Spock személy

Mark Haddon: Valami baj van
David Mitchell: Szellemírók
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert
Salman Rushdie: Kelet, nyugat
Laurie Halse Anderson: Catalyst
Gene Roddenberry: Star Trek – Csillagösvény
Clare Sainsbury: Marslakó a játszótéren
William Shatner: Star Trek: The Return
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
Donna Tartt: Az Aranypinty
Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek
Matthew Bortolin: Star Wars és a dharma
!

Spock (Leonard Nimoy)

!

Spock (Leonard Nimoy)

!

Spock (Zachary Quinto)

!

Spock a Star Trek egyik leghíresebb karaktere, és az eredeti sorozat egyik főszereplője. Az Enterprise csillaghajó első tisztje és tudományos tisztje, továbbá a kapitány James T. Kirk legjobb barátja. Spock ember-vulkáni félvér, apja, Sarek a Vulcan egyik legbefolyásosabb politikusa, anyja viszont földi tanárnő. Alapvetően magát vulkáninak tekinti, de gyakran kerül konfliktusba emberi, érzelmes oldalával. Előszeretettel állítja magáról, hogy nincsenek érzelmei, minden döntését a logika vezérli, de ennek valótlansága többször bebizonyosodik.


Idézetek

Chöpp >!

A televízió tetején és körben a polcokon az eltűnt férfi Star Trek-figuráinak gyűjteménye állt: Kirk kapitány, Spock babák, űrhajómodellek – egy Klingon Bird of Prey, egy Romulan űrhajó, egy űrállomás és természetesen az Enterprise űrhajó. A díszhelyen a sorozat két epizódszereplőjének nagy figurája állt.

106. oldal Chekov és Zulu

Kapcsolódó szócikkek: Enterprise · James Tiberius Kirk · Spock · Star Trek
Chöpp >!

Érted a kvantummechanikát? A Heisenberg-féle határozatlansági relációt? A többszörös világokat?
     – Ööö… – Mr. Lerner óráján volt róla szó, és emlékeztem, hogy olvastam egy cikket a Discover honlapon. És persze láttam azt a klasszikus Star Trek-epizódot, amikor Spock szakállas, és az Enterprise-t elfoglalják az űrkalózok. De mindez együtt is kábé annyira tett szakértővé, akár egy macskát.
    Ezt megmondtam neki. Jay legyintett.
     – Nem érdekes. Majd felszeded, amit tudnod kell, ez a kulturális ozmózis.

61. oldal

dr_Eminens>!

A barát emberi elképzelésének szinte tükörképe a vulkáni t'hy'la, azzal, hogy a vulkanita szó testvért és szeretőt is jelent. Spock emlékezése szerint (mert ezt a fejezetet az ő emlékezéséből merítjük) nem könnyű szívvel választotta ezt a szót. Mert igaz ugyan, hogy Kirköt már-már bátyjának tekintette. Azonban a szó jelentvén szeretőt is, végiggondolta, hogy szoros barátságukban meggyanúsították őket, hogy szeretők is talán. Kérdésünkre Kirk tengernagy ilyen magyarázattal szolgált:
„Ez a pletyka sokáig nem jutott a fülembe, bár értesültem, hogy Spock többször is hallotta. Nyilvánvalóan lerázta magáról, ahogy szokta, csupán jobb szemöldöke emelintésével jelezvén meglepetését, hitetlenségét vagy éppen bosszúságát. Ami viszont engem illet, énbennem nincs erkölcsi vagy másfajta idegenkedés a szerelemnek sem földi, sem bolygónktól idegen, sem vegyes formáitól, azonban szerelmi megelégülésemet mindig a nőknek nevezett teremtményekben leltem. Annak sem örülnék, ha tökkelütöttnek néznének, mert olyan szeretőt választok, akin a nemi gerjedelem hét esztendőben egyszer lesz úrrá."

Kapcsolódó szócikkek: James Tiberius Kirk · Spock
Bogas>!

Stuart csak meredt rá tovább pléhpofával, mint Mr. Spock.

64

Kapcsolódó szócikkek: Spock · Star Trek
Chöpp >!

     Avril a teljes humortalanság két lábon járó példánya volt. Ezentúl „Spock”-nak szólítom.

82. oldal, Hongkong (Ulpius-ház, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Spock
Chöpp >!

Csaknem két évig ő volt az egyetlen barátom, és viszont. Nyomasztó és kínos emlék volt az az időszak: a transzformerháborúk és a legó űrhajók, a klasszikus Star Trekből átvett titkos személyiségünk (én voltam Kirk, ő meg Spock), amellyel megpróbáltuk játékká formálni gyötrelmeinket. Kapitány, úgy látszik, ezek az idegenek fogságban tartanak bennünket a földi iskolák valami szimulációjában.

91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Tiberius Kirk · Spock · Star Trek
Bogas>!

Sophia, our Siamese cat, strolls into the room and hops up the recliner. She is followed by her boy-toy, Mr. Spock, our black Lab. He lies down in front of her chair with a groan.

I.I Stasis

Kapcsolódó szócikkek: Spock
Szelén>!

Amikor régen sorban állva vártunk a Baljós árnyak bemutatójára, bizony elég sok alkalmunk nyílt a frusztráció vizsgálatára – olykor napok is… hosszú éjszakák… amikor a mozi előtti járdaszegély barátságtalan betonján voltunk kénytelenek várakozni, ahol a járókelők kinevettek bennünket, és a Spocknak öltözött Star Trek-rajongók tudálékosan az értésünkre adták, hogy a várakozás illogikus.

47-48. oldal (Joshua Könyvek, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Baljós árnyak · Spock · Star Trek
Carmilla >!

[…] Vannak, akiknek a Star Trek című sorozat Mr. Spock nevű karaktere tűnik rokonnak, akit örökösen zavarba hozott az emberi faj logikátlan viselkedése, vagy ott van sorozatbéli utódja, Data, a szó szerinti értelmezéshez ragaszkodó android.

47. oldal, Mi az Asperger-szindróma? (AOSz, 2011)

Clare Sainsbury: Marslakó a játszótéren Hogyan értsük meg az Asperger-szindrómás iskolásokat?

Kapcsolódó szócikkek: Data · Spock · Star Trek
korneliak>!

„Tudod jól, a barátod voltam, és maradok mindig.” – Spock, Star Trek 2: Khan haragja
[…]
Mindannyiunknak olyan barátokra lenne szüksége, akik eléggé hasonlóak ahhoz, hogy értsük őket, de eléggé mások, hogy kihívást jelentsenek. Akik akkor is tiszteletben tartják a véleményünket, ha utána elmondják, mekkorát tévedtünk.

69. oldal

Stephen H. Segal (szerk.): Geek bölcsességek A nerd kultúra szent tanításai