!

önfejlesztés fogalom

Koncz Orsolya: Hullámvasút
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?
Lucius Annaeus Seneca: De Ira / A haragról
Dolák-Saly Róbert: Madáretető
Konfuciusz: Beszélgetések és mondások
Xenophón: Emlékeim Szókratészról
Henry David Thoreau: A polgári engedetlenség iránti kötelességről / A gazdaságról
Csernus Imre: A fájdalom arcai
Singer Magdolna: Veszteségek ajándéka
David Michie: A Dalai Láma macskája
Oscar Wilde: Dorian Gray képmása
Kapitány Ágnes – Kapitány Gábor: Alternatív életstratégiák
Philip Zimbardo – Robert Johnson – Vivian McCann: Pszichológia mindenkinek 1.

Idézetek

>!
Morpheus 

Az egyes ember azonban nagyon sokat tehet azért, hogy minél gazdagabbá építse személyiségét. Az egyik leggyakoribb, legtöbbek által képviselt érték a tanulás, az önfejlesztés. A tanulás értéke fejeződik ki abban a többek által idézett mondatban, hogy "az út a fontos (nem a cél/megérkezés").

77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cél · ember, emberiség · önfejlesztés · személyiség · tanulás · út
2 hozzászólás
>!
egy_ember 

Talán az önfejlesztés nem megoldás. Talán az önpusztítás a megoldás.

Kapcsolódó szócikkek: önfejlesztés · Tyler Durden
>!
Maya

Valaki az imént azt mondta, hogy középszerű tehetségeknek nem érdemes a művészetüket művelniük. Gondolkoztam, és nem értek vele egyet. Szerintem az önkifejezésnek millió célja lehet, az, hogy valami maradandó értéket alkossunk, csak egy a sok közül, de akár nem is tartozik közéjük. Lehet pusztán a saját magunk vagy mások szórakoztatására, lehet az önismeret, az öngyógyítás vagy az önfejlesztés eszköze, lehet kapcsolat keresése egy magasabb hatalommal, transzcendentális, természetfeletti erőkkel, Istennel, lehet egy áramlatélmény, amelybe belefeledkezhetünk, ami örömet okoz, és lehet az igazság intenzív keresése is. Én például addig írok, amíg azt nem érzem, hogy végre igaz, amit mondok.

303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önfejlesztés
>!
maneki_neko

Minden emberben irgalmatlan erő feszül, amit lehet önfejlesztésre és önpusztításra is fordítani. Elnyomni bizonyos folyamatokat és érzéseket mindig nagyobb energiát emészt fel, mint hagyni őket megnyilvánulni. Összességében tehát rengeteg energiát pocsékolnak el azok, akik elfojtanak – olyan energiát, amit önfejlesztésre is lehetne használni.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önfejlesztés
1 hozzászólás
>!
Alfrodulson

De a gazdag ember – nem akarok személyeskedni – mindenkor eladja magát annak az intézménynek, mely gazdaggá teszi. Kiélezve a dolgot, azt mondhatnám minél több pénz, annál kevesebb erényesség, mivel a pénz az ember és az általa áhított dolgok közt áll, s hozzásegíti az embert az utóbbiakhoz, az pedig bizonyos, hogy pénzt szerezni nem nagy erény. Igen sok kérdést elhallgattat, amit máskülönben az embernek meg kellene válaszolnia, így pedig az egyetlen kérdés, amit felvet, az a nehéz, de felesleges probléma, hogy miképpen költse el. Így az erkölcsi talaj kicsúszik a lába alól. Életlehetőségei ugyanolyan arányban fogyatkoznak, amilyen arányban gyarapodnak az úgynevezett „anyagi eszközei”. A gazdag ember az önfejlesztés érdekében nem is tehet okosabbat, mint hogy igyekszik megvalósítani azokat a terveket, amelyek még szegénysége idején fogantak meg benne.

24-25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önfejlesztés
>!
Animia

A szeretet önfejlesztési folyamat akkor is, ha célja másvalaki fejlődése. Lehetetlen mások szeretete önmagunk szeretete nélkül. Szeretetünk csak erőfeszítés révén válik kimutathatóvá. A szeretet nem érzelem, hanem cselekvés. Szeretni nem lehet akarat nélkül, a szeretet munka. Szabadon választott rabszolgaság – ez a szeretet. De kinek dolgozik az, aki szeret? Annak, akit szeret. Honnan lehet valóban megtudni, hogy én szeretem-e a másikat? Meg kell kérdezni őt!

72. oldal (Jaffa, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: önfejlesztés · szeretet
Hirdetés
>!
Kkatja P

– Az önfejlesztés csak valameddig visz el bennünket. Onnantól pedig másokat kell fejlesztenünk.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önfejlesztés
4 hozzászólás
>!
Carmilla 

Azért jöttem el a gyerekektől, hogy időm, terem legyen gyógyulni, a sebeimmel, fájdalmaimmal lenni, hogy végre igazán jó anyjuk legyek. Azóta sem hagytam abba az önfejlesztést.

155. oldal, Őrült nagy árat fizettünk mindannyian, de gyönyörű, ami most van (Jaffa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: önfejlesztés
>!
Sli SP

– (…) Az élet célja az önfejlesztés. Hogy az ember minél tökéletesebben megvalósítsa a saját természetét – ezért vagyunk itt mindannyian. De manapság az emberek félnek önmaguktól. Megfeledkeztek a legfőbb felelősségről, arról, amivel mindenki saját magáért tartozik.

135. oldal, II. fejezet (Helikon, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: élet · Henry Wotton · önfejlesztés
>!
Morpheus 

(…) a társadalomban nagyon sok szellemi energia elpazarlódik. Ez az akadály is olyan, amibe számos interjúalanyunk is beleütközik, s erről is elmondható, hogy az itt megszólaltatottaknál sokkal-sokkal szélesebb kört érint. A probléma egyik alapja itt is a versenyelv, a piaci szemlélet és a specializáció „megszaladása”. A piac az értékek egy részét felszínre segíti, nagy részéről azonban nem vesz tudomást (tehát hagyja eltékozolódni). A versenyelv uralma ösztönöz ugyan az önfejlesztésre, de ellentétes a szellemi építkezés valódi természetével: a gondolatok egymást állandóan megtermékenyítő áramlása helyett inkább azok rejtésében, monopolizálásában tesz érdekeltté. A kooperáció helyett preferált verseny állandóan hierarchiákat termel újjá, és erős érdekeltséget teremt a megszerzett pozíciók akár irracionális fenntartására. A specializálódás előnyös abból a szempontból, hogy az egyes tudásokat egy metagépezetbe beilleszthessék, de csökkenti az egyes egyének átlátó- és lényeglátó-képességét (ezt a hierarchiák csúcsán helyet foglalók monopóliumává teszi).

192. oldal