!

rendőr személy

Vida Gábor: Nem szabad és nem királyi
Abby Lee: Hol jár az eszem?
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok
Gaál Viktor: Arche
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
A. S. Neill: Summerhill
Czifferszky István: A sete bárány és a kuvasz
Tersánszky Józsi Jenő: Én fogom az aranyhalat
Knut Hamsun: Éhség
Michael Crichton: A nagy vonatrablás
Mike McAlary: Cop Land
P. D. James: A hulla csónakon érkezett
Michael Crichton: Élesben
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Aravind Adiga: A Fehér Tigris
Göre Gábor: Göre Martsa lakodalma
Giovannino Guareschi: Don Camillo és a fiatalok
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!
Ángel F. Rojas: A menekülő falu
Dmitry Glukhovsky: Orosz népellenes mesék
Szergej Lukjanyenko: Új Őrség
Ember Mária: Politikai viccgyűjtemény
Helena S. Paige: Egy lány belép a bárba
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete
Eduardo Sacheri: Szemekbe zárt titkok
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Albert Y. Hsu: Hátrahagyottak
Eliza Lentzski: Damaged Goods
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Lauren Beukes: Torzók
Håkan Nesser: Az utolsó csepp
Lovasi András: Még nem összes
Joe Kelly – Jimmy Palmiotti – Buddy Scalera: Deadpool és a Hulk / Megtorló
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry
Bánsági Andor: Tolvajkergető voltam
David Lynch – Kristine McKenna: Aminek álmodom

Idézetek

>!
Chöpp 

– Mutassa a meghívóját, polgártárs! – állta el az utamat egy pirospozsgás, egyenruhás rendőr.
– Nem érdekel téged az én meghívóm – mondtam komoran és egy csillagközi jedi lovag mozdulatával odaintettem neki. Mögöttem leplezetlenül vihogott a vámpír.
– Nem érdekel a meghívód – egyezett bele a rendőr hátralépve.

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja · jedi · rendőr
>!
iwen

– A félelmeid magadhoz vonzzák a félelem tárgyát. Nézd, én egy oroszlánokkal teli verembe is lesétálnék, olyanba, ahová a bibliai prófétákat levetették. Minden félelem nélkül.
– Azért, mert le tudnád győzni az oroszlánokat!
– Jó, akkor félj csak nyugodtan. Pedig biztosan tudod, ha az a sorsod, hogy a rendőrök elkapjanak, akkor el is fognak kapni.
– Igen?
– Mégis félsz. Akkor viszont nem hiszel benne.
– Hit! Miért kell nekünk, embereknek, folyton hinnünk valamiben?
– Nem tudom.
– Vagy nem akarod elmondani!
– Az is lehet…
– Már megint ködösítesz! – fakadt ki Angithia.
– Én kristálytisztán fogalmazok – válaszolta Chieko, és mosolyogva Angithia fejére bökött. – A kétértelműség ott van, benn. Azok hisznek, akik nem tudnak.

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Kapcsolódó szócikkek: rendőr
>!
Lunemorte MP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Polokov olyan hideg volt. Rendkívül okos és számító. Kívülálló.
– A szovjet rendőrök ilyenek – legyintett ingerülten Garland.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rendőr · szovjet
>!
SzimiEsztóka

Mikor a fürdőszobában szimatoltak, majd összetojtam magam, mert a kád szélén két jól látható cipőnyom virított (én marha!), de szerencsémre egyikük sem szúrta ki (a marhák!).

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rendőr
>!
Morpheus 

A pokoltól, vagy a rendőrtől, vagy a büntetéstől való félelmen alapuló jóság távolról sem jóság, az csupán gyávaság. A jutalom, vagy a dicséret, vagy a menny reményében gyakorolt jóság pedig megvesztegetésen alapszik.

