már vagy félórája várt rá, mikor York végre megjelent, kísérteties látomásként tűnve elő a ködből. Mögötte négy másik alak derengett, néma árnyékok gyanánt. Marsh szélesen elvigyorodott.

3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: 1857 · Abner Marsh · Joshua York · június · köd · New Albany, Indiana · St. Louis