!

R. Daneel Olivaw személy

Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai
Isaac Asimov: A mezítelen nap
Isaac Asimov: Acélbarlangok
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Idézetek

>!
Csutka

– Egy robot nem ember, Daneel. A Földön nem lehet törvényes tanú.
– Egy lábnyom viszont lehet, Elijah partner, holott az még kevésbé emberi, mint egy robot. Az ön bolygója logikátlanul jár el ebben a vonatkozásban.

6. Egy elmélet megdől

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley · R. Daneel Olivaw
>!
Csutka

– Nem enne valamit? – kérdezte Fastolfe.
Az asztalra mutatott, amely közte és a földlakó között állt. Nem volt rajta más, csak egyetlen tál, s abban különféle színű gömbök. Baley kissé meghökkenve nézett rájuk, mert eddig közönséges asztaldísznek tekintette őket.
– Ezek gyümölcsök. – magyarázta R. Daneel. – Az Aurora természetes növényvilágának termékei. Kóstold meg talán ezt a fajtát. Almának hívják és állítólag nagyon ízletes.
– R. Daneel persze nem személyes tapasztalatból beszél – jegyezte meg mosolyogva Fastolfe –, de egyébként teljesen igaza van.
Baley a szájához emelte az almát. A bőre vörös és zöld volt, tapintása hűvös és enyhe, de kellemes illatot árasztott. Némi erőfeszítéssel beléharapott, és pépes húsának váratlanul fanyar ízétől érdessé vált a nyelve.
Óvatosan rági kezdte. A City-lakók persze esznek természetes táplálékot is, ha a fejadagok megengedik. Baley gyakran evett természetes húst és kenyeret. De az efféle táplálékot valamilyen módon mindig előre feldolgozzák: megfőzik vagy megőrlik, keverik vagy vegyítik. A gyümölcsöt tulajdonképpen püré vagy konzerv alakban kellene elkészíteni. Mert amit most a kezében tart, az bizonyára egyenesen valamelyik bolygó piszkos talajából jött.
Remélem legalább megmosták, gondolta. […]
Az alma közepébe harapott, mire apró, kemény valamik potyogtak a szájába. Ösztönösen kiköpte őket; egyikük Fastolfe-ot érte volna, ha az űrlakó gyorsan odébb nem kapja lábát.
Baley elvörösödött, és le akart hajolni értük.
– Nem történt semmi, Mr. Baley – mondta nyájasan Fastolfe. – Hagyja, kérem.
Baley fölegyenesedett. Óvatosan letette az almát. Az a kellemetlen érzése támadt, hogy mihelyt elmegy innét, ezeket a fekete, tojásdad micsodákat egyenként fel fogják szívatni, a tál gyümölcsöt elégetik, vagy elviszik valahová messze az Űrvárostól, és még a szobát is, ahol most ülnek, bepermetezik vírusölő szerekkel.

7. fejezet, 92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley · R. Daneel Olivaw
>!
Szelén

– Add ide a kezed, Daneel!
Daneel a saját kezére meredt.
– Már megbocsáss, Elijah kollégám!
Baley elátkozta magában a robot szó szerinti gondolkodását.
– Segíts ki a fotelből – helyesbített.

A mezítelen nap - 16. Egy kínálkozó megoldás

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley · R. Daneel Olivaw
Hirdetés
>!
KingucK P

Aztán lassan összeálltak a gondolatai, és tudatosult benne, hogy nem Daneelt, a barátját, hanem R. Daneelt, azaz Daneel Olivaw robotot ölelgeti, az pedig nem tiltakozik, sőt diszkréten viszont szorítja őt, mivel feltételezi, hogy ezzel örömet szerez neki, s pozitronagyának programja egyébként sem engedélyezi, hogy tiltakozásával csalódást vagy szégyenérzetet keltsen egy emberi lényben.

Baley 7.

Kapcsolódó szócikkek: Elijah Baley · R. Daneel Olivaw
>!
KingucK P

Tizenöt perccel később Baley a távnéző képernyője előtt állt, készen a Vasilia Fastolfe-fal való képi találkozásra.
Dr. Fastolfe kiment, miután fanyar mosollyal az arcán megjegyezte, hogy lánya a jelenlétében csak még konokabbnak mutatkozna. Daneel sem volt a szobában. Csak Giskard maradt ott Baley mellett.

Fastolfe és Vasilia 35.