Sith fogalom

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James Luceno: A gonosz útvesztője
Terry Brooks: Baljós árnyak
R. A. Salvatore: A klónok támadása
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék
Kathy Tyers: Különbéke
Aaron Allston: Backlash
Troy Denning: Vortex
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia
Ryder Windham: The Life and Legend of Obi-Wan Kenobi
James Luceno: Darth Plagueis
Timothy Zahn: Hűség
Troy Denning: Apocalypse
Jude Watson: Path to Truth
James Luceno: A megtévesztés leple
Matthew Stover: Töréspont
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
Alan Dean Foster: Az ébredő Erő
Daniel Wallace: A Jedi útja
Tom Taylor: Star Wars: Darth Maul – Death Sentence
Cullen Bunn – Chris Eliopoulos: Star Wars: Darth Maul
Timothy Zahn: Thrawn: Szövetségek
Claudia Gray: Mester és tanítványa
!

A Sith egy misztikus lovagrend a Csillagok háborúja című sorozatban. A Sith-Rend olyan erőhasználókból állt, akik az Erő sötét oldalának technikáit alkalmazták.
Bár a Sith-ek valódi hatalmát Darth Bane és az őt megelőző sötét Jedik alapozták meg, a kultusz a Galaxis hajnaláig nyúlik vissza.


Idézetek

PAVideoStudio>!

– A Sithek Yoda mester születése előtt léteztek, ugye?
– Yoda születése előtt semmi sem létezett, padavan – felelte Qui-gon, és csak nehezen állta meg, hogy ne kezdjen mosolyogni.

229. oldal, 23. fejezet – A megtévesztés leple (Szukits, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Sith · Yoda
Életveszélyes_és_Tilos>!

Skywalker született Sith volt.
A szíve helyén termonukleáris kohó izzott, átégetve Jedi-kiképzése tűzfalait. Fehéren parázsló ököllel szorította az Erőt. Már félig Sith volt, és még csak nem is tudott róla.
Rendelkezett a harag adományával.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · az Erő · Sith
1 hozzászólás
>!

– Azok, akik elfogadják a sötét oldalból táplálkozó hatalmat, el kell fogadniuk a megtartásával együtt járó kihívásokat és megpróbáltatásokat is – folytatta Revan. – A sötét oldal önnön természetétől fogva versengésre késztet és viszályt szít. Ebben rejlik a Sith-ek legnagyobb erőssége, mert kirostálja rendünkből a gyengéket. Ám az állandó hatalmi harc egyben a gyenge pontunk is. Az erősnek folyton résen kell lennie, nehogy elsöpörjék a hozzá fel nem érő, de becsvágyó és együttműködő alantasok. Minden mester bolond, aki egyszerre egynél több tanítvánnyal foglalkozik, mert a tanítványok idővel egyesíteni fogják erejüket, és akkor megölik vagy elkergetik a mentorukat. A folyamat elkerülhetetlen és megállíthatatlan. Természetes és magától értetődő. Ezért valamennyi mesternek egyszerre csak egy tanítványa lehet.

Kapcsolódó szócikkek: az Erő sötét oldala · hatalmi harc · hatalom · mester · Revan · Sith
Szelén>!

– Ezt azért nem állítanám – rázta meg a fejét a chiss. – A Köztársaságról szóló legendáinkban két olyan csoport is szerepel, amely efféle erőknek parancsol. a Jedik és a Sithek. Csak a SIthekről azt beszélik, hogy rátermett harcosok. Felismeri valamelyik támadót?
Miközben Anakin szemügyre vette a halottakat, erős késztetést érzett, hogy a székével együtt emelje magasba Thrawnt, és addig csapkodja ide-oda, míg nem sikerül tökéletesen megértetnie vele mi az igazi különbség a Jedik és a Sithek között.

72. oldal

>!

A Jedik és a Sith-ek mindig háborúzni fognak. Mindkét fél tökéletesen hajthatatlan. Az együttes létezés nem fér bele abba a szigorú és merev gondolkodásmódjukba. Azt viszont képtelenek felismerni, hogy ők csupán ugyanazon érme két oldala: a világos és a sötét. Az egyik nem létezhet a másik nélkül…

Kapcsolódó szócikkek: Jedi Rend · Sith
>!

