paradicsom növény

Szabó Magda: Freskó
Georges Simenon: Maigret és a csökönyös leányzó
Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik
Fatou Diome: Az óceán gyomra
Hammer Ferenc: Fekete & fehér gyűjtemény
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája
Gabrielle Keng-Peralta: Varázslatok evőpálcikákkal
Heston Blumenthal: A tökéletesség nyomában
Ámosz Oz: Tel-ilani történetek
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve
Mezey Katalin: Szárazföldi tél
Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában
Szigeti Andor: Népi konyha – Velünk élő nemzeti és etnikai kisebbségek ételei
Dr. Seuss: Happy Birthday to You!
D. C. Jarvis: A méz és más természetes készítmények
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 7. – Útvesztő
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – A kardozós változat
Frédéric Beigbeder: 2999 Ft
Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha
Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Isabel Allende: Maya naplója
Leiner Laura: Valahol
Bede Anna: Vegabudapest
Jessie Burton: Múzsa
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen
Borsa Brown: Sapho első rész
Sandra Noa: Az emberi test

Idézetek

sztimi53>!

Sült zöld paradicsom

1 közepes zöld paradicsom (személyenként)
bors

fehér kukoricaliszt
szalonnazsír

Szeleteljük fel a paradicsomokat fél centi vastagságúra, sózzuk és borsozzuk meg őket, forgassuk bele fehér kukoricalisztbe. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel szalonnazsírt, és süssük világosbarnára a paradicsomszeleteket.

A mennyekben fogod érezni magad!

406. oldal, Sipsey receptjei

Kapcsolódó szócikkek: paradicsom
13 hozzászólás
juliazslv>!

    – A krumpli nem zöldség – mondta Zsolti.
    – Akkor mi? – tette csípőre a kezét Kinga.
    – Krumpli – érvelt Zsolti, szerinte teljesen logikusan.
    – Zöldség – vágta rá Kinga.
    – Hogy lenne már az? Nem is zöld! – rázta a fejét Zsolti.
    – A paradicsom sem zöld – nevettem el magam.
    (…)
    – Tanárnő, ugye, a burgonya is zöldség? – kérdezte Kinga azonnal.
    – 12/b. Mit csináltatok ti az elmúlt években az óráimon? – ingatta a fejét.
    – Őszinte legyek vagy kedves? – vigyorgott Ricsi.

79-80. oldal, Szeptember 8., csütörtök (Ciceró, 2012)

Boglárka_Madar P>!

Az ételízesítőnek használt szárított paradicsom elnevezés alapján aszalt paradicsomra gondolhatnánk, holott nem erről volt szó. A paradicsomot feldarabolták, megfőzték, átpasszírozták, majd besűrítették. A kihűlt masszából ezután olajozott papírra kis halmokat raktak, és ezeket lelapították, végül az egészet szellős helyre tették száradni. A szárított paradicsomlapocskákat úgy használták, mint ma az ételízesítő kockákat, levesbe, mártásba rakták bele.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: paradicsom
3 hozzászólás
Kissasszony>!

– Ha paradicsommal dobálnak, én eléd állok, bazki! Megvédelek – ígérte meg Körte.
– Hát – dörzsöltem meg az arcomat –, nézzük a jó oldalát.
– Van olyan?
– Ha megdobálnak paradicsommal, csináljunk belőle ketchupot – próbáltam felvidítani, mire Körte mosolyogva megborzolta a hajamat.

Kapcsolódó szócikkek: Budai Rebeka (Bexi) · Körte · paradicsom
Kkatja P>!

