!

óvoda helyszín

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok
Tőrey Zoltán: Emlékirat a sötétségből
Jack Canfield – Mark Victor Hansen: Erőleves a léleknek
Hanif Kureishi: Intimitás
Kormos István: Mesék Vackorról
Roger Kurland: Játszótér
Dragomán György – Háy János – Parti Nagy Lajos – Tóth Krisztina: Expander
Székelyhidi Ágoston: Debreceni napló Erdélyről

Idézetek

>!
Mustamakkara

Oviba? – kérdezte a gyerek. Nem hagyhatunk itthon egyedül, mondta az anya. Mindenki dolgozik. A gyerek korábban azt hitte, oviba csak az árva gyerekek járnak, meg azok, akikkel nem törődnek a szülei. Soha nem gondolta volna, hogy egyszer vele is ez történik, hogy összezárják napszám a többi elhagyott gyerekkel.

52. oldal Háy János - Ovi · Háy János

Kapcsolódó szócikkek: óvoda
>!
szanes1

Az a legnagyobb problémám jelenlegi foglalkozásommal, hogy nem tudom, meddig terjed az én felelősségem határa, és hol kezdődik a szülőké.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óvoda
>!
szanes1

– Gondolod, hogy itt dolgoznának az emberek, ha nem szeretnék a gyerekeket?!
Glør elkomolyodik.
– Ha ezek a nők tényleg szeretnék a gyerekeket, akkor otthon lennének, és vigyáznának a sajátjukra, ahelyett hogy pénzért más gyerekeivel vesződnének.
– Már megint túlzásokba esel – mondom neki.
Glør megrázza a fejét.
– Miért fizetünk több százezer embert azért, hogy mások gyerekeire vigyázzanak, amikor mindenki vigyázhatna a sajátjára?

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óvoda
>!
padamak

Már az óvodában megtanultam mindent, ami igazán fontos

Csaknem mindent, amit az életben való helytálláshoz és követendő magatartáshoz tudni kell, már az óvodában megtanultam. A bölcsesség nem a diploma hegymagasában leledzett, hanem ott lapult már a kiscsoport homokozójában.
Ilyen egyszerű dolgokat sajátítottam el: Osztozz meg mindenen! Játssz tisztességesen! Ne üss meg másokat! Mindent tégy vissza oda, ahol találtad! Rakj rendet magad után! Ne vedd el a másét! Kérj bocsánatot, ha megütöttél valakit! Evés előtt moss kezet! Húzd le a vécét! A meleg piskóta és a hideg tej egészséges. Élj kiegyensúlyozottan! Egy keveset tanulj, egy kicsit gondolkozz, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz mindennap!
Ebéd után szundíts egyet! Ha kilépsz az utcára, ügyelj a forgalomra, fogd meg a párod kezét, és maradj a többiekkel! Állj készen a csodára! Emlékezz csak a babszemre a tejfölöspohárban! Gyökeret ereszt, s a kis növényke kiserken a földből, szinte nem is értjük, hogyan és miért, de mindannyian ilyenek vagyunk.
Az aranyhalak és hörcsögök, meg a fehér egerek, sőt, még a tejfölöspohárba dugott babszemek is elpusztulnak egyszer. Mi sem vagyunk kivételek.
Azután emlékezz a könyvre, amit először olvastál, és a legfontosabb szóra, amit tanultál: LÁSS! Ebben valamiképp benne rejlik minden, amit tudnod kell. Szeretet, tisztálkodás, környezetvédelem, politika és józan élet.
Gondold csak el, mennyivel jobb lenne a világ, ha délután háromkor a föld minden lakója piskótát és tejet venne magához, aztán a takaró alá bújna, hogy szundítson egyet. Ha az országok legfontosabb vezérelvévé válna, hogy mindent tegyenek vissza oda, ahol találták, és rakjanak rendet maguk után. S bármennyi idős vagy, akkor is igaz marad, hogy ha kilépsz az utcára, ügyelj a forgalomra, fogd meg a párod kezét, és maradj a többiekkel.

105. oldal - IV. A tanulásról (Bagolyvár Könyvkiadó, Budapest, 2010)

Jack Canfield – Mark Victor Hansen: Erőleves a léleknek 101 erőt adó és lélekemelő történet

Kapcsolódó szócikkek: óvoda · tanulás
>!
Szávitrí SP

– Sajnállak, hogy már nem járhatsz ide velünk – mondta Pöszke. – Én itt maradok, és addig fogok óvodába járni, amíg óvó néni nem lesz belőlem.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óvoda
>!
latinta SP

Hej, óvoda,
óvoda,
de fényes az ablaka,
de tágas az ajtaja,
de szép tiszta
minden terme,
zsibong a sok
gyerek benne;
olyan, mint egy kacsalábon
forgó, ékes palota.

15. oldal, Vackor az óvodába érkezik (Osiris, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: óvoda
Hirdetés
>!
latinta SP

Hej, óvoda,
óvoda,
de sok gyerek
jár oda:
Katona Anna – egy,
Varga Bence – kettő,
Pór Jutka – három,
Fazekas Marci – négy,
Fazekas Eszter – öt,
Domokos Matyi – hat,
Vas Pista – hét,
Pengő Gyöngyi – nyolc,
Fodor Dávid – kilenc,
Kováts Vicu – tíz,
tíz,
tíz,
tiszta víz,
sok gyerek,
sok cseprő-apró,
ahová indult a boglyos,
lompos,
loncsos
és bozontos,
híres,
neves,
nevezetes,
piszén pisze kölyökmackó.

16. oldal, Vackor az óvodába érkezik (Osiris, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: óvoda
>!
Carmilla 

(…) Ha magyarul mondtak valamit, az óvónők nemcsak nem vették tudomásul, hanem meg is fenyegették, meg is büntették őket. Ezért reszkettek szegénykéim, mikor reggel indultunk az óvodába.

113. oldal, Május 20. (Csokonai, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: óvoda
>!
csgabi MP

Szeretek ebédidőben óvodába menni hosszú hajú fiaimmal, útközben húzatják magukat, bolondozunk. Mihelyt azonban megérkezünk a viktoriánus játszóudvarra, a szag és az óvónő konok arca – a hangja kihallatszik az utcára – a hiábavalóságot juttatja eszembe. Ha az óvónő úgy beszélne velem, ahogy a nagyobbik fiammal, arcul csapnám. Bátrabb férfi haza is vinné a fiúkat, de én leadom őket, aztán beugrok egy csöndes sörözőbe egy korsó Guinessre, egy kis újságolvasásra meg egy cigarettára, és örülök, hogy ők maradtak ott, nem pedig én.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óvoda · sör
>!
Carmilla 

    Amikor Stefi nővérem hatévesen elkezdte az iskolát, én óvodába kerültem. Nyughatatlan voltam, untattak a kisded programok, és fel nem foghattam, miért is kellett az én kövekből meg fém- és fadarabokból konstruált építményekkel való értelmes elfoglaltságomat félbeszakítani, és engem naponta egy állatkertnyi gyerekkel összezárni.

51. oldal, A háború árnyékában (Európa, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: óvoda