tárgy

Alice Hoffman: Átkozott boszorkák
Graham Greene: Merénylet
Mario Vargas Llosa: A beszélő
Lion Feuchtwanger: A zsidó háború I-II.
Bächer Iván: Kocsmazaj
Hammer Ferenc: Fekete & fehér gyűjtemény
Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve
Jules Verne: A zöld sugár
Poór János (szerk.): A kora újkor története
Patrick Rothfuss: A szél neve
Helen Dunmore: Ostrom
Köves J. Julianna: Háztartási ABC
Marcus Tullius Cicero: Marcus Tullius Cicero válogatott művei
Nagy Józsefné – Somogyi Lászlóné: A máj-, epe- és vesebetegségek diétás étrendjei
Szabó György (szerk.): Sötétben tündöklőbb a fény
Terebess Gábor: Ezerízű Kína
Frank Júlia: Disznótorban
Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek
Marcus Tullius Cicero: Az öregségről / A barátságról
Kovács Lajos – Csupor Dezső – Lente Gábor – Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz
Charles Dickens: Karácsonyi történetek
Miért nem fázik a pingvin lába?
Rátóti Benő – Tolnay László: A világ országai
Jankovics Marcell: Ahol a madár se jár
Magyar Imre – Petrányi Gyula: A belgyógyászat alapvonalai
Varga Csaba Béla: Varázslatos Napkelet
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Fráter Erzsébet: Egzotikus piacokon
Lynne Farrow: A gyógyító jód
Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő
Diana Gabaldon: Hó és hamu lehelete 1-2.
Steve Berry: A varsói protokoll
Nagy Józsefné – Somogyi Lászlóné: Betegeink házi diétája
Lidia Pradas: The Complete Grimoire
Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?
Ella Frank: Entice
Neil Gaiman: Books of Magic – A mágia könyvei
Jussi Adler-Olsen: Nátrium-klorid
Becky Chambers: Hosszú út egy kicsi és dühös bolygóhoz
Claude Sterckx: Mythologie du monde celte

Idézetek

KGabi>!

Elvégre van egynémely dolog, amit Sally Owens biztosan tud: ha kiborul a só, csípj föl egy keveset, és dobd hátra a bal vállad fölött. Tarts rozmaringot a kertkapu mellett. Tégy borsot a krumplipürébe. Ültess rózsát és levendulát, mert szerencsét hoznak. És légy szerelmes, amikor csak teheted!

Kapcsolódó szócikkek: babona · bors · levendula · rozmaring · rózsa · Sally Owens · · szerelem
janetonic>!

Ha egy étel nincs rendesen megsózva, nem számít, milyen különleges a főzési képességed vagy a felszerelésed, egyik sem fogja helyettesíteni a sót.

27. oldal

Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő A jó főzés négy eleme

Kapcsolódó szócikkek:
Anó P>!

– Sosem értettem, mi a jó a krumpliban – mondta Sissix. – Alaposan megszórják sóval, hogy ne lehessen érezni, mennyire jellegtelen. Nem lenne egyszerűbb nyalogatni egy kis sót, és a krumplit egy az egyben kihagyni?

Kapcsolódó szócikkek: burgonya, krumpli ·
Lélle P>!

[…] sót vess reá, de sokat ne vess, jobb, hogy kétszer avagy háromszor vess, hogy nem mint egyszer sokat találnál vetni; mert ha egyszer sokat vetsz bele, abból jól tudod, hogy semmit vissza ki nem vehetsz.

11. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: étel · főzés ·
Arianrhod P>!

Évente egyszer, Szent Iván-éj előestéjén veréb repült be az Owens-házba. Akármivel próbálkoztak, a kismadár valahogy mindig betalált. Tehettek ki sót csészealjon az ablakpárkányra, hívhattak mesterembert, hogy javítsa meg az eresz csurgóját vagy a tetőt, a madár rendre megjelent. Alkonyatkor érkezett, a mélabú óráján, és mindig nesztelenül, ám különös eltökéltséggel, fittyet hányva sónak és téglának, mintha szegény párának nem lett volna más választása, mint hogy leszálljon a drapériákra és a könnycseppeket formázó poros csillárra.

