só tárgy
Idézetek
Elvégre van egynémely dolog, amit Sally Owens biztosan tud: ha kiborul a só, csípj föl egy keveset, és dobd hátra a bal vállad fölött. Tarts rozmaringot a kertkapu mellett. Tégy borsot a krumplipürébe. Ültess rózsát és levendulát, mert szerencsét hoznak. És légy szerelmes, amikor csak teheted!
Ha egy étel nincs rendesen megsózva, nem számít, milyen különleges a főzési képességed vagy a felszerelésed, egyik sem fogja helyettesíteni a sót.
27. oldal
Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő 91% A jó főzés négy eleme
[…] sót vess reá, de sokat ne vess, jobb, hogy kétszer avagy háromszor vess, hogy nem mint egyszer sokat találnál vetni; mert ha egyszer sokat vetsz bele, abból jól tudod, hogy semmit vissza ki nem vehetsz.
11. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)
Évente egyszer, Szent Iván-éj előestéjén veréb repült be az Owens-házba. Akármivel próbálkoztak, a kismadár valahogy mindig betalált. Tehettek ki sót csészealjon az ablakpárkányra, hívhattak mesterembert, hogy javítsa meg az eresz csurgóját vagy a tetőt, a madár rendre megjelent. Alkonyatkor érkezett, a mélabú óráján, és mindig nesztelenül, ám különös eltökéltséggel, fittyet hányva sónak és téglának, mintha szegény párának nem lett volna más választása, mint hogy leszálljon a drapériákra és a könnycseppeket formázó poros csillárra.
[13]
A mai magyar nyelv szerint fehér halál (ld. Ha csak…, Szörny): a cápa (fehér), a cukor (cukorgyártók szerint nem), az egykézés, a heroin, a kábítószerek (cakompakk). A koktél (1 deci fehérbor, 1 deci vodka). A lavina. A modern (elszigetelt, megalázó, kórházi) halál. A sarkköri tél. A só. A számítógép-lefagyás, Szibéria. A tuberkulózis.
116. oldal (Kalligram, 2007)
– Nahát, ez igazán szép, Kvothe. Mik élnek a sóban?
Ásványi nyomelemek, gondoltam. Króm, hassal, kálium, jód… minden, amire a szervezetednek szüksége van, de valószínűleg nem kapod meg az almából és kenyérből meg abból, amit még sikerül összeszedned, valahányszor nem talállak.
– A hal álmai – mondtam. – És a tengerész dalai.
Hatvannyolcadik fejezet - Az örökké változó szél (Gabo, 2009)
A vámpírokról és az ellenük védelmet nyújtó tárgyakról rengeteg történet született. Míg az ókori Mezopotámiában úgy gondolták, hogy a vámpírokhoz hasonló Rabisu nem tud átlépni a sóból földre szórt vonalon, addig Németországban sokszor borsót szórtak a halottak koporsójába, arra az esetre, ha azok hullafaló démonokká változnak. Az élőhalottak állítólag kénytelenek voltak a borsószemeket egyesével megszámolni, mielőtt bármi másnak nekifogtak volna.
97. oldal
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már? 81% Zűrös hősök analízisben
[…] vajon a barátságra méltó új barátokat előnyben kell-e valamikor részesíteni a régiekkel szemben, mint ahogy az öregecske gebéket fiatalokkal szoktuk kicserélni. Emberhez méltatlan kétség! A barátságnak ugyanis nem lehet csömöre, mint egyéb dolgoknak: mint azok a borok, amelyeknek használ a régiség, a legrégibb barátságok kell hogy legyenek a legkellemesebbek, s igaz az, amit mondanak, hogy sok mérő sót kell együtt elfogyasztani, amíg a barátság adománya kiteljesedik.
106-107. oldal, Laelius vagy a barátságról (Kriterion, 1987)
MIÉRT SÓZZUK MEG A SPAGETTI VIZÉT?
A víz 100 °C-on forr. Ha sót teszünk a vízbe, emelkedik a forrási pont, ami azt jelenti, hogy a forró víz még forróbb lesz, és a spagetti gyorsabban megfő. Ráadásul ízletesebb is lesz, ha sós vízben készítjük el.
A zöldséget is sós vízben tanácsos megfőzni, itt még egy jelenség, az úgynevezett ozmózis is szerepet játszik. Az oldatok hajlamosak arra, hogy kiegyenlítődjön a sókoncentrációjuk, ezért a sótlan főzővízben a zöldségekből oldódnak ki az ásványi anyagok és sók. A főzővízben lévő só gondoskodik arról, hogy a zöldségek megtartsák ízüket és a fontos ásványi anyagokat.
295. oldal (Alexandra, 2021)