!

Sir Thomas Bertram személy

Jane Austen: A mansfieldi kastély

Idézetek

>!
Aurore

– Te, Fanny – mondta [Lady Bertram] –, biztos a bálban szeretett beléd [Henry Crawford]. Egészen biztos vagyok benne, hogy akkor este történt a huncutság. Remekül néztél ki. Mindenki mondta. Sir Thomas is. Emlékszel, Chapmanné segített öltözködni. Nagyon örülök, hogy felküldtem hozzád Chapmannét. Meg is mondom Sir Thomasnak, hogy biztos akkor este történt. – S folytatva e derűs gondolatsort, nem sokkal utóbb hozzátette: – És tudod mit, Fanny, ezt még Mariának sem ígértem soha: legközelebb, ha Mopika megkölykezik, te is kapsz egy kis mopszlit.

312. oldal 33. fejezet (Európa, 1978.)

>!
Aurore

Mintegy harminc évvel ezelőtt a huntingdoni Maria Ward kisasszonyt, akinek a vagyona nem volt több hétezer fontnál, az a nagy szerencse érte, hogy sikerült elnyernie Sir Thomas Bertram vonzalmát, aki Nothampton grófságban a mansfieldi kastélyt birtokolta; s így a lady rangra emelkedve megkapta mindazt a kényelmet és kellemességet, amelyet egy szép, nagy ház nyújthat, ha tekintélyes jövedelem is járul hozzá.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Lady Bertram · Sir Thomas Bertram
8 hozzászólás
Hirdetés
>!
Aurore

Rushworth úrra már az első pillanatban nagy hatást tett Bertram kisasszony szépsége, s mivel nősülni szándékozott, hamarosan azt képzelte magáról, hogy szerelmes. Lassú észjárású, átlagos képességű fiatalember volt; de minthogy a külsejében vagy a fellépésében nem volt semmi visszataszító, az ifjú hölgy meg lehetett elégedve a hódításával. Maria Bertram már a huszonegyedik évében járt, ennélfogva kezdte kötelességének érezni a férjhez menést, s mivel Rushworth úr feleségeként az apjáénál nagyobb jövedelemre, továbbá a londoni házra is számíthatott, ami újabban a vágyai netovábbja lett, ugyanaz az erkölcsi parancs nyilvánvaló kötelességévé tette, hogy szerezze meg férjül Rushworth urat, ha tudja.

38. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Maria Bertram · Rushworth úr · Sir Thomas Bertram