!

pilóta személy

Michael Crichton: Repülő koporsó
Dan Greenburg – Marcia Jacobs: Hogyan legyünk boldogtalanok
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó
Moldova György: A gyávák bátorsága
Adolf Galland: 104 légigyőzelmem
R. G. Grant: A repülés évszázada
Terry Pratchett: Dragons at Crumbling Castle
Jurij Poljakov: Bukottak égboltja

Idézetek

>!
Zakkant_Tudós

A pilóták meglehetősen rossz hírű társulatot alkottak. (…) Jutalmuk nemcsak anyagi természetű volt, mivel „a színházi hölgyikék és az éjszakai lokálok nőcskéi állandóan a repülőtéren nyüzsögtek…, nagylelkűen kecsegtetve kegyeikkel az éppen most megismert hősöket”.

50-51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pilóta
>!
Zakkant_Tudós

A legelső légi bukfencet 1913 augusztusában egy orosz pilóta, Pjotr Nyeszterov hadnagy mutatta be. Lelkes fogadtatásra számított bátor tettéért, ehelyett letartóztatták az állami vagyon veszélyeztetése miatt.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pilóta
>!
cassiesdream

Továbbra is ragaszkodsz a repüléshez, annak ellenére, hogy esetleg súlyos mágneses viharba kerültök, akkor is, ha látod, hogy a pilóta imbolyogva próbál betalálni a fülkéjébe és egy barna zacskót markol, amelyben üveg lapul, és akkor is, ha sztrájk idején a csomagkezelők vezetik a gépet.
És ha egyszer elhagyjátok az egyik hajtóművet,vagy habon értek földet a Kennedy repülőtéren, tűzoltóruhás és azbesztruhás pasasok állnak körül, hogy eloltsanak, akkor megígéred a Jóistennek, hogy ha ezt az egyet engedi túlélni, soha, soha többé nem ülsz repülőre, mely ígéretet legalább tizenhat órán keresztül be is fogsz tartani.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pilóta · repülés
>!
Kkatja P

    Az a szánalmas Saint-Exupéry azt mondta: „A levegőben lévő ember jobb a földön lévőnél!” A pilótákból csak úgy árad a férfias tisztaság és a zabolátlan romantika. A pilóták – a nemzet szíve. Azokat a kremlbeli meg Kreml környéki bunkókat pedig, akiknek ez a szív olyan, mint a vakbélgyulladás, egyszerűen lepuffantanám a Sándor-kertben, de kis kaliberű puskával, hogy tovább szenvedjenek. A berepülő pilóták a nemzet egyetlen elit génállománya. Úgy gyűjtögetik, pontosabban gyűjtötték össze őket végtelen birodalmunk minden zugából. Nevelgették őket, mint a hegedűművészeket. Kár, hogy a többségük a negyvenedik életévét már a zsukovszkiji hősi temetőben, propelleres emlékmű alatt várja.

212. oldal 16. Az évforduló

Kapcsolódó szócikkek: Antoine de Saint-Exupéry · pilóta
>!
chhaya P

Azt nem gondolta, hogy Teddynek igaza lenne a szerkezeti törésben, nem gondolta, hogy a férfi olyan ostoba lenne, hogy feljöjjön egy olyan géppel, amit nem néztek át tüzetesen. Végig ott téblábolt a teszteknél a szerkezeti munka idején, a ciklusos tesztnél, mivel tudta, hogy néhány nap múlva ezzel a géppel kell repülnie. Teddy nem ostoba.
De berepülő pilóta, gondolta.
És minden berepülő pilóta őrült.

