!

Ray Bradbury személy

Robert Charles Wilson: Pörgés
Lawrence Sutin: Isteni inváziók
Oriana Fallaci: Ha meghal a Nap
Carl Sagan: Broca agya
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik
Kurt Vonnegut: Virágvasárnap
Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Elsőszülöttek
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk
Jack Foster: Az ötlet
Kami Garcia – Margaret Stohl: Beautiful Creatures – Lenyűgöző teremtmények
Stephen King: A búra alatt
Christine Nöstlinger: Szép kis család
Ernest Cline: Ready Player One (angol)
John Elder Robison: Nézz a szemembe
Kerstin Gier: Smaragdzöld
Karen Thompson Walker: Csodák kora
Árnyak és Rémek – Ray Bradbury emlékére
Ernest Cline: Ready Player One
Blake Crouch: A pokol kapujában
Stephen King (Richard Bachman): A hosszú menetelés
Peter Clines: 14
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről
Jean-Michel Guenassia: Javíthatatlan Optimisták Klubja
Pam Grout: Kreatív lélek
Michael Acton Smith: Belső csend

Idézetek

>!
Miestas

A nagy könyváruházban voltam, és az antikvár könyvek részlegén éppen Ray Bradbury kétkötetes regénye után sóvárogtam. Ám egy lyukas garasom sem volt, mivel egy másik könyvesboltban már megvettem néhány zsebkönyvet. Az összes pénzem könyvekre megy el, de ha háromszor ennyi zsebpénzt kapnék, az sem segítene, mert nincs az a zsebpénz, amit ne tudnék könyvekre költeni.

10-11. oldal Animus

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Ray Bradbury
6 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Nagyon érdekesnek tartom, hogy a XX. század legtehetségesebb és legleleményesebb sci-fi-írói közül ketten – Isaac Asimov és Ray Bradbury – nem voltak hajlandóak repülőgépre szállni. Szellemük bolygóközi, sőt csillagközi űrutazásokon kalandozott, testük azonban még a DC-3-astól is berzenkedett.

III. Kozmikus szomszédaink , A Nap családja

Carl Sagan: Broca agya Gondolatok a tudomány romantikájáról

Kapcsolódó szócikkek: Isaac Asimov · Ray Bradbury
>!
Carmilla 

Philnek volt felesége, háza, macskája, Magnavoxa, és éjszakába nyúlóan írhatott (rendszerint hajnal kettőig dolgozott). A nap többi részében falta a könyveket – Flaubert és Balzac, Turgenyev és Dosztojevszkij, metafizika és gnoszticizmus, és a legújabb sci-fi irodalom, Bradbury és Van Vogt szerepelt az olvasmánylistáján. Elboldogult a német költészettel és (az Ojaiban töltött idők óta) egészen jól olvasott latinul.

