Shrike személy

Dan Simmons: Hyperion
Dan Simmons: Hyperion bukása
Dan Simmons: Endymion

Idézetek

Amadea>!

(…)
– Tudják, hogy kell végezni vele? – kérdezte.
– Nem tartom valószínűnek. A Shrike elvileg halhatatlan, kívül esik az idő törvényein.
– Egy isten?
Haboztam.
– Nem egészen – mondtam végül. – Inkább a világegyetem egyik legszörnyűbb valóra vált rémálma. Kábé mint a Nagy Kaszás, annyi különbséggel, hogy a Shrike hajlamos egy óriási tüskefára aggatni a lelkeket… miközben azok még az emberek testében lakoznak.

250. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Shrike
Chöpp P>!

– Hát ezt cipeli a zsákban! A költeménye lapjait. Az Énekeket.
– Mi mást? – mondta a költő.
– Még most is azt hiszi, hogy a Shrike közelében be tudja majd fejezni?
Silenus vállat vont, kóválygott a feje a hőségtől.
– Ez a szarság egy gyilkológép, egy pokol tüzében kovácsolt, fémlemezes Grendel – dünnyögte. – Ám egyben a múzsám is.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beowulf · Grendel · Shrike
TiaManta>!

Többé-kevésbé emberi formájú volt, de a legkevésbé sem ember. Legalább három méter magas volt. Ezüstös felszíne még mozdulatlanságában is mozogni, alakját változtatni, örvényleni látszott, akár a levegőben függő higanycseppek. Az alagútfalakba foglalt keresztekből áradó vöröses ragyogás éles felületeken tükröződött, és megcsillant a lény homlokából, négy csuklójából, bizarr tagolt könyökéből, térdéből, páncélozott hátából és mellkasából kiálló görbe fémpengéken. Átsiklott a térdeplő bikurák között, és amikor kitárta négy hosszú karját – nyújtott kezén egyenként pendültek a helyükre krómszike ujjai –, abszurd módon Őszentsége jutott róla eszembe, amint a Pacemen megáldja a hívőket. Semmi kétségem nem volt afelől, hogy a legendás Shrike-kal állok szemben.

Kapcsolódó szócikkek: Shrike
Noro >!

A homály egy drogos legszörnyűbb rémálmának fejévé állt össze: részben acél, részben króm, részben csont arc, a fogak mint egy exkavátorral keresztezett robotfarkaséi, a szemek vérrel telt gyémántokon átégő rubinszínű lézerek, a homlokot egy harminc centiméteres, görbe tüske üti át a higanykoponyából szárba szökve, s a nyakat is hasonló tüskék övezik.

I. kötet, 295.o

Kapcsolódó szócikkek: Shrike
MoxNox>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Azt akarom, hogy találd meg a Földet, és hozd vissza – folytatta az öreg költő. – Szeretném újra látni, mielőtt meghalok. Megteszed nekem, Raul Endymion?
Az öreg szemébe néztem.
– Persze – mondtam. – Megmentem a gyereket a Svájci Gárdától és a Paxtól, vigyázok rá, amíg a Tanítómesterré nem válik, megkeresem a Régi Földet, és visszahozom, hogy újra láthassa. Gyerekjáték. Még valami?
– Igen – felelte Martin Silenus azzal a véresen komoly hanghordozással, ami a demencia velejárója –, derítsd ki, mi a faszra készül az InforMag, és állítsd meg őket.
Biccentettem.
– Megkeresem az eltűnt InforMagot, és megakadályozok több ezer, egyesített erejű, isteni hatalommal rendelkező MI-t a tervük végrehajtásában, bármi is legyen az. – Szavaim csak úgy csöpögtek a szarkazmustól. – Pipa. Meglesz. Még valami?
– Igen. Beszélj a Számkivetettekkel, és tudd meg, hajlandóak-e felajánlani nekem a halhatatlanságot… valódi halhatatlanságot, nem ezt az újjászületett keresztény marhaságot.
Úgy tettem, mint aki láthatatlan füzetbe jegyzetel.
– Számkivetettek… halhatatlanság… nem a keresztény marhaság. Nem kunszt. Pipa. Még valami?
– Igen, Raul Endymion. Rombold le a Paxot, és döntsd meg az egyház hatalmát.
Rábólintottam. Két-háromszáz ismert bolygó önként és dalolva csatlakozott a Paxhoz. Emberek billiói önként és dalolva hagyták, hogy az egyház megkeresztelje őket. A Pax hadserege erősebb volt, mint amiről a Hegemóniai Had hatalma csúcsán álmodni mert volna.
– Oké-zsoké – mondtam. – Bízza csak ide. Még valami?
– Igen. Ne hagyd, hogy a Shrike bántsa Aeneát, vagy kiirtsa az emberiséget.
Tétováztam. Az aggastyán saját elbeszélő költeményében azt írta, a Shrike-ot valamikor a jövőben elpusztította Fedmahn Kassad, a katona. Tudtam, teljesen hiábavaló logikus irányba terelni egy ilyen hibbant beszélgetést, mégis felhoztam a dolgot.
– Igen! – förmedt rám az öreg költő. – De ez akkor lesz. Évezredek múlva. Én azt akarom, hogy most állítsd meg a Shrike-ot!
– Rendben – hagytam rá. Minek vitatkozni?

80-81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Shrike
Chöpp P>!

– Maga szerint a Shrike az Antikrisztus?
Duré atya felhúzta a térdét, rákönyökölt, és összekulcsolta a kezét.
– Ha nem, akkor benne vagyunk a slamasztikában. – Keserűen felnevetett. – Nem is olyan régen még örültem volna egy Antikrisztus felfedezésének… egy Istennel szemben álló erő létezése megerősítette volna gyengülő hitemet az isten bármilyen formájában.
– És most? – kérdezte Sol.
Duré széttárta ujjait.
– Engem megfeszítettek.

280-281. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Shrike