sajttorta tárgy
Idézetek
És akkor szabadidejében még összedob egy programot, mint Stahl Juci egy amerikai sajttortát, mielőtt beesnek a vedégek.
188. oldal
Agatha abban a pillanatban hevesen vágyakozott rá, hogy megint a harmincas évei végét tapossa – ez nem is olyan nagy kérés –, amikor az ember még nyugodt lélekkel a magáévá tehet mondjuk egy szép szelet sajttortát, és nem érzi úgy két perccel a bekebelezése után, hogy a bugyija elszorítja a vérkeringését.
95-96. oldal
Az éjszaka, ami örökre megváltoztatta az életemet egy csodás desszerttel kezdődött: málnás sajttorta étcsokoládé-öntettel.
(első mondat)
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal 92% Xav és Crystal története
British Airways citromos sajttorta
(Heston Blumenthal érdeme)
Az alaphoz:
fél csomag háztartási keksz
egy marék sötétbarna cukor
50 g sótlan vaj
vegyes olajos magvak
A töltelékhez:
400 g mascarpone
284 ml sűrű tejszín
200 g porcukor
fél citrom leve és héja
A citromos feltéthez:
2 és fél citrom leve és héja
220 g porcukor
55 g sótlan vaj
2 tojás
Tegyük a háztartási kekszet és az olajos magvakat (ha használunk) egy zacskóba, és zúzzuk össze sodrófával. A vajat és a barna cukrot olvasszuk össze egy fazékban, majd amikor elolvadtak, keverjük a kekszes-magos keverékhez. Ha úgy találjuk, hogy nem jut egyenletesen mindenhová a vajból, akkor olvasszunk meg még egy kicsit, és adjuk hozzá. Miután sikerült egyenletesen összekeverni az alapot, nyomjuk bele egy mély, 23 centis, kerek tortaformába. Tegyük be a hűtőbe, hogy kihűljön.
Verjük fel a mascarponét, a citrom levét meg héját és a porcukrot. Külön tálban verjük fel keményre a tejszínt. Adjuk hozzá a mascarponés keverékhez, és keverjük simára. Öntsük az egészet a tortaalapra, és simítsuk el a felületét. Tegyük be a hűtőbe 1-2 órára.
Ha saját magunk szeretnénk elkészíteni a citromos feltétet, tegyük meg addig, amíg pihentetjük a tortát. Tegyük a vajat és a cukrot egy üvegtálba, amit helyezzünk egy fazéknyi, kis lángon gőzölgő víz fölé. Miután elolvadt a vaj, adjuk hozzá a citrom héját és levét (én szeretem alaposan kifacsarni a citromot). Keverjük el jó alaposan.
Verjük fel a tojásokat, és lassan, folyamatos kevergetés mellett öntsük bele az üvegtálba, de ne túl gyorsan.
Most pedig… kevergessük tovább még 30-40 percig. Végül a keverék be fog sűrűsödni, a kanál pedig nyomot hagy a masszában, és lelátunk az edény aljára. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, csináljuk még egy kicsit tovább… ártani nem fog.
Öntsük át egy tálba, és hagyjuk kihűlni. (Ne adjuk hozzá a sajttortához, amíg meleg!)
1-2 óra elteltével rá lehet önteni a feltétet a tortára. Simítsuk el a tetejét, és hagyjuk további 2 órát pihenni, hogy megpuhuljon a sütemény, vagy ha van időnk, akár egész éjszakára is hagyhatjuk. Ilyenkor tegyük be a hűtőszekrénybe. Tegyük be tárolóedényekbe. Szálljunk fel (biztonságosan).
10. fejezet
A franciák nézete szerint a terhesség alatti kívánósság pusztán kellemetlenség, amit le kell küzdeni. A francia nők nem hitetik el magukkal – ahogy egyes angolszász nők –, hogy a magzat kívánja a sajttortát.
45. oldal, 2. fejezet
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót 87% Gyereknevelés francia módra
– Az én kedvencem a torta.
– Milyen torta?
– Nem számít. Mindenféle torta.
– Eddig azzal gyötörtél, hogy válasszak.
– De olyan nehéz egyet kiválasztani! – fakadok ki. – Ott van például a cukormázas kókusztorta, amelyik úgy néz ki, mint egy hógolyó – azt imádom! Ugyanakkor szeretem a sajttortát, a citromtortát és a répatortát is. És a vörösbársonytortát sajtkrémmel a tetején, és a
csokoládétortát csokoládékrémmel bevonva. – Megállok egy pillanatra. – Ettél már olívaolajas tortát?
– Nem. Szörnyen hangzik.
– Pedig nagyon-nagyon finom. Puha és omlós. Majd készítek neked egyet.
Citromkrémes sajttorta
HOZZÁVALÓK
fél evőkanál puha vaj
30 g apróra tört háztartási keksz
1 közepes méretű tojás
3 evőkanál krémsajt
2 evőkanál tejföl
negyed teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál cukor
negyed teáskanál kukoricakeményítő
csipetnyi só
A díszítéshez
2 evőkanál citromkrém (lemon curd)
1 hosszú citromcsík
Citromkrémes sajttorta, 90. o.
Mima Sinclair: Bögresütik Mikrohullámú sütőben villámgyorsan elkészíthető sütemények
– Mondja, melyiket ajánlja: a francia almatortát vagy a sajttortát? Melyik a finomabb?
95. oldal