!

óra tárgy

Augusto Roa Bastos: Embernek fia
Michael Ende: Momo
Déry Tibor: G. A. úr X.-ben
Lewis Carroll: Alice Csodaországban
Philip Pullman: A tökéletes óramű
Lénárd Sándor: Egy nap a láthatatlan házban
Charles Berlitz: Nyomtalanul
Lengyel Péter: Ogg második bolygója
Horváth Viktor: Török tükör
Jill Barnett: A komisz hercegnő
Borisz Akunyin: A koronázás
Vera Panova: Hány óra van?
Dava Sobel: Hosszúsági fok
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Benedek Szabolcs: A vérgróf
Örkény István: Április
John Simmons: 100 tudós
Babiczky Tibor: Magas tenger
Charles Dickens: David Copperfield I-II.
Ernst Jünger: Homokórák könyve
Roald Dahl: Roald Dahl's Marvellous Joke Book
Jón Kalman Stefánsson: A halaknak nincs lábuk

Idézetek

>!
Chöpp 

Wilhelm Wundt kísérleti berendezései közé tartozott a „gondolatmérő”, amellyel megkísérelte mérni az idő érzékelését. Jellemző volt Wundtra, hogy zavarta az órának a modern emberre ható zsarnoksága. Az óráról azt írta, hogy „az első rendőr”, és „a személyes szabadság minden korlátját magával hozta. Az embernek természetes ösztöne, hogy küzd minden erő ellen, amely elnyomni igyekszik a függetlenségét. Szerethetünk mindent, embereket, állatokat, virágokat, köveket – de a rendőrséget senki sem szereti! Ki többé, ki kevésbé, de valamennyien harcban állunk az órával… néha a csiga lassúságával mászom, és… amikor azt hiszem, hogy az időt ütöm agyon, akkor valójában magamat gyilkolom.”

388. oldal, Wilhelm Wundt

Kapcsolódó szócikkek: idő · óra · szabadság · Wilhelm Wundt
2 hozzászólás
>!
Karakai_András P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A dolog – szigorúan az Egyesült Nemzetek UNO-2000 nevű űrhajójáról magammal hozott Doxa stopperem szerint számolva az időt – alig tizennyolc hónappal ezelőtt kezdődött, egy pokoli meleg vasárnap délelőtt.

V/1

Kapcsolódó szócikkek: óra · űrhajó
>!
Zakkant_Tudós

A National Airlines egy 727-ese tíz percre eltűnt a radarernyőkről – a pilóta azt jelentette, derengő ködben repül. Landolás után azt tapasztalták, hogy a fedélzeten tartózkodók órái – a gép központi kronométeréhez hasonlóan – tíz percet késnek, pedig a leszállás előtt fél órával szabályos időegyeztetésre (time check) került sor.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő · óra · repülőgép
>!
Mandragoria

Varázslatosan pontosan járt ez az óra. Ill nem hazudott a csillagásznak.
Az óra a tennivalóira figyelmezteti az embert.
Emlékeztette, hogy itt az ebéd ideje.
Emlékeztette a leányt, hogy szerelme vár rá, már nagyon régóta vár rá – nehogy elfogyjon a türelme.
Mindent irányított, és mindenütt jelen volt. Sehol nem lehetett volna nélküle meglenni. Sem a laboratóriumokban, sem az iskolában, sem a vasútnál, sem a sportversenyeken, sehol.
Az óra rendet és összhangot teremtett. Hogy is lehetne meg nélküle a város?
Az óra előre haladt, és az idő is előre haladt, mert az óra a megfelelő irányba hajtotta.
És amikor az óra ünnepélyesen ütött, jelezve az Időt, az Előre Haladó Időt, akkor mindenkinek oly könnyű és vidám lett a lelke.

