!

sisakvirág növény

David Herbert Lawrence: A szűz és a cigány
Ed Masessa: Nagy Varázspálca kézikönyv
Bihariné Krekó Ilona (szerk.): Környezeti nevelés az erdőben

Idézetek

>!
Arianrhod MP

A füves út mentén s a sziklák alatt sok virág: csodaszép kerek levelű harangvirág, nagy, hideg és sötét, majdnem fekete, mintha sötétbíbor jégből lenne; kis csomókban parányi, halványkék csengettyűvirág, mintha elvarázsolt béka fújt volna jégből habos buborékot; pásztorbotra emlékeztető merev, magas, szőrös hegyi harangvirág; földszínnel pettyezett halványlila encián elszórt csillagai; és azután sárga sisakvirág, kankalinsárga sisakvirág, majd hirtelen sötét sisakvirággal sűrűn borított részek. A különös, dús sisakvirág sötétkékjét, fekete kékségét, félelmetes színét Hepburn újból és újból megcsodálta. Hogy kerül ide a jég közvetlen közelébe ez a fénylő, bíborkék, mérhetetlen sötétség? Ez a királyi méreg? A sisakvirágtövek kígyózó tömegének ez a káprázata?

>!
deaxx P

SISAKVIRÁG
1122. példány

Közönséges neve: kék sisakvirág
Latin neve: Aconitum napellus
Előfordulási helye: Európa, Ázsia, Észak-Amerika

Megjegyzés: a növény minden része erősen mérgező. Az ókori harcosok arra használták, hogy megmérgezzék vele az ellenfél vízkészletét. Farkasok és párducok elejtéséhez is használatos.

Varázspálca-birtokos szintje: szakértő

Ne kísértsd a végzetet! Halálos növények

Kapcsolódó szócikkek: sisakvirág
Hirdetés
>!
Carmilla

Kék sisakvirág csak magashegységekben fordul elő. Már a megfogása is erős bőrgyulladást és súlyos mérgezést okoz. Mérge az akonitin, idegméreg. Bizsergést, borzongást, verejtékezést, didergést, hányást, görcsös hasmenést okoz. Fülzúgás, gyakori vizelés, súlyos esetben kapkodó légzés, szívbénulás jelentkezik. Bő szappanos lemosás, azonnali hánytatás, kórházba szállítás.

94. oldal, A kirándulások legfontosabb egészségügyi kérdései (Öko-Fórum Alapítvány, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: mérgezés · sisakvirág