segítség fogalom

Quintus Tullius Cicero: Hogyan nyerjük meg a választásokat?
Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak
Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem
Szepes Mária: A Vörös Oroszlán
Irvin D. Yalom: Egzisztenciális pszichoterápia
Zrínyi Miklós: Az török áfium ellen való orvosság
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Tennessee Williams: A vágy villamosa
Augusta Gregory: Istenek és harcosok
Bereczkei Tamás: Az erény természete
Hankiss Ágnes: Csak az élet
A Katolikus Egyház Katekizmusa
Teréz anya: Az egyszerű ösvény
Terry Pratchett: Érdekes idők
Robert B. Coleman: Az evangélizáció mesterterve
Paul Feyerabend: A módszer ellen
Soros Tivadar: Álarcban
XIII. Leó pápa: XIII. Leó pápa apostoli körlevele a munkások helyzetéről
Isaac Marion: Warm Bodies
II. János Pál: Familiaris consortio – A családi közösség
John Grisham: Vallomás
David Mitchell: Felhőatlasz
Almási Miklós: A szerelem lehetetlensége
Émile Ajar: Salamon király szorong
Andy Weir: A marsi
Voltaire: Henriás
Murakami Rjú: Piercing
Andy Stein – Janet Wild: Veseelégtelenség, dialízis, transzplantáció
Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Bartis Attila: A vége
Elizabeth Gilbert: Big Magic
Buda László: Mit üzen a lelked?
Kristina Ohlsson: Beteg lelkek
Edith Eva Eger: A döntés
Szondy Máté: Olvadás
John Gray: Túl Marson és Vénuszon
Meik Wiking: Lykke
Chris Carter: A halál szobrásza
Paolo Cognetti: Nyolc hegy
John Gray: Férfi és női kapcsolatok
Lyndsay Faye: Jane Steele
Alan Moore: A teljes Watchmen
Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben
Winston Graham: Ross Poldark
Haemin Sunim: Azok a dolgok, amiket akkor is szerethetsz, ha tökéletlenek
A. Túri Zsuzsa: Sivatagi szél
Chris Carter: Egy gonosz elme
J. K. Rowling: Harry Potter og dødstalismanene
Légrádi Gergely: Nélkülem – Nélküled
Jim Butcher: Tetemes gondok

Idézetek

Belle_Maundrell >!

Milyen borzalmas érzés, hogy nem tudunk segíteni azon, akit szeretünk.

389. oldal

Kapcsolódó szócikkek: segítség · szeretet · Violet Markey
krlany IP>!

– Nem kellene segítségért kiáltanunk?
– Még meghallják.

166. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: segítség
2 hozzászólás
Morpheus >!

…felvázolom az érett, feltétel nélküli kapcsolat jellemzőit…:
1. Törődni valakivel önzetlen viszonyulást jelent: az ember félreteszi éntudatosságát, a Mit gondolhat rólam? vagy a Mi hasznom belőle? gondolatokat. Nem vár dicséretet, csodálatot, szexuális kielégülést, hatalmat vagy pénzt. Az adott pillanatban kizárólag a másikhoz kötődik: nincs harmadik szemlélő. Más szóval az embernek teljes lényével kell kötődnie: ha nincs teljes lényével jelen – például arra gondol, hogy milyen hatással lesz ez a kapcsolat egy harmadik személyre –, akkor annak mértékében hibádzani fog a kapcsolat.
2. Törődni valakivel azt jelenti, hogy a lehető legteljesebben kell őt ismerni. Ha az ember önzetlenül kötődik, akkor teljesen megismerheti a másikat – nem csak azon részeit, melyek valamilyen célszerűség miatt érdekesek a számára. Átnyúlik a másik lényébe, felismerve, hogy az érző lény, aki hozzá hasonlóan megteremtette a saját világát.
3. Törődni valakivel azt jelenti: fontos a másik léte és fejlődése. A gondos reá figyelés nyomán kialakuló teljes megismerés alapján az ember törekszik segíteni, hogy a másik az egymásra találás pillanataiban tökéletesen kiteljesedhessen.
4. A törődés aktív. Az érett szeretet nem azt jelenti, hogy az embert szeretik, hanem azt, hogy ő szeret. Nem „beleesést” a másikba, hanem a szeretet adását.
5. A törődés: létezési mód a világban; nem egy kizárólagos, tünékeny és mágikus kapcsolat egy adott személlyel.
6. Az érett törődés az ember gazdagságából, és nem a szegénységéből fakad – a fejlődésből, és nem a szükségből. Az egyén nem azért szeret, mert a létezéshez, a kiteljesedéshez és a magány előli menekülésben szüksége van a másikra. Az éretten szerető ember ezeket a szükségleteket már kielégítette máskor, máshogyan (nem utolsó sorban a koragyermekkorban kapott anyai szeretet révén). A múltbéli szeretet ily módon az erő forrása, a jelenlegi pedig az erő eredménye.
7. A törődés kölcsönös. Amilyen mértékben fordul az ember a másik felé, olyan mértékben alakul át ettől az odafordulástól. Amilyen mértékben életre kelti a másikat, olyan mértékben válik ő is elevenebbé.
8. A felnőtt törődés nem jutalom nélküli. Az egyén átalakul, gazdagodik, kiteljesedik, egzisztenciális elszigeteltsége gyengül. A törődéssel maga is törődéshez jut. De ezek a jutalmak az őszinte törődésből következnek; nem előzik meg azt.