4. Phil végre igazi író, a sci-fi gettójában tanulja meg az élet dolgait... ---

Lawrence Sutin: Isteni inváziók Philip K. Dick élete

>!
Inimma

A Sixth Avenue és az Ötvenegyedik utca sarkán hatalmas fúrógép nagy lyukat vájt, az emberek pedig kíváncsian néztek egy furcsa, torpedó formájú tárgyat, amely egy daruról csüngött alá, de hamarosan beleeresztik a gödörbe. Megkérdeztem Ray Bradburytől, mi az, és Bradbury azt felelte, hogy Idő Kapszula, úgy készítették el, hogy 6965-ig megmaradjon. Megkérdeztem, mi az Idő Kapszula, és ő azt válaszolta, hogy egy tárgy az utókor számára: az utókorra hagyjuk, hogy tudják, léteztünk és hogyan léteztünk. Megkérdeztem, miből készült, és mi van benne, azt mondta, rezet, krómot és ezüstöt olvasztanak egybe az acélnál erősebb fémmé, amely képes ellenállni bármiféle bomlasztó hatásnak, tűznek, atomrobbanásnak: a neve Cupaloy. Benne elektronikus rendszerektől védve civilizációnk tanúbizonyságai találhatók: jelenlegi állapotában, a Krisztus utáni 1965. év küszöbén, a holdrepülés előestéjén, egy olyan társadalomban, ahol a fájdalom és a halál az élettel egyenlő. Kérdeztem, mik ezek a tanúbizonyságok, és ő azt felelte, mindenféle van köztük: harmincöt közhasználati tárgy, női kalap és ébresztőóra, biztosítótű és fényképezőgép, játék baba és műtőkés. Aztán van hetvenöt mintadarab fémekből, szövetekből, plasztikból, szintetikus anyagokból. Meg tizenkétféle mag, a búzától a rózsáig, ciprusmagtól kávéig. Aztán ezer mikrofénykép autókról, repülőgépekről, rakétákról, városokról, kerékpárokról, fürdőruhás lányokról, anyákról gyerekkel a karjukon, űrhajósokról űrruhában, mártírokról a kivégzőosztag előtt. Aztán az Encyclopaedia Britannica mikrofilmen. Meg a Biblia, Konfuciusz és Mohamed könyvei. És orvosi, gyógyszerészeti, matematikai, fizikai, asztronautikai, biológiai írások: mikrofilmen. És Shakespeare, Homérosz, Dante, Szapphó művei, mikrofilmen. És ötven mikrofilmen találhatók újságok, folyóiratok, hivatalos körlevelek, katalógusok. Aztán nem gyúlékony filmre fényképezve Giotto, Leonardo, Raffaello, Michelangelo remekművei. Pénzek, cigaretták, rágógumik. Bolygónk utolsó ötven évének története, egészen az Apollo Programig. Végül pedig az Emlékezés Könyve: hatalmas rejtjel-rendszer, hogy ezeket az írásos anyagokat megérthessék a jövőbeli nyelveken, és lefordíthassák, megmenthessék. Akkor döbbenten kérdeztem, ki találta ki a rejtjel-rendszert, kié volt az ötlet, a magasztos munka, és Bradbury azt felelte, hogy a rejtjel-rendszert egy bizonyos Mister John P. Harrington találta fel, az ötlet a Westinghouse Electric and Manufacturing Company egy mérnökcsoportjától származott, a magasztos munkát pedig a Smithsonian Institution végezte el Washingtonban.
– És most mi történik?
– Nagyon szép dolog történik.
– Micsoda?
– Maradjon csak itt, nézze és hallgassa.
Így hát ott maradtam, néztem és hallgattam. És láttam egy sötétkék ruhába öltözött urat, állt a gödör szélén más sötétkékbe öltözött urak társaságában, áhítatos csendet hallottam, alig-alig törte meg a földalatti moraja. Az autók csendesen, távol siklottak tova, mert rendőrök terelték el a forgalmat, ujjukat a szájukra téve. Aztán a daru megmozdult, meghajolt, mintha bókolna, és az Idő Kapszulát a nagy gödör felé vezette. A Kapszula lassan, ünnepélyesen ereszkedett a nagy gödörbe, s amikor egészen benne volt, a sötétkékbe öltözött úr előrelépett s e szavakat mondta:
– Te, Idő Kapszula, nyugodjál békében. Ébredjél álmodból mához ötezer évre. Találják meg a te tartalmadat, és legyen ez szép ajándék késői utódaink számára.
Elmondta ezeket a szavakat, és a cementhabarcs azonnal lezúdult a Kapszulára: súlyosan, mint a korszak, amelyben élünk, mohón, mint a jövő, amelybe belépünk. Szép este volt New Yorkban, tiszta, friss este, apám. Mi elszakadtunk egymástól, talán el is veszítettük egymást, de úgy éreztem, tele vagyok reménységgel, kétségbeesett optimizmussal. Egy ember, egy fivérem elment; más emberek, más fivéreim is elmennek majd, lehullanak, akár a fa, amelyre rácsap a fejsze; én magam is elmegyek, ki tudja, hová, ki tudja, mikor csap le rám is a fejsze, rám, aki élni akarok, élni, élni: de a világ hatalmas ígéret maradt, és az égen ezernyi otthon fénye világított. És ha a Föld meghal, ha a Nap meghal, majd odafönt élünk. Bármi legyen is az ára. Egy fa, ezer fa, valamennyi fa, amivel az élet megajándékozott.

