!

Pulszky Ferenc személy

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben
Dojcsák Győző: Amerikai magyar történetek
!

Pulszky Ferenc Aurél Emánuel (Eperjes, 1814. szeptember 17. – Budapest, 1897. szeptember 9.) politikus, régész, műgyűjtő, az MTA tagja.

!

Pulszky Ferenc


Idézetek

>!
Tintapatrónus P

A múltkor is három hétig vendégeskedett náluk Pulszky Ferenc meg a felesége. Jósika is ott töltött néhány napot. Jó barátja Pulszkynak, Fricivel együtt folyton csak politikáról beszéltek.

14. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

Kapcsolódó szócikkek: Pulszky Ferenc
>!
Carmilla 

    Kossuth és a magyarság iránti tisztelet egyik megnyilatkozása volt az is, hogy a kíséretében utazó Pulszky Ferencnek egy tanszéket ajánlottak fel az akkor már híres Harvard egyetemen, amelynek kórházában öt évvel korábban elsőnek alkalmazták a sebészetet forradalmasító fájdalomcsillapító narkózist, és ahol olyan emberek tanítottak, mint Louis Agassiz, a jégkorszakok elméletének megalapítója. Pulszky azonban, mint a magyar ügy elkötelezett harcosa, nem fogadta el a megtisztelő ajánlatot, amely mögött valójában a Stearns-féle magyar szimpatizáns csoport befolyásos tagjai állottak.

89. oldal, Boston magyar emlékei (Ifjúsági, 1985)

Kapcsolódó szócikkek: Kossuth Lajos · Pulszky Ferenc
Hirdetés
>!
Carmilla 

    Ez után a búcsú után Pulszky Ferenc, aki Kossuth kíséretében utazott, a következő végzetes megállapítást írta naplójába: „A magyarban nincs meg azon tulajdonság, hogy összetartson, sőt inkább vész össze egymással. Magyar gyarmatról Amerikában szó sem lehet.”

107. oldal, Saint Louis első magyarjai (Ifjúsági, 1985)

Kapcsolódó szócikkek: magyarok, magyarság · összetartás · Pulszky Ferenc