Kapcsolódó szócikkek: pilóta
Hirdetés
>!
PAVideoStudio

Wedge lassan beszélt.
– Mindannyian ismerik az osztag történetét. Még mielőtt hivatalosan is megalakultunk volna, a mi feladatunk volt megsemmisíteni az első Halálcsillagot. Megtettük, és nagyon sok kiváló pilótát veszítettünk el, Valamennyiük a Lázadók hőse volt vagy az ma is. Idővel mindannyian éppoly híresek lesznek, mint a legendás jedilovagok. A Zsiványkommandó sok bevetésen vett részt, egyaránt ellátta konvojok kíséretét, és üldözött birodalmi hajókat. Végrehajtotta a Hoth kitelepítését, harcolt a Gallnál, évekkel később az Endornál, ahol megsemmisítette a második Halálcsillagot is. Azután a Bakuránál megverte a ssi-ruukokat.
Hétévi folyamatos küzdelem után az Új Köztársaság vezetése elhatározta, hogy megújítja az egységet. Bölcs döntés volt ez, mert mi, az öregek sok új pilótát láttunk meghalni a kötelékben. Wedge ekkor a titokzatos pilótára pillantott.
– Minden veterán óhaja, hogy újra együtt lássa az osztagot, mégpedig olyan pilótákkal, akik megtanulták a túlélést.
A TIE-pilóta egyetértőn bólintott. Wedge ismét a hallgatóság felé fordult.
– Egy évvel ezelőtt Ackbar admirális az Ideiglenes Tanács nevében beavatott engem a Zsiványkommandó megújításának tervébe. A Zsiványkommandó mostanra a Lázadók jelképévé vált. Muszáj, hogy túlélje a legendákat, és ismét a pilóták elit csapatává váljon, és képes legyen megküzdeni a leglehetetlenebb feladatokkal is. Mint tudják, számos pilótát leteszteltünk, mintegy százat. És csak tizenkét helyünk van… Azért mondom el mindezt, mert valamivel tisztában kell lenniük a kiválasztás módszerével kapcsolatban. Maguk elit pilóták, sőt ennél is többek, de nem számít, kicsodák, és mennyire jók, mert sosem lehetnek olyan jók, mint Biggs Darklighter vagy Jek Porkins, vagy a többiek voltak, akik a Zsiványkommandó szolgálatában veszítették életüket. Ők legendák, ez a csapat legenda, és egyikünk sem lehet nagyobb őnáluk.

59-60. oldal, 5. fejezet - Zsiványkommandó (Lap-ics, 1998)

>!
Ligeia

'We appear to be moving, sir' said Twist the butler. 'And sir, there is an uniformed gentleman running along behind us shouting, „Oi,” sir. I venture to suggest that he is the pilot, sir.'

283. oldal (The Abominable Snowman)

Kapcsolódó szócikkek: pilóta
>!
sophie P

„– Régóta kéri az öreg gazda a környéken dolgozó mezőgazdasági pilótát, hogy egyszer már vigye fel repülni magával. A pilóta végül megsokallja:

– Na, jól van, üljön be, András bácsi. Majd igyekszem, hogy ne felejtse el ezt az utat.

A gazda beül, a pilóta fenn a levegőben rögtön csinál egy meredek figurát, András bácsi bólint:

– Hát igen, erre gondoltam.

A pilóta »dugóhúzóba« viszi a gépet, aztán hirtelen felkapja, az utas alatt forró lesz az ülés, de ő csak derűsen legyint:

– Hát igen, erre is gondoltam.

A pilóta »leborít«, vagyis fejjel lefelé fordítja a gépet, az öreg megköszörüli a torkát, de csak annyit mond:

– Hát azért erre nem gondoltam volna!

Leérnek a földre, a pilóta nem állja meg szó nélkül:

– Ugyan már, András bácsi, mire mondta azt, hogy gondoltam és hogy nem gondoltam?

– Hát arra, ugye, számítottam, hogy bepisálok, arra is, hogy összecsinálom magam, de hogy mindez a nyakamba folyik, arra nem gondoltam volna.”

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: legenda · pilóta · vicc
>!
Anton_Gorogyeckij P

Máskülönben a „lovagiasság” különleges jelentőségét egy későbbi, 1941 nyarán történt epizód is bizonyította. A történet szereplője Douglas Bader, az angol Királyi Légierő „Wing Commander”-e, ezredparancsnok, akkoriban Anglia legsikeresebb, ünnepelt vadászpilótája. Egy csatorna feletti légiharcban Pas de Calais fölött lelőtték. Hogy ki szedte le őt, az egyértelműen soha nem bizonyosodott be. Miután fogságba esett, Bader szerette volna megtudni, ki győzte le őt; személyesen is meg akart vele ismerkedni. Gyötrő volt számára az a gondolat – mondta –, hogy netán egy tizedes volt az illető. Tizedes? Nos, az valóban nem lehetett. De lehetett bárki altisztjeink közül, akik között kiemelkedő vadászok voltak. Azon a napon különben én is kilőttem Bader kötelékéből két Spitfire-t. Teljes biztonsággal azonban nem volt megállapítható, ki szedte le őt. Így aztán – nehogy Bader belebetegedjen – az ezred-tagok közül kiválasztottunk egy jókiállású, szőke, fiatal főhadnagyot, akit legyőzőjeként mutattunk be neki. Bader kellemesen meglepődött és szívélyesen kezet rázott vele.

100-101. oldal (Aero & Rádió / Hungavia, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: II. világháború · pilóta