sajt tárgy
A sajt savanyított vagy felfőzött tejből tejsavas erjesztéssel, alvasztással, a savó eltávolításával, préseléssel vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több százféle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vaj zsírtartalomtól, a feldolgozás és az érlelés hosszától stb. függően. A francia étkezési rend, azaz az előétel-főétel-sajt-desszert ételsor kihagyhatatlan fogása a főétel és a desszert között felszolgált sajttál (fromage plateau).
Idézetek
– Mit kérsz a pizzádra?
– Öhm… gombát. Meg hagymát. Meg zöldpaprikát.
– Pont a legunalmasabb feltéteket? – rázom a fejem. – Legyen inkább szalonna, kolbász és dupla sajt.
– Minek kérdezel, ha nem azt rendeled, amit kérek?
– Mert azt hittem, jobb ízlésed van.
– Sajnálom, ha a zöldségek neked unalmasak, Garrett. Majd hívj fel, ha utolér a jól megérdemelt skorbut.
– A skorbutot a C-vitamin hiánya okozza. Napfényt és narancsot nem szokás a pizzára tenni, angyalom.
117-118. oldal
Leo lecsapta elém a sajtot.
– Vágj egy éket, jóember! Járjon a kezed!
Morcosan néztem rá.
– Ne húzd ki a gyufát, Valdez! Amikor visszaváltozom istenné, csillagképet csinálok belőled. Az lesz a neve, hogy „Kis latino bombíno”,
– Tetszik!
Leo olyan erővel veregette meg a vállamat, hogy félrecsúszott a késem.
Hát már senki sem fél az istenek haragjától?
68. oldal
– Tessék, egyél egy keveset a sajtomból! – kínálta Svik, és vágott egy szeletet a mellette, egy fatálon heverő sajtkorongból. – Fogadd el, kérlek, mielőtt átragad rám a rossz hangulatod, és elvágom a saját torkomat.
342. oldal
– Ha csak egyvalamit ehetnél az életed hátralévő részében, mi lenne az? […]
– A csoki – vágja rá Henry azonnal. – Az a fajta étcsoki, amelyik már majdnem keserű. Neked?
Addie elgondolkozik. Az élet nagyon hosszú.
– A sajt – felel józanul.
265. oldal
A másik oka, hogy az állati fehérje olyan káros a veseműködésre az, hogy általában több sav termelését idézi elő. Ez azért van, mert az állati fehérjében általában magasabb a kéntartalmú aminosavak, például a metionin mennyisége, mely a szervezetben zajló anyagcsere során kénsavat termel. A gyümölcsök és zöldségek azonban általában lúgokat képeznek, ami elősegíti a vesében lévő savak semlegesítését.
A szervezet táplálék révén bekerülő savasságát a savasító élelmiszerek (például hús, tojás és sajt) és a lúgosító élelmiszerek (gyümölcsök és zöldségek) egyensúlya határozza meg.
224-225. oldal, 10. FEJEZET — Hogy ne halj bele a vesebetegségbe — Az étkezési savterhelés csökkentése (Édesvíz Kiadó, 2016)
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg 87% Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket
Levágott egy darab sajtot, Lábhoz lépett, és odaadta neki. – Így kell szeretgetni egy kutyát.
78. oldal
– Ha lenne héj a szendvicsemen, hozzád vágnám.
– Miért nem vágod hozzám a szendvicset?
A lány elborzadva nézett rá.
– És mondjak le az ízletes sajtról? Soha, de soha nem mondanék le az ízletes sajtról!
474. oldal, 21. Halandó gyenge szem