Sacher-torta tárgy

Irene Dische – Hans Magnus Enzensberger: Esterházy
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció
Windisch-Graetz Lajos: Hősök és csirkefogók
!

A Sacher-torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye. Egyfajta csokoládétorta, amely két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll. A tetejét és az oldalát csokoládébevonat borítja. A híres monarchiabeli cukrászkülönlegességek egyike. Korabeli nevezetes sütemények még a dobostorta és az Esterházy-torta.

Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki a városi legenda szerint 1832-ben alkotta meg Metternich herceg kérésére. Bár Sacher ekkor mindössze tizenhat éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitásnak számít. A receptet fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott. Ez adott okot a későbbi pereskedésekre, hogy ki készíthet eredeti Sacher-tortát. A felek peren kívüli megegyezése alapján a bécsi Hotel Sacher csokoládépecséttel ellátott fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torte” védjegy.

A jelentős felvevőpiacnak köszönhetően a „sütiháború” ma már a múlté. A torta értékesítésére Cafe Sacher néven bolthálózat működik és jelentős mennyiséget szállítanak Ausztrián kívüli üzletekbe is. A Demel Kávéház is készít „Demel’s Sachertorte” néven tortát és természetesen más cukrászdákban is megtalálható az osztrákok nemzeti büszkesége, valamint házilag otthon is elkészíthető. A két legnagyobb osztrák forgalmazó közel félmillió darab Sacher-tortát értékesít évente. A torta népszerűsége mai napig töretlen, és már napja is van, amelyet december 5-én tartanak.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sacher-torta

!

Sacher-torta


Idézetek

latinta P>!

    Egy piros furgon alatt bújt meg, ott legalább nem esett. Viszont isteni illat csapta meg az orrát. – Te jószagú Úristen! – sikoltott föl ennek megfelelően Esterházy, majd Sacher-torta és almáslepény, illetőleg ezek illatának autóbóli származásának végkövetkeztetésére jutott. (A fordítás legyen nagyvonalú és elegáns, akár a királyok, hercegek, grófok. – Érezhetően balos megjegyzés.)

20. oldal (Magvető, 1996)

Irene Dische – Hans Magnus Enzensberger: Esterházy Egy házy nyúl csodálatos élete

Kapcsolódó szócikkek: Sacher-torta
Sweety>!

Zsófi: Mozartkugel van?
Pincér: Az mi?
Bulcsú: És Rákóczi-túrós?
Pincér: A Sacher-tortát tudnám ajánlani.
Szabika: Én… akkor… olyan ibolyasörbetet kérek…
Pincér: Öt konvenciós gulden lesz.
[…]
Idegenvezető: Budapest, Transzlajtánia fővárosa a birodalom második legnagyobb városa Bécs után…
[…]
Kommentátor: Franz „Béla” Zeitstück, az Osztrák-Magyar Birodalom belügyminisztere a YouTube-csatorna betiltásával és egy tál császármorzsával kedveskedik őfelségének az ötvenötödik születésnapján.

101-102. oldal, 2. felvonás 4. jelenet - Alternatív jövő

Kapcsolódó szócikkek: Rákóczi-túrós · Sacher-torta
Laeken>!

Referálásom alatt a szolgálattevő szárnysegéd, Nikolaus von Horty többször bekopogtatott, és jelentette a császárnak, hogy Őfelsége ebédje elkészült. Az ebédet többnyire tálcán szolgálták föl, vagyis a tálcát az öregúr íróasztalára tették. A menü mindennap ugyanaz volt: főtt marhahús snidlingszósszal és krumplival, meg egy Sacher-torta. Megivott hozzá a császár egy fél üveg francia pezsgőt.

88. oldal

Windisch-Graetz Lajos: Hősök és csirkefogók Megélt világtörténelem 1899–1964

Kapcsolódó szócikkek: Sacher-torta
nagara>!

– Higgyen nekem, édes Jónás bácsi, nem volt más választásom – győzködtem őt, miután eltüntettem magamban a fenséges Sacher-torta utolsó morzsáját is.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sacher-torta