!

pipacs növény

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Stephen King: A rémkoppantók
Fekete István: Hajnal Badányban
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön
Cornelia Funke: Tintaszív
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
Bartos Erika: Zakatoló
Móra Ferenc: Négy apának egy leánya / Véreim
Radnóti Miklós: Újhold
Rapaics Rajmund: A magyarság virágai
Fésűs Éva: Széllelbélelt mesekönyv
L. M. Montgomery: Pat úrnő

Idézetek

>!
AllyD

Mindig ugyanez a nóta járta. Mo korábban valamikor még egy kis ládát is ácsolt,
ezeknek a bizonyos könyveknek. Mert hogy legalább a könyveink ne hiányozzanak idegenben, ez volt a jelszava. S ő maga mindig cipelt így magával vagy egy tucatot.
Mo pirosra lakkozta a ládát, pipacspirosra. Meggie kedvenc virága volt a pipacs. A könyvekben is lenyomtatott jó pár szirmot, úgy, hogy csillag alakot adjanak. És a fedelére remek betűkkel odafestette, hogy Meggie Kincsesládája, még ezt is. A ládikó belseje meg puha tafotával bélelődött feketére. Persze a borítás anyagából kevés látszott, Meggie-nek annyi legkedvesebb könyve volt. És ha ide mentek, ha oda mentek, más-más volt e választék.

22-23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Meggie · Mortimer Folchart · pipacs · tafota · virág
>!
Lunemorte MP

Mit sütsz kis szűcs, tán sós húst sütsz kis szűcs? Barna Bálint bement a boltba, bekente bajuszát barna bagarol boksszal. Piros pipacs az árok partján.

Kapcsolódó szócikkek: Barna Bálint · közmondás · nyelvtörő · pipacs
1 hozzászólás
>!
mokus33

Előtte csak a hóvirág fehérlett a bokrok alatt, de ő még a télhez tartozott. Első szín a fehér – így volt ez mindig –, aztán jön a sárga, a kék, a piros. A pipacs lángolása már a nyárban születik, és később – amint a nap elerőtlenedik – megszületik az utolsó előtti szín: a lila kikerics, mert a legutolsó a fekete. De fekete virág nem születik.

Kapcsolódó szócikkek: hóvirág · kikerics · pipacs · színek
>!
imma A+P

Mármost köztudomású dolog, hogy ahol nagyon sok pipacs van együtt, a szaguk olyan erős, hogy aki beleheli, elalszik, és ha az alvót nem viszik ki gyorsan a virágok közül, soha többé nem ébred föl.

8. A halált hozó pipacsföld

Kapcsolódó szócikkek: pipacs
>!
Rosaliacska 

A varázsfüvek, amiket én szedegettem össze erdőn-mezőn, finom selyemszállal kivarrva mind rákerültek a ködmönkére, a legszebbre, amely Márton szűcs műhelyében valaha készült. Volt rajta kökörcsin és varádicskóró, pipacs és búzavirág, és az alját sárga peremérvirág szegte be, a mi szegényes kertünk egyetlen ékessége, az apám legkedvesebb virága. Sokat nézegetett rá kedvtelve az ablakból:
– Látod, fiam, ez a szegény ember virága. Igazi tűrömvirág. Egyformán eltűr esőt, napot, hideget, meleget, mindig mosolyog, soha nem kényeskedik.

Az utolsó öltés

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · kökörcsin · peremérvirág · pipacs · varádics
1 hozzászólás
>!
hunny

A Jánosok családi hagyományai csak addig tartanak, ameddig az akácfa-kereszt kilátszik a temetőben a gaz közül. Mikor aztán az akácfakereszt elkorhad, elkeveredik a homokba az ősök emlékezete is, és többet a kakas se kukorít utánuk. Pipacs lesz belőlük és szarkaláb, meg keserű lapu és búzavirág, és mikor a Jánosok kis maszatos kölykei azt játsszák, hogy „sör-e, bor-e, pálinka-e?”, és összerágják a keserű pipacsbimbót, akkor egész bizonyosan nem jut nekik eszükbe, hogy ők most a tulajdon őseikből élnek.

Véreim - Földhözragadt János története

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · keserű lapu · pipacs · szarkaláb
Hirdetés
>!
Uzsonna

Pirosat kacagtak az út menti pipacsok, kéket mosolyogtak az árokszéli szarkalábak.

11. oldal, A mező és a Szélfiúcska

Kapcsolódó szócikkek: pipacs · szarkaláb
>!
Carmilla 

(…) A pipacs a rágógumi őse. A síró gyermek szájába pipacsfejet adtak, amely a mákonytartalma miatt elaltatta. Felnőttek is rágták a máktokot, a dohány még ismeretlen volt, a bódulatot hozó pipázás tehát e virággal történt.

28. oldal, Pipacs (Anno, 2006)

Rapaics Rajmund: A magyarság virágai A virágkultusz története

Kapcsolódó szócikkek: pipacs
>!
Szelén

Piros pipacs, szegfű, zsálya
virít háza ablakába,
nagy köcsögben, kis csuporban
szivárványszín száz csokor van.

Kapcsolódó szócikkek: pipacs · virág · zsálya
>!
lapkasajt

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A kis herceg szemmel kísérte, hogyan jelenik meg rajta egy óriási bimbó, és sejtette, hogy csodálatos tünemény fog kibontakozni belőle; a virág azonban végevárhatatlanul, egyre csak szépítgette magát odabent a zöld szobájában. Nagy gonddal válogatta meg a színeit. Lassan öltözködött, egyenként igazította magára a szirmait. Nyilván nem akart olyan gyűrötten napvilágra lépni, mint a pipacsok. Nem akart megmutatkozni, csak szépsége teljes sugárzásában. Úgy bizony! Nagyon kacér virág volt! Így aztán hosszú napokon át tartott a titokzatos öltözködése. Aztán egy hajnalban, éppen napkeltekor, végre megjelent.

Kapcsolódó szócikkek: pipacs · virág