Paul Atreides személy

Frank Herbert: A Dűne
Frank Herbert: A Dűne messiása
Frank Herbert: A Dűne gyermekei
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Jo Walton: Mások között
!

Timothée Chalamet, mint Paul Atreides a 2020-as filmben.

!

Kyle MacLachlan Paul Atreides/Paul Muad-dib szerepében az 1984-es filmfeldolgozásban

!

Alec Newman Paul Atreides/Paul Muad-dib szerepében a 2000 minisorozatban

!

Paul Atreides, ismertebb nevén Muad-dib a Dűne és a Dűne messiása c. könyvek főhőse, de fontos szereplő a harmadik kötetben, a Dűne gyermekeiben is. Az Atreides ház leszármazottja, Leto Atreides, és ágyasa Lady Jessica fia. Az első kötetben, tizenöt évesen érkezik az Arrakis bolygóra, amikor az apját odavezényelik. A fremenek, az őslakosok azonnal egyfajta messiást látnak benne, és ennek megfelelően is viselkednek vele. Mikor apját elárulják, és az anyjával a sivatagba kell menekülnie, ők fogadják be, és hamarosan a vezetőjükké válik. Fremen neve Usul lesz, „az oszlop talapzatának ereje”. Bosszút esküszik a házát elárulók felé, és felveszi a Muad-dib nevet, ami „ugróegeret” jelent. Beleszeret egy fremen lányba, Chaniba.
Az Arrakison bányászott különleges drog, a fűszer hatására nagy erejű jövőbelátó képességei fejlődnek ki, amelyek egyszerre teszik veszélyes ellenféllé, és jóformán meglephetetlenné, és végtelenül sebezhetővé, mert lassan teljesen belegabalyodik saját látomásaiba.
Taktikái, kiképzett fremen csapatai, és a kiépített személyi kultusz miatt képes bosszút állni, és ledönteni trónjáról a császárt is, majd, hogy biztosítsa saját helyét, feleségül veszi Irulan hercegnőt, Chani pedig az ágyasa lesz. Uralma vegyes érzelmeket vált ki… fanatikus hívei szétszélednek a galaxisban, jihadot, szent háborút hirdetve, de sokan egykori barátai közül ellenzik zsarnokságba hajló uralkodását. Később egy merénylet során látását is elveszti, így még szélsőségesebben kényszerül látnoki képességeire támaszkodni. Később bukását is ez okozza.


Idézetek

pwz I>!

Muad-Dib azért tanult gyorsan, mert először tanulni tanították meg.

103. oldal, I. kötet (Kozmosz, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: Paul Atreides · tanítás · tanulás
lilla_csanyi>!

Az emberi tudattalant mélyen áthatja az igény egy logikus világmindenség iránt, amelynek értelme van. A valóságos világmindenség azonban egy lépéssel mindig a logika előtt jár.

Irulan hercegnő:
Muad-Dib összegyűjtött mondásai

267. oldal (Kozmosz, II. rész)

Kapcsolódó szócikkek: Paul Atreides
Grace_Martin>!

A fremenek felűlmúlhatatlanok voltak abban, amit az ősök „spannungsbogennek” neveztek, s ami nem más, mint a magunkra kényszerített várakozás a vágy föléledése, és a vágy tárgyának magunkévá tétele között.

Muad-dib bölcsessége

Kapcsolódó szócikkek: Paul Atreides
6 hozzászólás
Sha>!

Milyen gyakran előfordul, hogy a dühös ember őrjöngve tagadja, amit belső énjétől hall!

350. oldal (A Dűne II. - KFK)

Kapcsolódó szócikkek: Paul Atreides
spiritus>!

A nagyság mulandó élmény. Sohasem ellentmondás nélküli. Részben az ember mítoszteremtő képzelőerejének függvénye. Aki átéli a nagyságot, annak érzékelnie kell a mítoszt, amelynek része. Tükröznie kell azt, ami rávetül. Ezenkívül gúnynak és öngúnynak kell benne lakoznia. Ez az, ami megóvja a tulajdon pózaiba vetett hittől. Csak ez teszi lehetővé, hogy ne merevedjék bele önmagába. Öngúny híján még az időleges nagyság is tönkreteheti az embert.

IRULAN HERCEGNŐ
MUAD-DIB ÖSSZEGYŰJTÖTT MONDÁSAI

1987-es kiadás, 197.o.

Kapcsolódó szócikkek: Paul Atreides
Kkatja P>!

     Az egymás elleni erőszak elleplezésére a legkülönfélébb kifejezéseket használjuk. Hogy az embert életének egy órájától, vagy életének egészétől fosztjuk meg, fokozati különbség csupán. Erőszakot követtél el valaki ellen, felélted az energiáját. Az eufemizmus talán elleplezheti a gyilkos szándékot, az egymás ellen alkalmazott erőszaknak azonban egyetlen summázata képzelhető mindössze: „Az energiádból táplálkozom.”

    Paul Muad'dib császár szavai a koronatanács előtt

245. oldal WP

Kapcsolódó szócikkek: Paul Atreides
Kkatja P>!

    Paul hirtelen ráébredt, hogy nem elég meglátni a múltat a jelen pillanataiban – a jövőlátás igazi próbája az, ha meglátja a múltat a jövőben.
    A dolgok makacsul nem voltak azonosak a látszattal.

249. oldal (KFK II. kötet)

Kapcsolódó szócikkek: Paul Atreides · Paul Atreides
Kkatja P>!

    Paul hirtelen ráébredt, hogy nem elég meglátni a múltat a jelen pillanataiban – a jövőlátás igazi próbája az, ha meglátja a múltat a jövőben.
    A dolgok makacsul nem voltak azonosak a látszattal.

249. oldal (KFK II. kötet)

Kapcsolódó szócikkek: Paul Atreides · Paul Atreides
SDániel P>!

Elemi erővel tört rá a vágy, hogy egyszer szivárványt láthasson ezen a helyen, amely nem ismeri és soha nem is fogja megismerni az esőt. El kell temetnem az efféle vágyakat, gondolta. Gyengeségek. Most már nem engedhetek meg magamnak gyengeséget.

330. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Paul Atreides
Diosz P>!

És Csani elénekelte neki a szerelmespárok sivatagi menetdalát is, melynek ritmusa olyan volt, mint a dűnék homokjában vonszolódó lábaké:
Mondd el, milyen a szemed,
elmondom, milyen a szíved.
Mondd el milyen a lábad,
elmondom, milyen a kezed.
Mondd el, milyen az álmod,
elmondom, milyen a napod.
Mondd el, milyen a vágyad,
elmondom, milyen a bajod.

Kapcsolódó szócikkek: Csani · Paul Atreides