557-559. oldal - Harminchetedik fejezet - A könyv utolsó bekezdései

Kapcsolódó szócikkek: időkapszula · Ray Bradbury
>!
Hush_Campo

– Nem Burroughs, Wells biztosan nem, talán egy kicsit Bradbury…

Kapcsolódó szócikkek: H. G. Wells · Ray Bradbury · William Burroughs
>!
csartak MP

Ugyanakkor az ágya fölött egy polcon igazi, papírra nyomtatott könyvek sorakoztak – vagy legalábbis a hasonmásaik. Többnyire klasszikus, a Marsról szóló regények voltak, ahogy az űrutazás előtti időkben álmodoztak róla az emberek Wellstől Weinbaumon és Bradburyn át Robinsonig. Különös nyugalom szállta meg, ahogy a régi könyvek lapjait pörgette; megérkezése óta először jutott eszébe, mennyi álom fűzi az emberiséget a Marshoz. Bemászott az ágyába. Elolvasott néhány fejezetet egy Martin Gibson nevű író Marsi Por című regényéből. A színpompás melodráma jóleső nehézkességével hamar álomba ringatta.

Kapcsolódó szócikkek: H. G. Wells · könyv · Mars · Ray Bradbury
Hirdetés
>!
Lovely

Ő volt az első ember, aki ugyanolyan gyorsan – ha nem gyorsabban – olvasott, mint én. Ráadásul nagyon jó könyveket olvasott. Asimovot, Bradburyt, Heinleint – én is gyorsan rájuk kaptam.

78. oldal

John Elder Robison: Nézz a szemembe Életem Asperger-szindrómával

Kapcsolódó szócikkek: Isaac Asimov · Ray Bradbury · Robert Heinlein
>!
RandomSky

Ray Bradburytől tanultam meg, hogy az írásművészet titka a létezés titkában keresendő. Vizsgálódj alaposan. Légy elnéző. Bánj tisztességesen az igaz érzelemmel. Ne feledkezz meg a részletekről. A valószínűség szűrőjén keresztül tekints a lehetetlenre. Mutasd meg, de ne manipuláld. (Jacquelyn Mitchard)

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ray Bradbury
>!
Tia04

Ugorj – és útközben lefelé növessz szárnyakat!

Ray Bradbury

65. oldal · Ray Bradbury

Kapcsolódó szócikkek: Ray Bradbury
2 hozzászólás
>!
Milli

Angolórán Bradburyvel foglalkoztunk, és feladott a tanár egy novellát egy csapatnyi iskolás gyerekről, akik a Vénuszon élnek. A történet szerint a Nap fénye csak hétévente egyszer tör át a vastag felhőtakarón. És akkor is csak egyetlen órára.
(…)
Még most is emlékszem, mi volt a Bradbury-novella vége: egy napon az egyik fiú rávette a többieket, hogy az egyik kislányt zárják be a kamrába. Épp azon a napon történt, mikor hét év után végre megint kisütött a Nap a Vénuszon. Mikor előbújtak a napsugarak, minden gyerek kiszaladt a szabadba, hogy életükben először érezzék a meleget az arcukon. De csak egyetlen óráig sütött a Nap. A kislány pedig ott maradt, bezárva a kamrában. Mire valakinek eszébe jutott, a Nap már eltűnt a felhők mögött, és újabb hét évig nem is jött elő.

221, 223. oldalak

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Kapcsolódó szócikkek: Ray Bradbury
2 hozzászólás