!

Paul Auster személy

Paul Auster: New York trilógia
Lévai Balázs: Bestseller – A világ nyitott könyv
Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?

Idézetek

>!
Frank_Spielmann I

– Paul Austerral beszélek? Paul Austerral szeretnék beszélni.
– Nincs itt senki ilyen nevű ember.
– Paul Auster. Auster Nyomozó Iroda.
– Sajnálom. Bizonyára rossz számot hívott.
– Életbe vágó dologról van szó.
– Semmit sem tehetek önért. Itt nincs semmiféle Paul Auster.
– Nem érti. Az idő lejár.

Üvegváros, 1.

Kapcsolódó szócikkek: Paul Auster
1 hozzászólás
>!
petibácsi

És végül a legfontosabb: sohasem elfelejteni, ki vagyok. Sohasem elfelejteni, kinek gondolnak engem. Ez már nem játék. Másrészt viszont semmi sem világos. Például: ki vagy? És ha azt hiszed, hogy tudod, miért hazudsz mégis állandóan? Erre nem tudok mit válaszolni. Nem tudok semmit se mondani, csak ezt: Ide hallgasson. A nevem Paul Auster. Nem ez az igazi nevem.

53. oldal (Üvegváros)

Kapcsolódó szócikkek: Paul Auster
7 hozzászólás
>!
Izolda +SP

…néhány éve olvastam egy újságcikket, amelyben azt írták, hogy New Yorkban leginkább az én könyveimet lopják.

          Ez szerintem nagy megtiszteltetés, nem?

De mit jelenthet? El sem tudom képzelni. Lehet, hogy a könyveim a bűnözők között a legnépszerűbbek? Sőt, már az is előfordult, hogy néhány nagyobb könyvesboltban levették a könyveimet a polcokról, és az AU-nál, ahol az én műveimnek kellene lenniük, egy felirat olvasható: „Auster könyveit kérje a pultnál.”

270. oldal, Paul Auster

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Paul Auster
>!
Dr_Benway

Adódtak a későbbiekben is ilyen inspirálóan furcsa esetei?

PA: Ilyen nem, de hat éve valami nagyon furcsa dolog esett meg velem. Ekkor jelent meg Az orákulum éjszakája című regényem. A könyvben szerepel egy 1938-39-es évjáratú varsói telefonkönyv, vagyis egy olyan darab, amit közvetlenül a második világháborút megelőzően adtak ki. Ez egyébként egy létező könyv, itthon őrzöm, a lengyel kiadómtól kaptam, amikor 1998-ban Varsóban jártam. Egy bolhapiacon találta. A rengeteg név között találtam egy Austert is, valakit az én nevemmel. Talán rokon, talán nem, nem tudom. Egy idő után egyre inkább úgy tekintettem erre a telefonkönyvre, mint a halottak könyvére, hiszen három év elteltével majdnem az összes zsidó, aki fel van tüntetve benne, már halott volt. Kísérteties egy telefonkönyv. Fel is használtam a regényemhez. A főszereplőt Sidney Orrnak hívják, a vezetékneve az Orlowski rövidítése. A telefonkönyvben egyetlen Orlowski szerepelt, egy házaspár. Miután megjelent a regény, felkeresett egy lengyel újságíró, hogy interjút készítsen velem. Amikor belépett a házamba, láttam rajta, hogy rendkívül izgatott, folyik róla a víz, meglehetősen zaklatottnak tűnt. Hamar ki is derült, miért: azzal kezdte, hogy tudom-e, kik azok a telefonkönyvben szereplő Orlowskik. A nagyszüleim – mondta. Mondanom sem kell, szíven ütött a felfedezés. A regényben egyébként egy kép is látható arról az oldalról, amin az Orlowskik is szerepelnek. Bárki más is megtette volna, de én azt a házaspárt választottam, akiknek az unokája egyszer csak felbukkant a küszöbömön.

25. oldal - Paul Auster

Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők? Sztárinterjúk – Umberto Ecótól Kate Winsletig

Kapcsolódó szócikkek: Paul Auster
1 hozzászólás