!

poszthumán fogalom

Stanisław Lem: Képzelt nagyság
Alastair Reynolds: Napok háza
James S. A. Corey: Leviatán ébredése
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók
Dan Brown: Inferno
Kim Stanley Robinson: 2312
Charles Stross: Accelerando
On Sai: Lucy
Ramez Naam: Nexus
Rick Yancey: Végtelen tenger
Dan Simmons: Olümposz I-II.

Idézetek

>!
Morpheus

Így tehát: vagy testeteket otthagyva fejlesztitek értelmetek, vagy a látók által vezetett világtalanná váltok,vagy pedig meddő kínok között rekedtek meg.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: poszthumán
>!
ppayter

– Olvastál valamit Vernor Vinge-től? – kérdezte Matt.
– Így kell kiejteni? Vin-dzsi? Azt hittem, i nélkül a végén.
– Nem, így, ahogy mondtam. Szóval, olvastál valamit tőle?
– Nem – mondta Caitlin. – Láttam, hogy nyert már Hugo-díjat. Tudom, hogy el kéne olvasnom valamit tőle, de…
– Szuper író – mondta Matt. – De leginkább azt az esszéjét ajánlom, aminek a címe, ezt hallgasd: Technológiai szingularitás a közeljövőben: hogyan éljük túl a poszthumán kort. Írf be a Google-be, hogy „Vinge” meg hogy „szingularitás” és kiadja.

216. oldal - HARMINCÖT

1 hozzászólás
>!
ppayter

Poszthumán.
A szó öt-hat évente felbukkant a médiában és minden alkalommal mást jelentett. Idegsejt-regeneráló hormon? Poszthumán. Beépített pszeudo-intelligenciával készülő szexrobotok? Poszthumán. Önoptimalizáló hálózati útvonalválasztás? Poszthumán. A szó reklámszövegekbe illett, élettelen volt és üres, és Miller kizárólag azt látta benne, hogy mindazok, akik használták, szegényes fantáziájuknak köszönhetően elképzelni sem tudták, hogy pontosan mire képesek az emberek.

438-439. oldal - Negyvenkettedik fejezet: Miller

Kapcsolódó szócikkek: poszthumán
>!
ppayter

– […] Nekem ez már az elején sem tetszett. Ha az ember megnöveszti a homloklebenyének a vallásos részét, akkor nagyon megváltozhat a személyisége, nem beszélve az epilepszia kockázatáról. És ez csak a kezdet volt. Most már állati dolgok is vannak odabent, Pauline s odabent van, aki mindent rögzít, amit látsz – ez nem kis dolog. Valamiféle poszthumán dologként végzed. Vagy legalábbis más emberként.
– Jaj, ne már, Zé. Ugyanaz vagyok, aki mindig is voltam. És minden, amit az ember tesz, árthat neki! Nem szabad, hogy ez bármiben is megakadályozza. Minden dolgot, amit önmagammal tettem, az emberi lét részének tartok. Úgy értem, ki nem tenné meg ezeket, ha meg tudná tenni? Szégyellném magam, ha nem csináltam volna! Ez nem poszthumánság, ez maga a humanizmus. Ostobaság lenne nem kipróbálni jó dolgokat, amikor képes rá az ember – az embertelen lenne.

102. oldal, Swan és Zasha

Kapcsolódó szócikkek: poszthumán
>!
ppayter

ELIGAZÍTÁS

Transzhumán – főnév
1) Olyan ember, akinek a képességeit kiterjesztették, ezért egy vagy több fontos területen túllépi a módosítatlan emberek képességeinek korlátait.
2) Az emberi evolúció következő lépcsőfoka

Poszthumán – főnév
1) Olyan lény, amelyet a technológia segítségével radikálisan módosítottak, így túllépett a transzhumán státuszon, és a továbbiakban nem tekinthető embernek.
2) Bármely, az embert követő faj, akár az emberből fejlődött ki, akár nem.
3) A következő nagy ugrás az evolúcióban.

