rukkola növény
Idézetek
[…] a nitritek önmagukban nem rákkeltők; csak azzá válnak. A nitritek csak akkor válnak károssá, amikor nitrózaminokká és nitrózamidekké alakulnak. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, amineknek és amideknek kell jelen lenniük, az aminek és amidek pedig bőségesen megtalálhatók az állati termékekben. Ez az átalakulás megtörténhet magában a húsban vagy a gyomrodban is, miután megetted. A növényi élelmiszerek esetében a C-vitamin és más, a növényekben természetesen előforduló antioxidánsok megakadályozzák, hogy ezek a karcinogének kialakulhassanak a szervezetedben. Ez magyarázhatja, hogy miért kapcsolták össze a veserákkal a feldolgozott húskészítményekből származó nitrát- és nitritbevitelt, míg a növényei forrásokból származó nitrát és nitrit esetében nem találtak ilyen kockázatot.
Míg az állati forrásokból – nem csak a feldolgozott húsból – származó nitrit növelte a veserák előfordulásának valószínűségét, a legnagyobb nitráttartalmú zöldségek, mint például a rukkola és a kelfélék, mind a veserák jelentős mértékben csökkentett kockázatával hozhatók összefüggésbe.
235. oldal, 10. FEJEZET — Hogy ne halj bele a vesebetegségbe — TISZTÁZZUK A ZŰRZAVART: NITRÁTOK, NITRITEK ÉS NITRÓZAMINOK (Édesvíz Kiadó, 2016)
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg 87% Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket
Mondjuk még mindig lehetek kertész. Harangláb, gyűszűvirág, pénzlevelű lizinka, szagos müge, kapotnyak, egyre több növény nevét ismerem. Lidwien mindent megmutat: hogy kell rózsát metszeni, metszőollót köszörülni, meg hogy hogyan kel ki a rukkola magról.
Lehetnék vad kertésznő is.
122. oldal, 33. (Pagony, 2019)