!

recept tárgy

Umberto Eco: A rózsa neve
Frances Mayes: Napsütötte Toszkána
Mary Hooper: Édességek kicsiny boltja
George R. R. Martin: Királyok csatája
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Jeremy Hands – Robert McGowan: Ne sirass, törzsőrmester!
Bächer Iván: Íz-lelő
Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek
Isabel Mendoza – Marcos Frago Vicente: Vigyázz, spanyol!
Almássy: Vágytól az ágyig
Elif Shafak: A bolhapalota
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el se ment)
L. M. Montgomery: Pat úrnő
Indrek Hargla: Melchior és a hóhér lánya
Gianrico Carofiglio: La regola dell’equilibrio

Idézetek

>!
krlany I+SMP

Jon tüzet rakott, vételezett a készletből egy kis hordóval Mormont kedvenc testes vörösborából, és beleöntötte egy üstbe. Az üstöt aztán a tűz fölé akasztotta, míg összegyűjtötte a többi hozzávalót. A Vén Medve nagyon kényes volt a fűszeres forralt borára. Ennyi meg ennyi fahéj, ennyi meg ennyi szerecsendió és ennyi meg ennyi méz, egy cseppel sem több. Mazsola, dió és száraz bogyók, de citrom nem, hiszen az a legalávalóbb déli eretnekségnek számított a szemében, ami mellesleg furcsa volt, hiszen a reggeli sörét mindig citrommal itta. Az italnak forrónak kellett lennie, hogy rendesen átmelegítse az embert, hajtogatta a parancsnok, de azt nem szabad hagyni, hogy a bor forrni kezdjen!

501. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · forralt bor · recept
3 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

– Csinálok neki én – mondta –, csinálok bundás sajt.
– Az meg milyen?
– Facilis. Veszel sajt, ami nem túl öreg et nem túl sós, et fölvágod darabra, falatra, kockára vagy sicut teneked tetszik. Et postea sobre parázson fölteszel egy vajat vagy zsírt rechauffálni. Aztán vamos a poner bele két szelet sajt, et amikor megpuhult, zucharum és fahéjat rá supra positurum du bis. Et rögtön tálald in tabula, mert jó forrón köll enni.

Harmadik nap - Vesperás

Kapcsolódó szócikkek: recept
13 hozzászólás
>!
Eszter01 P

Turbolyaleves: Keressünk valakit, aki tudja, mi az a turbolya. Ha ez megvan, akkor szedjünk vele turbolyát. Vagdaljuk apróra, dinszteljük meg vajban (a turbolyát!), öntsük föl a tegnapi húsleves levével, egy tojássárgáját engedjünk össze valami tejtermékkel, kicsit sózzuk, borsozzuk, citromozzuk, bolondítsuk, vadítsuk, szelídítsük természetünk szerint. (Ha még nem lennénk tisztában természetünkkel, akkor együk meg a tegnapi húslevest. A reszelt sajt arra is jó!)

Leveskavalkád

Kapcsolódó szócikkek: étel · gasztronómia · recept · turbolya
>!
piciszusz

Cukrozott szilva

Tizenkét nagy, kemény szilvát tegyünk annyi vízbe, hogy ellepje, és főzzük lassú tűzön, míg meg nem puhul. Szűrjük le a levét, töltsünk belőle kb. 5 dl-t egy edénybe, és adjunk hozzá 170 gr cukrot. Forraljuk fel, és öntsük a gyümölcsre.
Hagyjuk állni két napig, azután szűrjük le vizet és adjunk hozzá még 150 gr cukrot. Forraljuk fel és öntsük a gyümölcsre.
Nyolc-tizenkét napon át ismételjük ezt a műveletet, míg a folyadék mézsűrűségű nem lesz. Áztassuk benne a szilvát tovább 3-10 napig, aszerint, mennyire édesen szeretjük.
Vegyük ki a szilvát, és tegyük igen kis lángon tartott sütőbe, míg egészen meg nem szárad, majd darabonként mártsuk lobogó forró vízbe, csepegtessük le a fölösleges nedvességet, és forgassuk a gyümölcsöt kristálycukorba. Felhasználásig csomagoljuk zsírpapírba.

