Poggyász személy

Terry Pratchett: The Light Fantastic
Terry Pratchett: Bűbájos bajok
Terry Pratchett: A mágia színe
Terry Pratchett: A mágia fénye
Terry Pratchett: Erik
Terry Pratchett: Érdekes idők
!

(c) Paul Kidby

!

(c) Paul Kidby

!

Poggyász Kétvirág utazóbőröndje, Terry Pratchett brit író legnagyobb terjedelmű regényfolyamában, a Korongvilág-könyvsorozat egyes köteteiben szerepel, mint a Korongvilág első és egyetlen turistájának poggyásza. Kétvirág távozása után Széltolót fogadja el gazdájának.

Jellemzői:
Nagyobb méretű láda, több száz apró lábbal, amiken mozog. Gazdáját nem csak hűségesen követi, hanem megvédi a támadókkal szemben, akiket legtöbbször elnyel. Gazdáját el tudja látni élelemmel és innivalóval. Belsejének űrtartalma ismeretlen, de bizonyosan nagyobb, mint ami a külső méretei alapján látszik. Jellemző rá, hogy a gazdája által bele helyezett szennyes ruhát megtisztítva lehet kivenni belőle. Anyaga az igen értékes tudákos körtefa, ami csak az ősi mágia tájain nő. A tudákos körtefa ellenáll a mágia minden ismert megnyilvánulási formájával szemben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Poggyász_(szereplő)


Idézetek

Evione>!

A Poggyász ezúttal sem szólt semmit, de most hangosabban tette.

Kapcsolódó szócikkek: Poggyász
legrin P>!

A Poggyásznak egyáltalán nem voltak megkülönböztető vonásai, eltekintve egy zártól meg egy pár zsanértól, de jobban tudott bámulni, mint egy sziklányi iguána. Képes lett volna addig fixírozni egy üvegszemű szobrot, amíg az elfordul.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Poggyász
alexxy>!

– Nos – szólalt meg végül Kétvirág –, a Poggyászra már keresztet vethetek. És nagyot sóhajtott.
– Ne hidd – mondta Széltoló. – A tudákos körtefa teljesen ellenálló a mágia minden ismert megnyilvánulási formájával szemben. És mindenhová követi a gazdáját, akármerre kószál. Így legalább ha meghalsz, és a mennyekbe jutsz, mindig lesz egy váltás zoknid a másvilágon.

Kapcsolódó szócikkek: Kétvirág · Poggyász · Széltoló
Evione>!

Sok évvel ezelőtt láttam Bath-ban egy nagydarab amerikai hölgyet, aki igen gyorsan vonszolt maga után egy óriási skótkockás bőröndöt, kis kattogó kerekeken, amik meg-megakadtak a járda réseiben és általánosságban véve önálló élettel ruházták föl a koffert. Abban a pillanatban született meg a Poggyász. Hálás köszönet annak a hölgynek és mindenki másnak az olyan helyeken, mint Power Cable, Nebraska, ahol bizonyára az elegendőnél kevesebb bátorítást kapnak.

Kapcsolódó szócikkek: Bath · Poggyász
ViraMors P>!

A Poggyásznak lényegre törő módszere volt az elbánásra a közte és úti célja közt elhelyezkedő dolgokkal; fütyült rájuk.

Kapcsolódó szócikkek: Poggyász
legrin P>!

– Rendkívül türelmes és sosem adja fel. Tudákos körtefával van dolgod. Úgy tesz, mintha teljesen elfeledkezne rólad, aztán egy napon, amikor egy sötét utcán lépdelsz, apró lábak lépteid hallod majd magad mögött… kip, kop, hallatszik majd, és amikor futni kezdesz, ők is gyorsítanak kipkopkipKOP…

Kapcsolódó szócikkek: Poggyász
Evione>!

S a ruhásszekrény tetején, sárguló papírfecnikbe és egy ócska porhuzatba burkolva, hevert egy nagy, rézzel díszített láda, ami a Poggyász néven ismeretes. Csak a Poggyász tudja, de nem mondja, hogy miért járult hozzá ahhoz, hogy Széltoló tulajdona legyen, ám az szinte biztosra vehető, hogy az úti felszerelések teljes históriájában egyetlen más darab sem rendelkezik a rejtélyek és súlyos testi sértések ilyen krónikájával. Félig bőröndnek, félig mániás gyilkosnak lehetne minősíteni. Számos különleges tulajdonsága akad, melyek esetleg hamarosan nyilvánvalóak lesznek, de az is lehet, hogy nem, ám jelen pillanatban csupán egyetlen egy dolog különbözteti meg más rézveretű ládáktól. Horkol, olyan hangon, mint amikor valaki roppant lassan elfűrészel egy fahasábot.

21. oldal (Cherubion, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Poggyász · Széltoló
revelácifa>!

A Poggyász dülöngélve megtorpant, [..] úgy tűnt fixírozza őt.
Ha te így akarod lejátszani a játszmát, gondolta a hüllő, tőlem oké.
Olyan tekintetet fordított [a baziliszkusz] a Poggyász felé, mint egy gyémántfúró, olyan tekintetet, ami a megtekintett szemgolyóján át égett be, és belülről nyúzta meg az agyát, olyan tekintetet, amely letépte a lélek ablakának mulandó csipkefüggönyét, olyan tekintetet, ami…
A baziliszkusz ráébredt, hogy valami nagyon nem stimmel. Egy teljességgel új és alkalmatlan érzés kezdett kialakulni pont csészealja-alakú szeme mögött. Gyengén indult, mint az enyhe viszketés a hát azon néhány négyzethüvelykjén, amit, akárhogy vonaglasz, akkor se fogsz tudni megvakarni, s nőttön-nőtt, mígnem egy második, vörösen izzó, belső nappá vált.
A baziliszkusz rettenetes, leküzdhetetlen, ellenállhatatlan késztetést érzett, hogy pislogjon…

154. oldal (1990, Cherubion)

Kapcsolódó szócikkek: baziliszkusz · Poggyász
Luyze P>!

    A Poggyász varázslatos képességei között akadt egy viszonylag egyszerű és egyértelmű is: bárhová követte adoptált gazdáját. Nem csak bárhová egy tetszőleges dimenziórendszerben, vagy országban, vagy világegyetemben, vagy élettartamban. Bárhová. Körülbelül olyan könnyű volt őt lerázni, mint egy náthát, és okkal, de sokkal kellemetlenebb.    
    Továbbá a Poggyász a végsőkig védelmezte tulajdonosát. Nehéz lenne leírni hozzáállását a teremtés fönnmaradó részéhez, de az embereknek mindenesetre a „vérszomjas rosszindulat” kifejezésnél kellene kezdenie, s onnan haladnia fölfelé.    

59. oldal, (Cherubion, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Poggyász
psn>!

– Mi ez? – sziszegte Conina.
– Csak a Poggyász – világosította föl Széltoló elernyedten.
– Hozzád tartozik?
– Nem igazán. Bizonyos értelemben.
– Veszélyes?
A Poggyász körbesasszézott, hogy újra a lányra vethesse tekintetét.
– Két eszmei irányzat létezik ebben a témakörben – közölte Széltoló. – Van néhány ember, aki azt mondja, hogy veszélyes, és mások, akik azt állítják, hogy nagyon veszélyes. Te mit gondolsz?

Kapcsolódó szócikkek: Conina · Poggyász · Széltoló