önállótlanság fogalom

Albert E. Hughes: Mit rejt a kézírásunk?
Hamvas Béla: A világválság
Albert Schweitzer: Albert Schweitzer, a gondolkodó
Vigh Bori: Hogyan menjünk világgá

Idézetek

Chöpp >!

A kérdés csupán az, hogy a vezetők önállóságra vagy önállótlanságra buzdítanak-e. Az egyik az igazsághoz vezető fejlődést jelenti, a másik annak halálát.

57. oldal Kultúra és világszemlélet

Albert Schweitzer: Albert Schweitzer, a gondolkodó Válogatás Albert Schweitzer műveiből

Kapcsolódó szócikkek: önállóság · önállótlanság
scriba P>!

De a rabszolgaság nem társadalmi helyzet már, hanem társadalmon kívüli, ezért a modern ember „pária”, amint Evola mondja. És ez belülről következik, alkatának eredménye – a rabszolgát nem körülményei teszik azzá, hanem az, hogy rabszolgalélekkel született, és nem tud mást, mint szolgálni (a munka, mint a legfőbb erény) –, nem a viszonyok avatták rabszolgává, hanem: az. Ezért benne az önállótlanság, ingadozás, meghódolás, formátlanság, „ignorance”, a korlátoltság és a transzcendens iránt való vakság. Társadalom és ember korrelátum: egy bizonyos embernek egy bizonyos társadalomforma felel meg, a királyi embernek a királyi rend; a csőcseléknek, a páriának a felbomlás, zavar, az inferioritás felel meg, és ez már nem is társadalom, hanem társadalmon kívül való állapot; a kozmikus embernek a „szép rend” felel meg, a humanisztikusnak a káosz: a szocializmus, tudomány, gazdasági felbomlás, vagyis a vallástalanság.

Modern Apokalipszis – A világkrízis irodalma

Kapcsolódó szócikkek: önállótlanság · rabszolgaság
Coralie>!

Kicsi korunk óta önállótlanságra vagyunk nevelve. Van óvónénik, tanító nénink, majd tanárunk, aztán meg főnökünk. Ők azok, akik megmondják, hogy mit csináljunk. Amíg ez kiskorunkban teljesen természetes, sőt elengedhetetlen, például ne együk meg a zsírkrétát stb., felnőttkorban nem mindenkinek való. Van, akinek igen, de nagyon sok embernek nem. A probléma nem az, hogy valaki megmondja, hogy milyen munkát és hogyan végezzünk el. Na jó, ez is. De még rosszabb, hogy a rendszer passzivitásra nevel, ahhoz szoktat hozzá bennünket, hogy valaki rendszeresen ad nekünk pénzt, és ő állapítja meg, hogy mennyit. Ezt nevezzük pénzkeresésnek.
Teljesen más a lelkülete a dolognak, ha nem pénzkeresésként emlegetjük a dolgot, hanem pénzCSINÁLÁSként.

172. oldal

Vigh Bori: Hogyan menjünk világgá Az álmodozástól az indulásig

Kapcsolódó szócikkek: önállótlanság · zsírkréta
1 hozzászólás
Hirdetés
sassenach>!

A szabálytalan írással párosuló gyenge nyomáserő fogékonyságra vall. Pozitív jelentése lehet idealizmus, álmodozó hajlam, érzelmi fogékonyság, érzékenység. Negatív jelentése lehet félénkség, gyengeség, önállótlanság, felszínesség.

Kapcsolódó szócikkek: önállótlanság