!

orbáncfű növény

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák
Cserna-Szabó András: Puszibolt
Albert Györgyi: Miért pont én?
Melissa Marr: Veszélyes játék
Ed Masessa: Nagy Varázspálca kézikönyv
Brigitte Bullard-Cordeau: Boszorkánykonyha
Halász Margit: Gyöngyhomok
Rudi Beiser: Teák gyógynövényekből és gyümölcsökből
Vasagyi Mária: Pokolkerék
Bosnyák Viktória: A szomorú kacagány

Idézetek

>!
sztimi53 P

Magába öntött 16 szem Wörishofener Nervenpflege tablettát. Galagonya, komló, macskagyökér, cickafarkfű, fagyöngy, citromfű, narancshéj, festőrekettye és orbáncfű porrá aprítva, olvasta a dobozka hátulján. Úgy hangzik, mintha egy karácsonyi sütemény receptjéből volna, gondolta.

205. oldal (Magvető, 2008)

>!
jankacsorba

Olyan lendülettel imádkoztam, mint egy frissen felszentelt apáca. Nem ettem húst (legalábbis egy ideig), mert valaki azt mondta, hogy „a hússal együtt elfogyasztjuk az állat halálfélelmét is”. Egy különc, elvont masszőr azt javasolta, hogy hordjak narancsszínű bugyikat, hogy ezáltal helyrebillentsem a szexcsakrámat – és én, amilyen hülye vagyok, meg is tettem. Annyi orbáncfűteát ittam, amennyi egy egész orosz Gulagot felvidított volna – de rajtam ez sem segített.

73. oldal

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek Egy boldogságkereső fiatal nő útja Itálián, Indián és Indonézián keresztül

Kapcsolódó szócikkek: orbáncfű
>!
sztimi53 P

A Nagy Albert című varázskönyv, amelynek szerzője a XIII. századi filozófus és alkimista, Nagy Albert, már megjelenteti ezt a bolond-szerelmes receptet. Egy órával a szerelmi aktus előtt a férfi bekeni a bal lábán a nagyujját, valamint veséi táját az orbáncfű- és metélőhagyma-balzsammal. A társa sosem fogja elfeledni ezt a mágikus pillanatot, és ez az, amit nem lehet megunni.

29. oldal, Jószöveg Műhely, 2010.

Kapcsolódó szócikkek: orbáncfű
2 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Az orbáncfű, vagy népies nevén Szent János füve (Hypericum perforatum) szép aranysárga virágain öt szirom van, és hosszú porzószál díszíti őket, amely zsírban oldódó vörös színezőanyagot tartalmaz. Leveli pici, áttetsző vörös mirigyekkel vannak telelyuggatva. Európában az első hittérítők Keresztelő Szent Jánosnak Ajánlották a növényt: úgy hitték, az orbáncfű a szent egy csepp véréből fakadt, mivel éppen Szent János lefejezésének napján, június 24-én úgy tűnik, mintha vérezne. A legenda szerint a leveleket a Sátán maga lyuggatta teli ezernyi apró lyukkal, bosszúból azért, mert Szent János vére elállta ördögeinek útját.

205. oldal, Jószöveg Műhely, 2010.

Kapcsolódó szócikkek: Keresztelő Szent János · orbáncfű · Sátán
19 hozzászólás
>!
Mrs_Capote

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Tény, hogy Annusnál mindig volt gálickő, gyökér, száraz tyúktojás és négysoros fonásos szőrmadzag. Biztos kézzel és szájjal gyógyította az impotenciát, aztán kornistárniccsal a tüdőbajt, orbáncfűteával és jóízű kacagásával pedig fajtaspecifikus népbetegségünket, a levert állapotban való végenincs panaszkodást. Csoda hát, ha özönlöttek hozzá a Kétvízköz rideg sívó homoktól megfáradt, szeretetre, simogatásra, mosolyra és színekre éhes kósza férfinépe?

95-96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: orbáncfű
3 hozzászólás
>!
Margarita

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

[Annus] Biztos kézzel és szájjal gyógyította az impotenciát, aztán kornistárniccsal a tüdőbajt, orbáncfűteával és jóízű kacagásával pedig fajtaspecifikus népbetegségünket, a levert állapotban való végenincs panaszkodást.
Csoda hát, ha özönlött hozzá a Kétvízköz rideg sívó homoktól megfáradt, szeretetre, simogatásra, mosolyra és színekre éhes kósza férfinépe?

95-96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: orbáncfű
Hirdetés
>!
Nes P

Jimmy még mindig vigyorogva arrébb ment, és a tálra nézett, amelyet Aislinn szorongatott a kezében.
– Hm, érdekes. Mi ez? – Felemelte a már porrá őrölt orbáncfűvel teli tálat, és megszagolta. – Ilyet még nem szívtam.

Kapcsolódó szócikkek: orbáncfű
>!
csillagka P

Több száz éve az orbáncfű kivonatából készült tea fogyasztása után megtapasztalták, hogy csökkenti a szenvedést. Ezért akkoriban ezt használták (mind a mai napig kapható gyógyszertárakban, bioboltokban). A modern antidepresszívumok „csak" annyival jobbak, amennyivel előbbre tart ma a tudomány.

Albert Györgyi: Miért pont én? A depresszió szorításában

Kapcsolódó szócikkek: orbáncfű
>!
lapkasajt

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A gyerekek pusmoghattak, amit akartak, az igazság az, hogy legtöbbjük anyja legalább egyszer felkereste már a nagynéniket. Alkalomadtán beállított valaki, aki pirospaprikából készült teát kért gyomorbántalmai orvoslására, vagy orbáncfüvet az idegeire, de a városban lakó összes asszony tudta, hogy milyen ügyben fordulhatnak bizalommal a nagynénikhez: a szerelem dolgában.

Kapcsolódó szócikkek: orbáncfű · paprika
>!
krlany I+SMP

Volt ott kék búzavirág szemgyulladásra. Lila levendula, ha valaki leégne a napon.
Narancssárga körömvirág étvágytalanságra. Napsugársárga orbáncfű, ha valaki elesne és felsebezné a térdét. Lila zsálya torokgyulladásra.
– Látjátok ezeket az apró, margarétának tűnő virágokat? Ez kamilla! – mutatta Panka. – Ez meg itt a kakukkfű és rozmaring.

21. oldal

1 hozzászólás