A mesterségesen tenyésztett halakat is antibiotikumokkal és halliszttel táplálják (ami ugyanolyan ártalmas, mint a húsliszt a marháknak). A genetikailag módosított málna nem fagy meg télen, mert beleoltották egy hideg tengeri halfajta génjét. A génmanipuláció révén a krumpliba csirke, a pamutba skorpió, a dohányba hörcsög, a fejes salátába dohány és a paradicsomba emberi gén kerül.
    Ezzel párhuzamosan szaporodik a harmincévesek körében a vese-, méh-, mell-, végbél-, pajzsmirigy-, bél- és hererákosok száma, és az orvosok nem tudják, mi ennek az oka. A gyerekek sem ússzák meg: egyre több a leukémiás és az agydaganatos, a nagyvárosokban ismétlődnek a járványszerű légzőszervi megbetegedések…

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: burgonya, krumpli · dohány · leukémia · málna · paradicsom · rák
Boglárka_Madar P>!

Amikor étel kerül a nyelvünkre, az ízlelőbimbók nyomban megállapítják az étel ízét is. Ez lehet édes, savanyú, sós és keserű. Van egy ötödik íz is, az umami, amit leginkább a húsok vagy a paradicsom finom ízeként ismerünk.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: paradicsom · umami
janetonic P>!

Néhányan azt mondták nekem, hogy a San Marzano [paradicsom] titka az alakjában rejlik, sikerének kulcsa pedig nem a gasztronómiában, hanem a gazdaságosságban keresendő. A San Marzano népszerűvé válása egybeesett a konzervipar növekedésével, és ebből a fajtából az alakja miatt több fért egy dobozba. Olaszországban mindezt senki sem tudta alátámasztani. Olyan titok volt, ami titok is maradt.

68. oldal

Heston Blumenthal: A tökéletesség nyomában Klasszikus ételek újragondolva

Kapcsolódó szócikkek: paradicsom
3 hozzászólás
csgabi P>!

Adel a reggelijét egyedül készítette el: mindig fekete kenyeret evett, mellé gerezdekre vágott paradicsom, olajbogyó, uborka, hagyma, zöldpaprika került, aztán fetasajt vagy szardínia, kemény tojás és főtt padlizsán fokhagymás-paradicsomos mártásban. Előtte még egy összekormozott kannában elkészítette kedvenc reggeli italát: meleg víz mézzel, szegfűszeggel és zsálya- vagy rózsalevelekkel.

75. oldal Munkások

Kapcsolódó szócikkek: feta sajt · gasztronómia · paradicsom · reggeli · szegfűszeg
Amadea>!

Megkóstoltam a curantót, ezt a jellegzetes, gazdag chilota ételt, amelynek elfogyasztása igazi közösségi szertartás. (…) Az asszonyok az ízesítéshez összevágták a paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát és koriandert, aztán főtt, tört krumpliból, disznózsírral, töpörtyűvel, liszttel lepényt készítettek. Ezalatt a férfiak ástak egy nagy gödröt, egy csomó követ tettek az aljára, azokra tüzet raktak és meggyújtották. (…) A szakácsok agyagedényeket helyeztek a kövekre a szaftnak, ami közismert afrodiziákum, majd rétegekben lerakták a lepényt, a disznó-, bárány- és csirkehúst, a kagylót, a halat, a zöldségeket és egyéb finomságokat, melyeket nem jegyeztem föl, majd az egészet letakarták benedvesített fehér kendőkkel meg hatalmas óriáslapu-levelekkel, amit mapudungun nyelven nalkának hívnak, minderre egy zsákot borítottak, ami szoknyaként terült szét a lyuk száján, a réseket pedig homokkal töltötték ki. Az étel több mint egy órán át főtt, s amíg a meleg titkos birodalmában átalakultak a hozzávalók a saját levükben és illatfelhőjükben, a látogatók a felszálló gőzt fotózták, piscót ittak és hallgatták Manuel Ariast.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fokhagyma · koriander · paradicsom
Ninácska P>!

Csak szárán érett paradicsomot használjunk lékészítésre.

45. oldal

Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha Egyszerűen, olcsón, jót, egészségeset

Kapcsolódó szócikkek: paradicsom