Kapcsolódó szócikkek: recept · szilva
>!
piciszusz

Cukrozott narancshéj

Mossunk meg két nagy narancsot, majd éles késsel vágjuk le a tetejét és az alját. Hámozzuk le igen vékonyan; vigyázzunk, hogy csak a tiszta héj maradjon. Vágjuk hosszú szeletekre, ezeket vágjuk félbe, hogy mintegy 4x1 cm-es csíkokat kapjunk. Forraljunk fel egy lábas vizet, tegyük bele a narancshéjat, és forraljuk 3 percig. Szűrjük le, és a héjat mártsuk hideg vízbe. Ezt az eljárást ismételjük háromszor – minden egyes alkalommal friss forró vizet használjunk.
Tegyünk 5 dl hideg vizet és 500 gr kristálycukrot egy lábasba, és forraljuk, míg a cukor fel nem oldódik. Tegyük hozzá a lecsöpögtetett narancshéjat, és lassú tűzön főzzük egy óra hosszat, szűrjük le, és három órán át szárítsuk.

Tizenhetedik századi receptek

Kapcsolódó szócikkek: narancs · recept
8 hozzászólás
>!
piciszusz

Marcipángyümölcs (modern változat)

450 gr őrölt mandula
225 gr befőző cukor
225 gr kristálycukor
2 tojás
1 ek. citromlé

Verjük fel a tojást a citromlével. Keverjük bele a kétféle cukrot és az őrölt mandulát, majd formáljuk golyóvá a keveréket.
Osszuk fel a golyót annyi darabra, ahány darab gyümölcsöt akarunk készíteni, és mindegyik kis golyóba gyúrjunk ételszínezéket.
Formáljuk megfelelő alakra a gyümölcsöket, és szükség szerinti ideig tartsuk hűtőszekrényben.

Kapcsolódó szócikkek: mandula · marcipán · recept
6 hozzászólás
Hirdetés
>!
piciszusz

Kandírozott rózsaszirom

Szedjünk szirmaira kinyílt vörös rózsákat, és távolítsuk el mindegyik szirom fehér alsó szélét. Szórjuk meg a szirmokat rózsavízzel (vagy mártsuk bele), majd terítsük ki papírtörölközőre és tegyük ki a napra.
Szitáljunk rájuk befőző cukrot. Kétóránként ismételjük meg az eljárást; minden egyes alkalommal fordítsuk meg a szirmokat, míg kristályosa nem száradnak. Helyezzük a szirmokat dobozba, selyempapír közé

Tizenhetedik századi receptek

Kapcsolódó szócikkek: recept · rózsa
3 hozzászólás
>!
VioletHill

TÉNYEK
Ha este elmégy szórakozni, de nem akarsz majd másnaposan ébredni, akkor próbáld ki ezt a latin-amerikai receptet: igyál először két teáskanál olívaolajat, és egyél két teáskanál cukrot. Ezután igyál meg még egy nagy pohár vizet, és már mehetsz is a buliba!

69. oldal, 8. fejezet - Test (Grimm, 2006)

Isabel Mendoza – Marcos Frago Vicente: Vigyázz, spanyol! Cenzúrázatlan kiadás: a spanyol, ahogyan azt valóban használják

Kapcsolódó szócikkek: recept
>!
VioletHill

Sosem tagadtam, hogy nem vagyok valami nagy szakács. Mivel azonban a leves készítése alapvetően abból áll, hogy az ember beledobál egy csomó mindent egy fazékba, és türelmesen vár, az ebéd egész jól sikerül. Addig aprítom a guvathúst, amíg pépes állagú lesz, aztán szétnyomkodom Ruta gumóinak egy részét, és hozzáadom a húspéphez. Szerencsére a gumókat korábban már megsütöttem valamennyire, úgyhogy elég megmelegíteni őket. A víz pillanatok alatt felmelegszik a tűző napon, a kövek között. Belerakom a felaprított húst és a gumókat, belezuttyantok néhány forró kavicsot, és körülnézek a környéken, hátha találok valami fűszert, amivel kicsit fel tudom dobni a levest. Nem kell sokat kutatnom, az egyik szikla tövében találok egy csomó snidlinget. Tökéletes. Apróra vágom, és beleszórom a levesbe, aztán megint kicserélem a kavicsokat, ráteszem a fazékra a fedőt, és hagyom főni a kotyvalékot.

279-280. oldal, Harmadik rész: "A győztes" - 20 (Agave, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: recept
>!
Zakkant_Tudós

Idős pszichológus szomszédunkat szoktam igénybe venni olykor, hogy adjon felmentést önmagam alól, és ő készséggel meg is teszi egyetlen, szerinte holtbiztos tanáccsal: „Csípj fel egy jó nőt, és add ki magadból a savanyú hormonokat!” Azután kinevet, amikor arra kérem, írja fel receptre nekem azt a nőt, aki megmentene egy fiatal tehetséget a korai megőrüléstől. Sajnos – mondja – a „P”-vitamin receptre nem kapható…

Kapcsolódó szócikkek: nők · pszichológus · recept · szexualitás