!

Őszentsége a Dalai Láma személy

Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Száműzetésben – szabadon
Isabel Losada: Hol vagytok, férfiak?
Szögjal Rinpocse: Pillanatról pillanatra
Emi Kiyosaki – Robert T. Kiyosaki: Gazdag fivér – gazdag nővér
Martin Kamphuis: Buddhista voltam
Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Túl a valláson
David Michie: A Dalai Láma macskája
David Michie: A dorombolás művészete
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz
Jack Kornfield: A bölcs szív
Michael Acton Smith: Belső csend
David Lynch – Kristine McKenna: Aminek álmodom
Oliver Luke Delorie: Wabi sabi

Idézetek

>!
fowler P

Én úgy vélem, hogy az emberek tudnak vallás nélkül élni, belső értékek nélkül azonban nem.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Őszentsége a Dalai Láma
>!
bazsalikom P

A Nagy Tizenharmadiknak is megvolt a maga kidolgozott terve, amelynek alapján kiépíthetett volna egy erős és független Tibetet, hogy a jövőben az ország nemzedékeken keresztül biztonságos maradjon. Azonban nem sikerült cselekvésre bírnia népét. Elzártsága és a kemény életkörülmények miatt Tibet régóta biztonságos országnak számított lakói számára, azonban a modern technológia leküzdötte az akadályok java részét és lehetővé tette az ellenséges megszállást. A Nagy Tizenharmadik előre látta a pusztítást, amely a tétlenségből fakadt a történelem e fontos keresztútjában, s nem kívánta öregemberként megélni azt. Ennek okán a szükségesnél két évtizeddel korábban eltávozott, hogy egy fiatal és életerős Dalai Láma nézhessen szembe a vörös veszedelemmel, mert így meglesz a szükséges ereje és kitartása Tibet és kultúrájának megmentéséhez.

571. oldal

Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma A reinkarnáció szent öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Őszentsége a Dalai Láma
>!
bazsalikom P

A végére mindenki úgy határozott, hogy Őszentsége márpedig nemzeti kincs, és nem csupán egy személy. Ha ez a helyzet, akkor nem az ő dolga eldönteni, hogy a következő életében is Dalai Lámaként születik-e újjá. Mint minden nemzeti kincset – legalábbis ez az elmélet –, őt is az egész nép birtokolja, és nem egyetlen személy, beleértve őt magát is. Ennek okán a népe rendelkezik a döntés jogával, hogy e tekintetben hogyan alakulhat a jövője.
Őszentségét illendően értesítették minderről, s ezzel rendezettnek tekintették az ügyet.

570. oldal

Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma A reinkarnáció szent öröksége

Kapcsolódó szócikkek: Őszentsége a Dalai Láma
1 hozzászólás
>!
Qwerf

Addigra éppen a sor elejére értünk, és melegen megráztam Robert Fisk kezét. Közben arra gondoltam, milyen kevés választja el az egyes embereket. A dalai láma kezét megfogva egyetlen kézrázásra voltam Maótól, akivel őszentsége fiatalemberként találkozott. Robert Fisk kezét megfogva pedig egyetlen kézrázásra voltam Bin Ladentől. Tényleg kicsi a világ.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mao Ce-tung · Őszentsége a Dalai Láma · Robert Fisk
>!
Nüx_Játékterme P

Éppen ma reggel láttunk a templomban leendő szerzeteseket, akik az apátságba való bejutásra pályáztak. Túl sok a pályázó és nincs elég hely. De senki nem akar bekerülni a börtönbe még akkor sem, ha ott jobbak a körülmények. Ez azt bizonyítja, hogy nem is az életkörülményeink tesznek minket boldoggá vagy boldogtalanná, hanem az, ahogy hozzáállunk ezekhez.

Kapcsolódó szócikkek: Őszentsége a Dalai Láma
>!
Kkatja P

– Saját szenvedésünk megszüntetéséhez nem szükséges minden egyes élő szenvedését megszüntetnünk, és nem kell a saját boldogságunk megszerzéséhez a világon mindenki mást boldoggá tennünk. Máskülönben – és itt kuncogott egyet – egyik Buddhának sem jött volna össze semmi az életben!
    Mindnyájan megtanulhatjuk kihasználni ezt a csodálatos paradoxont! – tette hozzá, és mélyen belenézett zafírkék szemembe. – Légy bölcsen önző, Hópárduc! Úgy tedd magad boldoggá, hogy közben boldoggá teszel másokat is!
    Egy pillanatra elhallgatott, és kivételes gyengédséggel cirógatta az arcomat.
– De hiszen pontosan ezt teszed, valahányszor csak dorombolsz!

255. oldal

Hirdetés
>!
Lione

(…) a Dalai Láma folytatta beszédét, és nem a békéről beszélt, hanem a béke állapotából.

24. oldal

Emi Kiyosaki – Robert T. Kiyosaki: Gazdag fivér – gazdag nővér Két különböző út Istenhez, a pénzhez és a boldogsághoz

Kapcsolódó szócikkek: Őszentsége a Dalai Láma
>!
julicsenge IP

Mind a Norbulingkában, mind a Potalában jó néhány takarító vagy szobafelügyelő tüsténkedett (lakájnak nemigen nevezhetnénk őket), zömükben alig vagy egyáltalán nem iskolázott emberek, többen katonai szolgálatuk után kerültek ebbe az állásba. Feladatuk az volt, hogy rendben tartsák a szobákat, s ügyeljenek, hogy a folyosók fényesre legyenek kenve. Utóbbit magam is szívügyemnek tekintettem, mert ugyancsak szerettem a padlókon csúszkálni.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Őszentsége a Dalai Láma
>!
julicsenge IP

Emlékszem, hogy úgy hét-nyolc évesen, első vagy második dzsokhangi tartózkodásom idején alaposan lejárattam magam. A lent nyüzsgő tömeg látványa óriási izgalomba hozott, nagy merészen kidugtam a fejem a függönyön, s ez még nem volt elég, köpködni kezdtem rájuk; ma is látom, amint köpéseim nyálbuborékjai az odalenn földreboruló emberek fején csattannak. Örömmel kijelenthetem azonban, hogy azóta a dalai láma önfegyelme némiképp megszilárdult.

52-53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Őszentsége a Dalai Láma
>!
Sophia_Mathe

Egyszer elmentünk egy londoni konferenciára, ahol a Dalai Láma tanított.

(első mondat)

Martin Kamphuis: Buddhista voltam Egy zarándokút vége

Kapcsolódó szócikkek: Őszentsége a Dalai Láma