!

Öreg Nan személy

George R. R. Martin: Királyok csatája
George R. R. Martin: Trónok harca
George R. R. Martin: Kardok vihara
George R. R. Martin: A Game of Thrones
George R. R. Martin: A Storm of Swords: Steel and Snow
!

Öreg Nan (Margaret John)

!

Old Nan


Idézetek

>!
RKAti

Öreg Nan néha többször is elmesélte ugyanazt a történetet, de ha jó történet volt, nem bántuk. Mindig azt mondta, a régi történetek olyanok, mint a régi barátok. Időről időre meg kell látogatnod őket.

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öreg Nan
1 hozzászólás
>!
Csigavonalas

– Ó drága, nyári gyermekem – sóhajtott Öreg Nan halkan –, mit tudsz te a félelemről? A félelem a tél, ifjú uram, amikor száz láb mély hó esik és a jeges szél üvöltve ront a világra észak felől. A félelem a hosszú éjszaka, amikor a nap évekre elrejti az arcát, kisgyermekek születnek, élnek és halnak meg a sötétben, miközben a rémfarkasok ösztövérek és éhesek lesznek, és a fehér alakok megindulnak az erdőkön át.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öreg Nan
>!
vicomte P

Ahogy a nap egyre lejjebb süllyedt a látóhatáron, a tornyok árnyéka lassan megnyúlt a szél pedig feltámadt, és sodorni kezdte a száraz leveleket az udvarokon. A sűrűsödő homály Öreg Nan újabb történetét juttatta Bran eszébe, az Éjkirály legendáját. Ő volt az Éjjeli Őrség tizenharmadik vezetője – mesélte az öregasszony –, félelmet nem ismerő harcos.
– És éppen ez volt a legnagyobb hibája – tette hozzá Öreg Nan –, mert a félelmet mindenkinek ismernie kell.
Egy asszony okozta a végzetét, egy asszony, akit a Fal tetejéről pillantott meg. A bőre fehér volt, mint a hold, a szeme kék, mint a csillagok. Semmitől sem tartva utánaeredt, elkapta és magáévá tette, bár a bőre hideg volt, mint a jég, s amikor nekiadta a magját, a lelkét is odaadta vele. Visszahozta Éjvárba, királynévá nyilvánította, saját magát királlyá, különös boszorkányságokkal pedig Felesküdött Testvérei akaratát is az övéhez hajlította. Tizenhárom éven át uralkodtak, az Éjkirály és halott asszonya, míg Deres Starkja és a vad Joramun össze nem fogtak, hogy megszabadítsák az Őrséget a rabságból. A bukása után, amikor rájöttek, hogy áldozatokat mutatott be a Másoknak, az Éjkirály minden írott nyomát eltüntették, s nevének puszta említését is megtiltották.
– Van, aki szerint egy Bolton volt – fejezte be a történetet Öreg Nan. – Mások szerint Skagos Magnarja, megint mások azt állítják, hogy Umber, Flint vagy Norrey. Néhányan egyenesen azt akarják elhitetni veled, hogy Falábú volt, akik a Medve-szigetet uralták a vasemberek megérkezése előtt. Egyik sem. Stark volt, annak az embernek a fivére, aki a vesztét okozta. – Ilyenkor mindig megcsípte Bran orrát. A fiú ezt sohasem fogja elfelejteni. – Deres Starkja volt, ki tudja? Talán éppen úgy hívták: Brandon. Lehet, hogy éppen ebben a szobában aludt, ebben az ágyban…

468. oldal Alexandra, 2004

Kapcsolódó szócikkek: Öreg Nan
>!
Xavér

A történetek várnak, fiatalúr, s amikor visszatérsz hozzájuk, ők ott lesznek.

Kapcsolódó szócikkek: Benjen Stark · Öreg Nan
>!
pepita_ofelia

– A varjak mind hazugok – bólogatott Öreg Nan a székből, ahol a kézimunkáján dolgozott. – Tudok egy történetet egy varjúról!

(…)

– Nem érdekel, kinek a történetei – mondta Bran. – Gyűlölöm őket.
Nem akarta a történeteket, és nem akarta Öreg Nant sem. Az édesanyját és az apját akarta. Futni akart Nyárral az oldalán, felmászni a leomlott toronyba, kukoricával etetni a varjakat. Szeretett volna megint a póniján lovagolni a fivéreivel. Azt akarta, hogy minden úgy legyen, mint azelőtt.
– Tudok egy történetet egy fiúról, aki gyűlölte a történeteket – folytatta Öreg Nan azzal a bolond kis mosolyával, miközben tűi egyre csak mozogtak, klikk, klakk, klikk, klakk, míg végül Bran már ott tartott, hogy ráordít.

267-269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bran Stark · Öreg Nan
>!
Grace_Martin

Emlékezz Öreg Nan történeteire, Bran! Emlékezz, hogyan mesélt, emlékezz a hangjára! Amíg ezt teszed, egy része mindig élni fog benned.

Kapcsolódó szócikkek: Öreg Nan
Hirdetés
>!
Csutka

– Nem – rázta a fejét Bran –, még nem hallottam. És ha hallottam volna, az sem lenne baj. Öreg Nan néha többször is elmesélte ugyanazt a történetet, de ha jó történet volt, nem bántuk. Mindig azt mondta, a régi történetek olyanok, mint a régi barátok. Időről időre meg kell látogatnod őket.

BRAN

Kapcsolódó szócikkek: Bran Stark · Öreg Nan
>!
apple_pie

Sometimes Old Nan would tell the same story she'd told before, but we never minded, if it was a good story. Old stories are like old friends, she used to say. You have to visit them from time to time.

337. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öreg Nan
>!
Csisza

,Az istenek nem a gyilkosságért átkozták el – mondta Öreg Nan –, és nem is azért, mert tésztába töltve szolgálta fel az andal királynak a fiát. Az embernek joga van a bosszúhoz. De egy vendéget ölt meg a hajlékában, és ezt az istenek sohasem bocsátják meg.

798. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öreg Nan
>!
aurorag

“The Others,” Old Nan agreed. “Thousands and thousands of years ago, a winter fell that was cold and hard and endless beyond all memory of man. There came a night that lasted a generation, and kings shivered and died in their castles even as the swineherds in their hovels. Women smothered their children rather than see them starve, and cried, and felt their tears freeze on their cheeks.” Her voice and her needles fell silent, and she glanced up at Bran with pale, filmy eyes and asked, “So, child. This is the sort of story you like?”

233. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Öreg Nan