20-21. oldal

Vera Panova: Hány óra van? Téléji álom

Kapcsolódó szócikkek: óra
>!
latinta SP

Felhúzta az állóórát, az állványról leemelt egy könyvet, nézte a betűket és a papírt; nem olvasott, csak szemlélődött. Mintha az olvasás a szökéssel lett volna egyenrangú, s a könyv sorai egyenest az ellenséges világba vezetnék, szívós önmegtartóztatással vonta el magától a betűk örömét. Mindennel így volt; néha leült a zongorához, felcsapta a fedőt és leütött egy hangot, többnyire egy ét, giszt vagy ciszt. Sokáig tartotta a billentyűt, és lecsukott szemmel neszelt a hang után, ahogy elhalkult a szobában és végleg elnémult a fül tekervényes járataiban; volt úgy, hogy akkordot ütött és a húrok együtt érző tengését figyelte; csak éppen játszani nem szeretett. Talán bizarrul hangzik, de igaz, hogy anya a maga lecsökkentett országát a világ kivonatának tartotta, s kímélte, mint egy drága és ritka esszenciát. Talán a könyvek jelentették a test, s a zene a lélek kalandjait; az állóóra az élet ütemét ketyegte, és a kiskertben – mint a nagyvárosok füvészkertjeiben – távoli dzsungelek, hegyek és rónák válogatott növényei tenyésztek. Anya a remeteségben sem kívánta a magányt, és visszavonulás közben magával csempészte a világnak kicsinyített mását, melyben – hasonlóan a japán törpekerthez – minden megvolt, ami nélkülözhetetlen. Nem olvasott és nem zenélt, mert nem igazi a zongora, nem igaziak a könyvek, a virágok és a bútorok. Ezek a tárgyak csak az élet lehetőségét jelképezték, de ezekről a lehetőségekről anya következetesen lemondott. Sétára indult a kert ösvényén, könyvet tartott a kezében, hallgatta az utca zaját, élvezte a napsütést, s talán boldog volt ilyenkor, mikor sűrítve és kivonatosan maga köré csoportosította az élet nagyszerű és csábító jelképeit. De nem élt velük, semmiért a világon.

133-134. oldal, Klementin

Örkény István: Április Egy ismeretlen regény első kiadása

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · élet · idő · jelkép · kert · könyv · lélek · magány · olvasás · óra · világ · virág · zene · zongora
>!
Uzsonna

    Egyszerűbb, ha így mondom: a karkötőóra az utolsó szeme a rabláncnak, amely a többi rabszolgához fűz.

I. fejezet, 22. oldal (1977-es kiadás)

Kapcsolódó szócikkek: idő · óra
Hirdetés
>!
Uzsonna

    Kegyetlen műszer az óra! Kis acélrugója kegyetlenül rombolja az egyéni ritmusokat. Hogy is értené a buta fémszerkezet (még csak nem is gondolkodó gép), hogy minden élőlény saját életének mércéjével mér! Hogy a kisfiúnak egy óra hosszabb, mint vén tanítómesterének! S hogy még a fizikusok is csak azt az időt mérik, amely előfeltétele annak, hogy egyenleteik helyesek legyenek!

I. fejezet, 22. oldal (1977-es kiadás)

Kapcsolódó szócikkek: idő · óra
>!
dontpanic P

A nyomozó nagyon szerette az óraketyegés hangját. „A modern civilizáció utolsó emberi léptékű hangforrása” – gondolta. „Sosem hangos, sőt kifejezetten halk, mégis – általában – betölti az egész helyiséget. Valódi hangereje a közeg lelkétől és a hangulatunktól függ. Egyértelműen civilizációs vívmány; túllép a csöndön, megtöri az elviselhetetlen csöndet – mégsem zaj, hanem bizonyosság és a biztonság megtestesülése.”

101. oldal

Babiczky Tibor: Magas tenger Egy nyomozó küzdelme a bűnnel és a bűntudattal

Kapcsolódó szócikkek: óra
7 hozzászólás
>!
Citrompor P

Összeszámoltam: a házban tizenkilenc álló, és falióra volt, s mindegyik másképp járt. Elhatároztam, hogy magam húzom fel őket, ez a munka precízséget és pontosságot igényel. Egy ideálisan rendben tartott szép házat arról is meg lehet ismerni, hogy ugyanazt az időt mutatják-e a különböző szobákban lévő órák. Ezt bármelyik tapasztalt főkomornyik megmondhatja.

Kapcsolódó szócikkek: Afanaszij Sztyepanovics Zjukin · óra
>!
Inimma 

Tengeri óráival John Harrison a tér-idő vizeire merészkedett, sikert aratott, s minden esélytelensége dacára megnyitott egy negyedik – időbeli – dimenziót, hogy összekösse azt bolygónk háromdimenziós terével. Kitépte a világot a csillagok köte­lékéből, és a titkot egy aprócska zsebórába zárta.

A könyv utolsó bekezdése, 251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óra