!

Odaát film

China Miéville: Kraken
Jaymin Eve – Leia Stone: Anarchy
Jennifer L. Armentrout: The Return – Visszatérés
Jennifer L. Armentrout: Stone Cold Touch – Dermesztő érintés
!

Az Odaát (Supernatural) természetfeletti-, fantasy-, horror-, thriller- és drámaelemeket vegyítő amerikai televíziós sorozat.
Egy sorozat, ami visszatekintve szimpla szörnygyilkolós sorozatnak indult ám mára már a különböző, de főleg keresztény mitológiát alapjaiban felforgató (időnként keményen önirónikus vagy éppen kifejezetten vicces) sorozat lett. Angyalok, démonok, ősi öregek Lovecraftól, pokol, menny, purgatórium, vámpírok, vérfarkasok, szellemek, Lucifer és Isten – minden belefér mégse bontja meg a sorozat koherens egységét.

Az Odaát 2005. szeptember 13-án debütált a The WB Television Networkön, s a második évadtól a The CW műsorán szerepel. A sorozat immár a 14.évadánál tart (2018).

A sorozat két fivért követ nyomon, Dean és Sam Winchestert, akik az USA különböző pontjaira utaznak egy fekete 1967-es Chevy Impalával, hogy a végére járjanak paranormális történéseknek, városi legendáknak és más megmagyarázhatatlan eseteknek, amelyek természetfeletti lényekhez kapcsolhatók. A testvérek „vadászoknak” nevezik magukat, és a sorozat folyamán kiderül, hogy mások is követik és követték előttük is ezt az életformát. Köztük apjuk, aki a feleségével történt tragédia után gyermekkoruktól a vadászatra nevelte fiait.

Főszereplők:
Sam Winchester (Jared Padalecki), az elején egyetemista fiatal, aki apja és a rá váró vadász életmód elől menekült el. Bátyja kérésére segít neki eltűnt apjuk keresésében, majd egy személyes tragédia után közösen folytatják útjukat, hogy elpusztítsák az életüket megkeserítő démont.
Dean Winchester (Jensen Ackles), Sam négy évvel idősebb bátyja, aki kiskora óta vakon követte apja parancsait, mindig is a vadászat volt az élete. Úgy érzi, felelősséggel tartozik öccséért, meg kell védenie őt.
/Wikipedia/

A sorozat köré az évtized folyamán erős és aktív rajongótábor szerveződött külföldön, akik családként tekintenek magukra (Supernatural Family). Ebbe beleértendők a sorozat fő és mellékszereplői is (a saját családjukkal együtt), akik lelkesen vesznek részt az évente többször megrendezésre kerülő közönségtalálkozókon, személyes kapcsolatot ápolnak a rajongóikkal, ill. különféle jótékonysági célokat és kezdeményezéseket támogatnak, és erre buzdítják a rajongótáborukat is.

!

1-14.évad intrói és extra logói


Idézetek

>!
Three

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Gyakran hallani…kezdte Billy (és milyen jó érzés volt, hogy végre ő magyarázhatott el valamit Dane-nek)-…gyakran hallani, mekkora hatással volt a science-fiction ponyva a valódi tudományra. A modern tudósok egészen nagy százaléka vallja be büszkén vagy éppen piruló arccal, milyen komoly inspirációt jelentett számukra a kamaszkorukban mértéktelenül habzsolt futurisztikus szócséplés. A műholdakkal foglalkozó szakértők Arthur C. Clarke-ra hivatkoznak, a biológusokat a szórakoztató irodalomban ábrázolt neuro- és nanotechnológia rántotta be. De leginkább Roddenbery űrpionírokról szóló sorozatának köszönhető az ugrásszerű növekedés azoknak a fiatal fizikusoknak a számában, akik felnőtt fejjel replikátorokat, trikordereket, fézereket és transzporterállomásokat akartak készíteni.
És mindez nem csak a reáltudományokra volt igaz. Más szakterületek képviselőit is ugyanezek a határok érték kamaszkorukban. A hálózatok szociológusai a klasszikus kitalációk között turkáltak. A filozófusok lenyúlták a párhuzamos világok koncepcióját, és hálával gondoltak azokra, akik kitalálták az alternatív valóságok között kereskedő családokat. Az átlagemberek mit sem sejtettek arról, hogy London mágusai rendszeresen elmerültek a különböző kitalált jövőkben, és ők is ugyanolyan lelkesen próbálták utánozni kedvenceiket, mint mondjuk a fizikusok. A technopogányok és a káoszvarázslók, Crowley-hívők és a druidák mellett megjelent a tévéfüggő valóságmívesek nemzedéke.
A fortélylókat általában nem a fantasy ihlette meg, ők nem a Buffyból, az Angelből vagy az Odaátból szerezték az ötleteiket. Hanem a tudományos-fantasztikus sorozatokból. Az időutazásról le kellett mondaniuk, mert a világegyetemből hiányzott a kellő stabilitás, de attól még a Doctor Who-ért rajongó varázslók legyártották a maguk nem hagyományos varázspálcáit, tehát a fűzfaágat gondosan esztergált fémrudakra cserélték, amelyeket szónikus csavarhúzónak neveztek. A Blake's 7 jövendőmondó rajongói Orac gyermekeinek nevezték magukat. London negyedik legtehetségesebb alakváltója egyoldalúan Mayára változtatta a keresztnevét, a vezetékneve pedig AlfaHoldbázis lett.
Akadtak mágusok, akik obskúrusabb sorozatoknak fogadtak látványos hűséget –
empatechek, akiknek be sem állt a szájuk, ha a Star Cops-ról volt szó, szubkultúrák között sodródó nekromanták, akik imádták a Lexxet –, és persze volt egy fiatalabb nemzedék is, akik a Farscape és a Galactika (nem az eredeti, hanem az újraindított verzió) alapján választottak maguknak nevet.
Viszont a klasszikusok továbbra is megőrizték a népszerűségüket, és ezek közül a legklasszikusabbnak ( a NASA technikusaihoz hasonlóan) a varázslók a Star Trek-et tartották.
– Simon famulusát úgy hívják, hogy Tribble – mondta Wati.
– Nyilván tudom, mi az a Star Trek – mondta Dane. – De fogalmam sincs, mi a faszom az a tribble.

301-303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Buffy, a vámpírok réme · Doctor Who · famulus · Farscape · NASA · Odaát · Star Trek
>!
Masni3 P

– Emlékszel arra az évadra, amiben a stulli temetőben harcolnak, mert az a pokol egyik kapuja? – kérdezte, halkan kuncogva. – A stulli temető az igazat megvallva tényleg az Alvilág egyik lejárata. Egy csomószor eltöprengtem már azon, hogy ki írhatja ezeket a részeket.

401. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Deacon St. Delphi · Josephine 'Josie' Bethel · Odaát
>!
reddemon P

– Tudtátok, hogy az Odaátban azèrt Chevy Impalával furikáznak, mert annak belefèr a csomagtartójába egy holttest? – kèrdezte

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chevy Impala '67 · Odaát
>!
Masni3 P

“What’s up? You’re being weirder than usual.”
Jayden picked at his nails—eyes so dark no silver was visible. Made him look like one of those demons off Supernatural. A hot, buff one.
“We need to talk alone,” was all he said. Well, shit. That wasn’t good.
Giving him one last flinty stare, I strode out into the living room and begged Kyle and Oliver to give me some alone time with my BAFF.

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Bennet · Jayden · Kyle · Odaát · Oliver