146. oldal

A. S. Neill: Summerhill A pedagógia csendes forradalma

Kapcsolódó szócikkek: büntetés · gyávaság · jóság · jutalom · mennyország · pokol · rendőr
>!
Inimma

New Yorkban az egyik legkeményebb társadalmi vetélkedés a Jelvények Csatája volt, amely a rendőrök és a tűzoltók között dúlt. New York Város Legjobbjai a Legbátrabbak ellen. A közszolgálati háború fivért fivér ellen uszított, apát fiú ellen, sőt anyát lánya ellen. Egyszer előfordult, hogy egy rendőrnő fiából tűzoltó lett. Mikor a fiú levizsgázott, anyjától egy tűzoltópiros harisnyanadrágot kapott. Zsarumama lányos munkának tartotta a tűzoltást. Idáig fajult a vetélkedés.

A Legbátrabbak és Legjobbak közötti jéghokimeccsek legendásak voltak. Az ott kitört verekedések is. A jégen folyó küzdelem pontosan tükrözte a hétköznapokat. Egyik évben a két csapat döntetlent játszott. A játékosok addig ütötték, kergették egymást a jégen, míg végül csak a két kapus maradt talpon. Olyan sok vacakot dobáltak be a jégre: tűzoltó tömlőket, bilincseket, hamis jelvényeket, hogy a meccseket a második harmad után általában félbe kellett szakítani.

A polgármester rendre nem tudta eldönteni, hová üljön.

Mindkét társaságnak volt boksz- és focicsapata is. A bokszmeccsek alatt annyira felforrósodott a hangulat, hogy nemegyszer ki kellett tiltani a közönséget. A közszolgálat ír atyáinak szelleme érződött. Nővérek, akik egyike zsaruhoz ment hozzá, a másika tűzoltóhoz, éveken át szóba sem álltak egymással. Akadt olyan nő is, aki miután elvált a férjétől, egy közismert rendőrtől, csak azért ment hozzá egy tűzoltóhoz, hogy a volt férjét bosszantsa.

– Most már tudom, milyen egy igazi tömlő – mesélte barátnőinek.

Beteges dolog volt, és jellemzően New York-i. És az ég legyen irgalmas a zsarukhoz, ha letartóztattak egy tűzoltót ittas vezetésért. Mielőtt a polgármester közbe nem lépett, még a baleseti helyszíneken is azon vitatkoztak, hogy ki mentse a bajbajutottakat. Aki előbb ér oda, azé a dicsőség, ez volt az alapelv. Előfordult az is, a tűzoltók mérgükben speciális fémfűrészükkel a járőrkocsit vágták fel, mert a rendőrök nem engedték, hogy a balesetes kocsiból ők szedjék ki a bennszorult vezetőt.

De mindennek ellenére testvérek voltak. Ugyanazokra a bulikra, esküvőkre és keresztelőkre jártak. Ha valaki egy tűzoltót rabolt ki, a zsaruk még a szokásosnál is jobban összeverték. És ha egy kékkabátos háza égett, a tűzoltók a szokásosnál egy kicsit jobban meglocsolták.

De soha nem jártak ugyanarra a július negyediki ökörsütésre. Még Breezy Pointban sem fordulhatott elő ilyesmi, ezen zsaruk és tűzoltók alkotta zárt kis településen.

Volt még egy hasonló közösség. Broad Channelnek hívták, keskeny csík az országút mentén. Ez volt a város legtávolabbi pontja, ameddig elért az elektromos hálózat és a telefon. Szó szerint a város vége volt, és a zsaruk meg a tűzoltók első találkozási helye. Kemény társaság volt, kis fehér sziget. Néhány éve, amikor pár környékbeli srác látta, hogy egy fekete pénztáros dolgozik a helyiérdekű megállójában, gyújtóbombát dobtak a fülkéjére. Életfogytiglant kaptak, pedig mindketten rajta voltak a rendőrség toborzási listáján, amikor megölték a négert.