                                                                        Oxford angol szótár, kiadás: 2036

21. oldal, 1. A Don Juan-protokoll

Kapcsolódó szócikkek: poszthumán
1 hozzászólás
>!
Bori_L P

Az Árják Felemelkedése-incidens (2030) egy kísérlet volt szinte a teljes emberiség kipusztulására, hogy a világot génmódosított neonáci poszthumánok népesíthessék be újra.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: poszthumán
Hirdetés
>!
itstami

– Majd a Neumán segítenek rajta. Van ott egy civilizáció. Lehet, hogy ők olyasmit is tudnak, amit mi nem. Ugyanis egy gépalapú poszthumán intelligenciát tanulmányoznak.
– Ez egy kicsit úgy hangzik, mintha azt mondanád, hogy „az a fickó látott már vízililiomot, úgyhogy meg tudja gyógyítani a törött lábamat”.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Neuma · poszthumán
>!
Évi87

A mellette lévő ágyból, mint egy vakondlyuk mélyéről, egy másik ünnepélyes hüvelykkatona bámult rám nagy szemekkel, a hétéves, akit Porcelánykának hívtak a többiek. Imádni való, babaarcú és űzött tekintetű kicsike, aki plüssállat helyett egy puskával alszik.
Isten hozott a poszthumán korban!

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: poszthumán
>!
LNB

– És Bertrand is osztotta ezt a hitet? – kérdezte Langdon.
– Teljes mértékben. Bertrand határtalanul bízott az emberiségben. Transzhumanista volt, aki hitt abban, hogy egy fényes „poszthumán” korszak előtt állunk… egy nagy átalakulás kora előtt. Jövőbelátó volt, aki olyan szemmel tudta nézni az előttünk álló utat, ami csak keveseknek adatik meg. Felismerte a technológiában rejlő páratlan lehetőségeket, és hitt abban, hogy több nemzedék során egészen más állatfajjá válhat az ember… genetikailag feljavítva egészségesebb, értelmesebb, erősebb, sőt együtt érzőbb lehet. – Sienna szünetet tartott. – De volt egy probléma. Úgy gondolta, hogy fajként nem marad elég időnk valóra váltani ezt a lehetőséget.
– A túlnépesedés miatt – vonta le a következtetést Langdon.
Sienna bólintott.
– A malthusiánus forgatókönyv… Bertrand azt mondogatta, hogy úgy érzi magát, mint a khthon szörnnyel viaskodó Szent György.
Langdon nem egészen értette.
– A Medúza?
– Igen, metaforikusán. Medúza és a khthon szörnyek egész családja a föld alatt él, mert közvetlen kapcsolatban vannak a Földanyával. És szimbolikus kapcsolatban…
– A termékenységgel – fejezte be Langdon, és meghökkent, hogy miért nem gondolt erre korábban. Termékenység. Népesedés.
– Igen, a termékenységgel – válaszolta Sienna. – Bertrand azért használta a „khthon szörny” kifejezést, hogy kidomborítsa a saját termékenységünkben rejlő fenyegetést. Úgy jellemezte a túlzott szaporodásunkat, mint egy látóhatáron ólálkodó szörnyet… és ezt a szörnyet azonnal korlátok közé kell zárnunk, mert különben mindnyájunkat felfal.
Saját termékenységünk les ránk, ismerte fel Langdon. A khthon szörny.
– És Bertrand viaskodott ezzel a szörnnyel… hogyan?
– Értse meg, kérem – mondta Sienna védekezően –, ezek nem könnyen megoldható problémák. A rangsorolás mindig zűrös folyamat. Az az ember, aki levágja egy hároméves gyerek lábát, alávaló bűnöző… kivéve azt az esetet, amikor ez az ember orvos, és ezzel menti meg a gyereket az üszkösödéstől. Néha csak a kisebbik rosszat lehet választani. – Sienna megint sírva fakadt. – Én hiszek abban, hogy Bertrand nemes célt követett… de a módszerei… – Sienna elfordította a tekintetét. Látszott, hogy mindjárt összeomlik.

Kapcsolódó szócikkek: poszthumán