Nem csüggedt el attól, hogy ő maga már valószínűleg nem fogja megérni a sötét oldal győzelmét. Éppen ellenkezőleg, megnyugvásra talált abban a tudatban, hogy az utána következők tovább viszik majd a lángot, megőrzik és gyarapítják az ő hagyatékát. És egy napon, a távoli jövőben a Köztársaság el fog bukni. A Jedik elpusztulnak, és az egész Galaxis behódol a Sith-rend akkori Sötét Nagyurának…

Az egész Galaxis sorsát befolyásoló terv összeállt.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Sith
>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A Sötét Testvériség megszűnt létezni. A Jedik úgy tudták, hogy a Sith-ek az utolsó szálig elpusztultak. És Bane úgy határozott, hogy meghagyja őket ebben a hitükben.

Immáron egyetlen Sith maradt a Galaxisban: ő maga, fajtájának utolsó képviselője. Az újjáépítés minden terhe őrá, egyedül őrá hárult. Szilárdan megfogadta, hogy alapos és jó munkát fog végezni.

Nem lesz seregnyi Sith, csupán kettő: egy mester és egy tanítvány. Az egyik, hogy birtokolja a hatalmat, a másik, hogy sóvárogjon a hatalom után. A fennmaradás érdekében a Sith-eknek el kell tűnniük, mítoszokban, legendákban és rémálmokban élő teremtményekké kell válniuk. A Jedik elől elrejtőzve felkutathatják és feltárhatják majd rendjük elveszett titkait, amíg nem áll a rendelkezésükre a sötét oldal minden ereje és hatalma. Csakis akkor, amikor már biztosra vehetik, hogy képesek legyőzni az ellenségeiket, csakis akkor téphetik le és hajíthatják félre a rejtőzködés fátylát, és mutathatják meg magukat a világnak. Nehézségekkel és megpróbáltatásokkal teli, hosszú út vár a Sith-ekre. Évek, talán évtizedek fognak eltelni, mire ismét lesújthatnak a világos oldal híveire. Esetleg évszázadok.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Jedi Rend · Sith · Sötét Testvériség
sirszalhasogato P>!

– Világos! Tehát a kétpengéjű kard több választási lehetőséged biztosít számodra!
– Hát, nem! – vágott vissza mosolyogva Kas'im. – Viszont te azt hiszed, hogy igen, ami ugyanazt a hatást eredményezi. (…) Jól ismered az egypengéjű kardot (…). Te magad is ezt forgatod, és ezt láttad a többi tanítvány kezében. Az én kétpengéjű fegyverem idegen a számodra. Ismeretlen. Így aztán nem igazán tudod, hogy mire képes, és mire nem.
(…)
– Harc közben az agyad külön-külön próbálja nyomon követni a két pengét – folytatta Kas'im –, így gyakorlatilag megkettőzi a választási lehetőségeket. Csakhogy a két penge össze van kötve egymással, tehát ha ismered az egyik helyzetét, máris ismered a másikét. Sőt, elárulok neked még valamit. A valóságban a kétpengéjű kardban rejlő lehetőségek jóval korlátozottabbak, mint azok, amelyeket a hagyományos fegyver nyújt. A kétpengéjű kard lassabb és kevésbé pontos, mint az egypengéjű. Hosszú, kaszáló mozdulatokat kíván, amelyeket nem lehet gyorsan átvinni másik irányú döfésbe vagy csapásba. Ugyanakkor, miután ennek a fegyvernek a forgatását nehezebb jól megtanulni, csupán maroknyi Jedi és bizony alig néhány Sith ismeri. Ebből fakadóan a legtöbben nem tudják, hogyan szálljanak szembe hatékonyan egy olyan ellenféllel, aki ilyen fegyvert forgat. Mindez jelentős előnyhöz juttatja azokat, akik ismerik a kétpengés kard rejtelmeit.

194-195. oldal (Szukits, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Kas'im · Sith
1 hozzászólás