A Broad Channel fehér gettó volt, mindkét irányban csupán két-két háztömb. Mostanra már csak egy teljesen lerobbant lakókocsitelep. Breezy Point viszont egy előkelő gyülekezőhely volt az ötvenes, hatvanas és hetvenes években. Az ős Garrison, Zsaruvár elődje, ahogy Moe Tilden nevezné. Aztán megkezdődött a fehérek menekülése. A feketéket és a zsidókat még mindig nem fogadták be, de azok, ahogy a zsaruk mondták, körülvették a telepet, a Breezy Point-i zsarusziget szép lassan zsugorodott.

Egykor az ír Riviérának nevezték ezt a kicsi, egykocsmás települést. Mostanra amolyan túlságosan beépített, mezítlábas nyári gettó lett belőle. A fiatal zsaruk már Westhamptonban és Dél-Jerseyben nyaraltak. A városi rendőrökből ugyan nem tűnt el a régi együvé tartozás, de most, hogy az autópályák és a helyiérdekű vasutak jobb közlekedést biztosítottak, inkább a kertvárosokban laktak.

A Garrisoni Tűzoltóegylet ökörsütése, a zsaruk és tűzoltók közös mulatsága elképzelhetetlen lett volna New Yorkban. De Garrisonban, ahol számos rendőr önkéntes tűzoltóként is szolgált, rendszerint nem volt baj. Vidám mulatság volt. A sportpályán búcsúsok gyülekeztek. A baseballpálya kis vidámparkká változott. A bódékban mindenféle ügyességi játékok várták az érdeklődőket. Voltak kunsztozó elefántok, kis vasúti kocsik a gyerekeknek és egy pókszerű körhinta. Zsarucsaládok sétáltak fel s alá. Néhány zsarucsemetének még apró tűzoltóautója is volt. Garrisonban nem volt gyűlölködés a két csapat között, nem osztották kasztokba a hősöket. De azért a tömegben alig lehetett színes arcokat látni.

Huszonnyolcadik fejezet 194-197. o.

Kapcsolódó szócikkek: New York · rendőr · tűzoltó
Hirdetés
>!
chhaya P

– No, Isten áldja bátyám!
– Egy szóra, fiam, csak egy szóra…
– Tessék!
– Csak azt mondom én neked, kedves fiam, hogy ilyen tisztességes, becsületes emberrel, mint te vagy, eddig csak betyárban meg zsiványban találkoztam. Őrizzen meg az Isten soká!
És addig nézett az egyre messzebbre tűnő rendőr után, amíg azt lovastul el nem nyelte a sötétség.

153. oldal, Az istenes rendőr (Móra, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: rendőr
>!
chhaya P

A korabeli gondolkodók figyelmét nem kerülte el a rendőrök és a bűnözők módszereinek hasonlósága, valamint az a tény, hogy sok rendőr korábban bűnöző volt, és fordítva. Sir James Wheatstone felfigyelt a törvényes rend fenntartására hivatott szervezet alapvető logikai ellentmondására is, hogy „amennyiben a rendőrségnek ténylegesen sikerülne teljes egészében felszámolnia a bűnözést, egyszersmind fölszámolnák önmagukat mint a társadalom szükséges tartozékait, és nincs a világon olyan szervezett erő vagy hatalom, amely önként felszámolná magát”.

33. FEJEZET - A miltonisták lesben állnak

Kapcsolódó szócikkek: bűnözés · rendőr
>!
Zakkant_Tudós

A legtöbb rendőr nem a haladó „új” férfiak közé tartozik – a rasszizmus, szexizmus és konzervativizmus ragályos a testületen belül. Nem hiszek a „csak egy rohadt alma van a kosárban”-nézetben, szerintem mindannyian a társadalom egy visszataszító részét jelenítik meg.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rendőr
>!
Chöpp 

Lambiase szerint két út áll az idősödő rendőrök előtt: vagy még többet ítélkeznek, vagy kevesebbet. Lambiase már nem ragaszkodik olyan mereven a szabályokhoz, mint fiatalabb korában. Rájött, hogy az emberek sok mindenre képesek, és ennek általában jó oka van.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rendőr