Randle Patrick McMurphy személy

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére

Idézetek

Sli P>!

Lehet, ő se értette még, miért nem bírunk mink nevetni, viszont azt tudta, hogy addig nemigen lehet erős az ember, amíg a dolgoknak a humoros oldalát nem látja. Próbálta is mutatni, annyira, hogy már eltöprengtem, nem-e lehet, hogy ő meg a másik oldalt nem látja, amiért mibelénk belénk száradt egyszer a nevetés.

277-278. oldal, Harmadik rész (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: nevetés · Randle Patrick McMurphy
Méá>!

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

— Ne jöjjön nekem ezzel az albérleti dumával, asszonyom. Ha az emberrel kibasznak, akkor igenis joga van ordítani. És mivelünk kibasztak!

Kapcsolódó szócikkek: Randle Patrick McMurphy
ma_lac>!

– Kollégám – mondja Ellisnek ünnepélyesen – engemet R. P. McMurphynek hívnak, és nem szeretem, ha egy fölnőtt ember a saját levében álldogál bokáig. Miért nem megy egy kicsit megtörülközni?
– Ellis lenéz a tócsába, és maga is meglepődik. – Kösz, hogy szólt – mondja, és már indulna is el a retyó felé, csak akkor veszi észre, hogy ki van szögezve.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Randle Patrick McMurphy
Aurore>!

Most már más a szemembe, mint amikor bejött. Nem a két péklapát kezet meg a vörös barkót meg a törött orra vigyorát látom csak benne. Figyeltem, hogy olyanokat tesz amik egyáltalán nem illenek össze a kezével meg az arcával, olyanokat például, hogy fest a szobafoglalkozáson – üres papíron, nincs azon se vonal, se számok, amiket össze kellene húzni, semmi, csak fest meg ír gyönyörű gyöngyírással leveleket valakinek. Hogy tud az ilyen kinézetű ember képeket festeni meg leveleket írni meg a sodrából kijönni, mint egyszer láttam, amikor ő is kapott aztán egy levelet? Ezek olyan dolgok, amiket inkább Billy Bibbittől vagy Hardingtól várni. Hardingnak van olyan keze, amiből festmények néznek ki, bár sose festett vele, hanem inkább próbálja megfegyelmezni, és kutyaólhoz szab le deszkákat szabad idejében. McMurphy nem ilyen. Ő nem engedi, hogy a kinézete vessen határt az életének – ugyanúgy nem engedi az Üzemnek se, hogy oda rángassák s oda pászítsák be, ahova akarják.

172. oldal, Második rész (Európa, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: Randle Patrick McMurphy
Taknyos>!

McMurphy nem ilyen. Ő nem engedi, hogy a kinézete vessen határt az életének- ugyanúgy nem engedi az Üzemnek se, hogy oda rángassák, s oda pászítsák be, ahova akarják.

172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Randle Patrick McMurphy
holdpillango>!

Elhittem én is, hogy valami rendkívüli lehet benne. Leginkább az, hogy olyan, amilyen. Hogy mer olyan lenni, amilyen, attól olyan kemény legény.

190-191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Randle Patrick McMurphy
Anniennke>!

Azon kaptam magamat, hogy kezdek én is élni. McMurphytől tanulom, hogyan kell.

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Randle Patrick McMurphy
nettikeee P>!

– A terv természetéből persze az is következhet – teszi hozzá a harmadik félhangosan –, hogy ügyes szélhámos, nem pedig elmebeteg.

Kapcsolódó szócikkek: Randle Patrick McMurphy
holdpillango>!

Senkire sincs gondja, ettől van neki szabadsága a szélhámoskodáshoz.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Randle Patrick McMurphy
Beja>!

– Úgy van, McMurphy. Semmi kétség. Elnézését kérem.
– Semmi baj, dokikám. A hölgy kezdte rosszul mondani. Másoknak is megvan ez a rossz szokásuk. Volt például egy nagybátyám, Hallahannak hívták, és elkezdett járni egy nővel, az meg úgy tett, mintha sehogy nem akarna a neve a fejébe menni, és folyton Hooligannak szólította. Ez így ment hónapokig. De a nagybátyám aztán leszoktatta róla. Egyszer s mindenkorra.
– Ugyan! És hogyan sikerült leszoktatnia? – érdeklődik az orvos.
McMurphy vigyorogva dörgölgeti az orrát. – Nézze, dokikám, erről inkább nem mondanék semmit. Jobb, hogyha én megtartom magamnak Hallahan bácsi módszerét, mert még mit tudom, hátha én is hasznát veszem egy szép nap.
Ezt már egyenesen a Főnéninek mondja.

Kapcsolódó szócikkek: Randle Patrick McMurphy