Kapcsolódó szócikkek:
schummyka>!

[13]

A mai magyar nyelv szerint fehér halál (ld. Ha csak…, Szörny): a cápa (fehér), a cukor (cukorgyártók szerint nem), az egykézés, a heroin, a kábítószerek (cakompakk). A koktél (1 deci fehérbor, 1 deci vodka). A lavina. A modern (elszigetelt, megalázó, kórházi) halál. A sarkköri tél. A só. A számítógép-lefagyás, Szibéria. A tuberkulózis.

116. oldal (Kalligram, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: cápa · cukor · fehér · kábítószer, drog · koktél ·
csauperjel>!

    – Nahát, ez igazán szép, Kvothe. Mik élnek a sóban?
    Ásványi nyomelemek, gondoltam. Króm, hassal, kálium, jód… minden, amire a szervezetednek szüksége van, de valószínűleg nem kapod meg az almából és kenyérből meg abból, amit még sikerül összeszedned, valahányszor nem talállak.
    – A hal álmai – mondtam. – És a tengerész dalai.

Hatvannyolcadik fejezet - Az örökké változó szél (Gabo, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: jód · kálium · króm · Kvothe ·
R4ms3s P>!

A vámpírokról és az ellenük védelmet nyújtó tárgyakról rengeteg történet született. Míg az ókori Mezopotámiában úgy gondolták, hogy a vámpírokhoz hasonló Rabisu nem tud átlépni a sóból földre szórt vonalon, addig Németországban sokszor borsót szórtak a halottak koporsójába, arra az esetre, ha azok hullafaló démonokká változnak. Az élőhalottak állítólag kénytelenek voltak a borsószemeket egyesével megszámolni, mielőtt bármi másnak nekifogtak volna.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: babona · borsó · · vámpír
Lélle P>!

[…] vajon a barátságra méltó új barátokat előnyben kell-e valamikor részesíteni a régiekkel szemben, mint ahogy az öregecske gebéket fiatalokkal szoktuk kicserélni. Emberhez méltatlan kétség! A barátságnak ugyanis nem lehet csömöre, mint egyéb dolgoknak: mint azok a borok, amelyeknek használ a régiség, a legrégibb barátságok kell hogy legyenek a legkellemesebbek, s igaz az, amit mondanak, hogy sok mérő sót kell együtt elfogyasztani, amíg a barátság adománya kiteljesedik.

106-107. oldal, Laelius vagy a barátságról (Kriterion, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: barát · barátság · bor · Caius Laelius Sapiens · kiteljesedés ·
1 hozzászólás
Carmilla >!

MIÉRT SÓZZUK MEG A SPAGETTI VIZÉT?

A víz 100 °C-on forr. Ha sót teszünk a vízbe, emelkedik a forrási pont, ami azt jelenti, hogy a forró víz még forróbb lesz, és a spagetti gyorsabban megfő. Ráadásul ízletesebb is lesz, ha sós vízben készítjük el.
A zöldséget is sós vízben tanácsos megfőzni, itt még egy jelenség, az úgynevezett ozmózis is szerepet játszik. Az oldatok hajlamosak arra, hogy kiegyenlítődjön a sókoncentrációjuk, ezért a sótlan főzővízben a zöldségekből oldódnak ki az ásványi anyagok és sók. A főzővízben lévő só gondoskodik arról, hogy a zöldségek megtartsák ízüket és a fontos ásványi anyagokat.

295. oldal (Alexandra, 2021)

Miért nem fázik a pingvin lába? Közel 300 agyafúrt kérdés és válasz

Kapcsolódó szócikkek: · spagetti