292. oldal

6 hozzászólás
Jasi>!

Én pedig hosszú és különös tapasztalatokkal teli életem alatt megtanultam, hogy az embereket hagyni kell a maguk módján élni. Hiábavaló és téves erőlködés őket kierőszakolni abból, amit tapasztalniuk kell, mert akkor megkeresik maguknak másutt ugyanazt a helyzetet. Nem mondom, sok önuralom kell hozzá tehetetlenül nézni, mint rohan valaki a vesztébe saját akaratából, minden figyelmeztetés ellenére… de idővel belejön az ember.

216. oldal / Édesvíz Kiadó 2008/

Szepes Mária: A Vörös Oroszlán Az örök élet itala

Kapcsolódó szócikkek: akarat · segítség
agi452 P>!

– (…) furcsa dolog az élet. Nem az számít, hogy mennyi jót teszünk, vagy hogy hány emberen segítünk. Igazából a hibák azok, amik a halálunkig kísértenek minket.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Dawson · hiba · jótett · segítség
Kkatja P>!

Úgy is mondhatnám, nagyapámat kizárólag a kötelességtudat különböztette meg egy depresszióstól. Tényleg nem volt szent, egyszerűen csak tisztában volt vele, hogy a boldogtalanság még nem ment fel semmi alól. Így azt leszámítva, hogy naponta nagyanyám szemébe nézett, és éjjel pálinkától aludt el, hogy ne emlékezzen az álmaira, nappal megtett mindent a testi, szellemi és lelki épsége érdekében, ami ahhoz kellett, hogy a kötelességét teljesíteni tudja. Például ugyanazzal a kötelességtudattal, amivel a bejáró cselédet munka után érintetlenül hazaküldte, havonta egyszer egy csokor friss virággal elment a Szemere utcai bordélyba. Nem csinált titkot belőle, otthon meghagyta, hol keressék, ha sürgős esethez hívják. Az örömlányoknak pedig megköszönte a segítséget, ami az ember életében néha semmivel sem kevésbé fontos, mint az a segítség, amit ő tud másoknak nyújtani.

40. oldal Első rész (Nagyapámszabadandrás)

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság · depresszió · kötelesség · prostituált · segítség
BakosJuci>!

– Hiszel te istenben, Venkat? – kérdezte Mitch.
– Persze, nem is egyben – válaszolta az. – Hindu vagyok.
– Mindannyiuktól kérj segítséget ehhez a kilövéshez.
– Úgy lesz.

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hindu · hit · Mitch Henderson · segítség · Venkat Kapoor
>!

Ha valaki beleesik a sárba, és a barátja szeretné kisegíteni őt, ne féljen attól, hogy egy kicsit maga is bepiszkolódhat.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság · sár · segítség
Chöpp P>!

Rendben van az, ha embereken segítünk – és mi sem természetesebb, mint ha segítségre van szükségünk –, de amikor a segítségünk azt teszi lehetővé másoknak, hogy ne segítsenek saját magukon, azzal azt nyomorítjuk meg, akin segíteni akarunk.

370. oldal

Kapcsolódó szócikkek: segítség
Inimma>!

Azon gondolkodom, milyen döbbenetesen sok ember dolgozott össze, csak hogy megmentsék az én szaros seggemet, és szinte képtelen vagyok felérni ésszel. A csapattársaim egy évet áldoztak fel az életükből, hogy visszajöjjenek értem. A NASA számtalan alkalmazottja éjjel-nappal dolgozott a marsjáró és az MFE módosításain. Az egész JPL összevissza törte magát, hogy összerakjon egy szondát, ami megsemmisült a kilövéskor. Aztán, ahelyett, hogy feladták volna, csináltak egy másik szondát, hogy ellátmányt vigyenek vele a Hermesre. A Kínai Nemzeti Űrügynökség félbehagyott egy többéves projektet, hogy meglegyen hozzá a gyorsító.
A túlélésem több száz millió dollárba kerülhetett. Mindezt egy hangyás botanikusért. Minek strapálták magukat?
Na, jó. Tudom én a választ. Részben azért, amit képviselek: a fejlődés, a tudomány és az a bolygóközi jövő, amiről évszázadok óta álmodozunk. De igazából azért, mert minden emberben ott lapul egy alapvető ösztön, hogy segítsen a másikon. Lehet, hogy néha nem így tűnik, de attól még igaz.
Ha egy hegymászó eltűnik, az emberek keresést szerveznek. Ha egy vonat kisiklik, az emberek sorban állnak, hogy vért adjanak. Ha egy földrengés romba dönt egy várost, az emberek a világ minden részéről vészhelyzeti ellátmányt küldenek. Ez annyira alapvetően emberi, hogy kivétel nélkül megtalálható minden kultúrában. Persze vannak seggfejek, akikben nincs törődés, de sokkal-sokkal magasabb azoknak a száma, akikben van. Így aztán több milliárd embert tudhattam az oldalamon.
Elég menő, mi?

NAPLÓBEJEGYZÉS: 687. KÜLDETÉSNAP

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés · Mark Watney · segély · segítség